Ana SayfaİK TrendleriBüyük İstifa Hareketine Dikkat

Büyük İstifa Hareketine Dikkat

Yazar

Tarih

Kategori

Büyük istifa hareketi etkisini 2021 yılının son çeyreğinde şiddetli şekilde sürdürüyor. Covid-19 pandemisinin ilk dönemlerinde başlayan istifa dalgası hız kesmeden devam ediyor. Pandemi döneminin etkisi, uzun süren kapanma dönemleri çalışanların büyük bir kısmına sektör değiştirme ve hayatlarını yeniden şekillendirme cesareti verdi. Peki, her geçen gün sayısında artış görülen istifaların nedeni ne? Çalışanlar neden istifa ediyor? İşverenler ve İK departmanları istifa dalgası karşısında nasıl bir tutum sergilemeli?

Büyük İstifa Hareketi Nedir?

Pandemi hayatın birçok alanında köklü değişimlere neden oldu. Bazı ekonomistler tarafından “Büyük İstifa” olarak nitelenen ve tüm dünyada etkisini gösteren toplu istifalarda bu köklü değişimler arasında yer alıyor. İlk olarak 2019 yılında Texas A&M’de işletme profesörü olarak görev yapan Anthony Klotz tarafından kullanılan büyük istifa terimi işgücünün toplu ve gönüllü göçünü ifade ediyor. Microsoft tarafından gerçekleştirilen 30.000’den fazla çalışanın katıldığı ankette, çalışanların yüzde 41’inin işi bırakmayı düşündüğü ve yüzde 48’inin aktif olarak iş aradığı saptandı. Büyük istifa dalgası, tüm sektörlerde hissedilmekle birlikte sağlık, hizmet ve perakende en yoğun etkilenen sektörler oldu. Büyük istifa hareketi tüm kıdem ve yaş seviyelerinde etkisini hissettirmekle birlikte istifa seviyesinde en büyük artış 30-45 yaş aralığında saptandı.

Büyük İstifa Hareketinin Nedenleri Nelerdir?

LınkedIn tarafından gerçekleştirilen bir anketin sonuçlarına göre, ankete katılım sağlayan kişilerin yüzde %74’ü pandemi sırasında uygulanan uzaktan çalışma sistemi ve kapanma dönemlerinde mevcut durumları üzerinde yeniden düşünme fırsatı yakaladıklarını belirtti. Pandemi öncesinde istifanın eşiğinde olan çalışanların salgın döneminde şirketlerinden bekledikleri desteği görememesi, kötüleşen iş-yaşam dengesi gibi nedenlerin büyük istifa hareketinin temel nedeni olduğu düşünülüyor. Pandemi döneminde en büyük önceliğinin sağlık olduğunu keşfeden çalışanların istifalarında şirketlerin uyguladığı toplu işten çıkarma gibi ekiplere değersiz hissettiren yanlış politikalarında etkisi büyük. Pandemi sürecinde gerekli güvenlik önlemleri alınmadan uzun saatler mesai yapması beklenen çalışanlar büyük istifa dalgasına katılanlar arasında. Donmuş liyakat ve terfilerde adaletsizlikte büyük istifa dalgasına zemin hazırlayan etmenler arasında yer alıyor.

İK Profesyonelleri Büyük İstifa Hareketine Karşı Nasıl Bir Tutum İzlemeli?

İş gücü devrinin yüksek olması, çalışan bağlılığının kaybedilmesi işletmelerin kısa ve uzun vadeli hedeflerine ulaşması konusunda büyük bir engeldir. İK profesyonelleri öncelikle kök neden analizi yaparak çalışanların hangi konularda sorun yaşadığını saptamalıdır. Çalışanların elde tutulması için şartların iyileştirilmesine harcanan kaynaklar  yeni işe alımlarda harcanlara kıyasla çok daha kabul edilebilirdir. İşe alım süreci, işe alım sonrası eğitim ve adaptasyon süreçleri, değer yaratan çalışanların kaybı işletmeleri birçok yönden zarara uğratır bu nedenle iş gücü devir oranı düşük tutulmalıdır.

İnsan kaynakları departmanları, gerekli verileri toplayarak, çalışanlardan düzenli geri bildirimler alarak ve anketler düzenleyerek ekiplerin motivasyonunu düzenli olarak ölçmelidir. İK profesyonelleri gerekli verileri toplayarak kök nedenleri belirlemelerinin ardından gerekli iyileştirmeleri gerekirse departmanlara, kişilere özel yaklaşımlarla uygulayarak büyük istifa hareketine karşı güçlü bir tutum sergileyebilir. Büyük istifa hareketini minimum hasarla atlatmak şirketlere sektörlerinde ciddi rekabet avantajı sağlayacaktır.

Son içerikler

spot_img