Ana SayfaİK Trendleriİnsan Kaynakları Yöneticileri için Kitaplar

İnsan Kaynakları Yöneticileri için Kitaplar

Yazar

Tarih

Kategori

Şirketlerde çalışanların verimli bir şekilde çalışabilmesini sağlamak, yönetici ve insan kaynakları yöneticileri ve insan kaynakları uzmanlarının görevidir. Bu görevi başarılı bir biçimde yerine getirebilmek için teorik bilginin yanı sıra diğer şirketlerin ya da yöneticilerin deneyimlerinden ve çeşitli disiplinlerden yararlanmak gerekir. Bu yüzden insan kaynakları yöneticileri sosyoloji, psikoloji ve strateji gibi konularda da bilgi sahibi olmalıdır.

Şirketlerin büyüme sürecine katkı sağlayan ve çalışanların hem motive şekilde hem de kendilerini geliştirerek çalışabilmelerine yardımcı olan bu durumu yaratabilmek için yöneticilerin insan kaynakları ile ilgili kitaplar okuması gerekli olur. Bunun yanı sıra insanın kültürünü geliştiren kitaplar okumak da sizin olaylara farklı açılardan bakabilmenize ve çalışanlarla empati kurabilmenize büyük oranda katkıda bulunur.

İnsan Kaynakları Kitapları Okumanın Önemi

ik icin kitaplar

Şirketler, yıllık hedeflerine ulaşabilmek için çalışanlarının yüksek verimde çalışmasına ihtiyaç duyar. Bu verimli çalışma ortamının oluşturulabilmesi için de insan kaynakları uzmanlarına ve yöneticilere büyük görevler düşer. Ancak, bu görevleri yalnızca teorik bilgilerle ve mesleki tecrübelerle sağlamak mümkün olmayabilir. Yönetici pozisyonundaki kişilerin liderlik ile ilgili kitaplar, İK uzmanı olan kişilerin de insan kaynakları kitabı okuması gerekebilir.

Ayrıca yöneticinin ya da uzmanın daha gelişmiş bir dünya görüşüne sahip olması için mesleğinden bağımsız olarak tercih edebileceği okunması gereken kişisel gelişim kitapları ve okunması gereken klasikler de vardır. Bu kitapları okumak yöneticilerin sorunların çözümüne dair yaratıcı fikirler ortaya atabilmesine imkan tanır. İnsan kaynakları yönetimi kitabı ise farklı pratikleri öğrenme ve şirketinde uygulama fırsatı sunar.

İnsan Kaynakları Yöneticileri Tarafından Okunması Gereken Önemli Kitaplar

1. İyiden Mükemmel Şirkete

iyiden mukemmel sirkete kitap

Akademik nitelik taşıyan bir kitap olan Jim Collins’in İyiden Mükemmel Şirkete isimli kitabı, şirketlerin başarıya ulaşabilmesinin ve ulaşamamasının nedenlerini anlatır. Bu kitabı okuyarak aynı pazarda yer alan şirketlerden bazılarının neden öne çıktığının, bazılarının niye neden başarısızlıkla karşı karşıya kaldığının cevaplarına ulaşabilirsiniz. Ancak, kitabın akademik dille yazıldığını ve bu yüzden biraz ağır olduğunu unutmamalısınız.

2. Google Nasıl Yönetiliyor?

google nasil yonetiliyor kitap

En hızlı büyüyen ve en popüler şirketlerden bir tanesi olan Google’ın başarısının ardındaki nedenleri inceleyen Google Nasıl Yönetiliyor? adlı kitap, şirketin kuruluşundan itibaren atlattığı süreçleri içerir. “Yönetici olmak için ne okumalı?” diye düşünüyorsanız şirket kültürü, işe alım süreçleri ve yönetimle ilgili önemli bilgilerin yer aldığı bu kitabı “En İyi İnsan Kaynakları Kitapları” listenize ekleyebilirsiniz.

3. İnsanların Oynadığı Oyunlar

insanlarin oynadigi oyunlar kitap

Bir insan kaynakları yöneticileri için el kitabı olarak gösterilebilecek İnsanların Oynadığı Oyunlar; insan kaynağını yönetebilmek konusunda oldukça önemli ipuçları sunar. Yöneticilerin ve psikoloji öğrencilerinin okuması gereken kitaplar arasında da yer alan kitap iki bölümden oluşur. İlk bölümde iletişim analizi konusuna değinilirken ikinci bölümde karşı tarafa galip gelebilmek için bilinçaltı yönlendirmesiyle yapılan öğrenilmiş hareketler işlenir.

4. Kişisel Liderlik ve 1 Dakika Yöneticisi

kisisel liderlik ve 1 dakika yoneticisi kitap

En iyi liderlik kitapları arasında gösterilen Kişisel Liderlik ve 1 Dakika Yöneticisi yöneticilikle ilgilenen herkesin en az bir defa okuması gereken bir kitaptır. Kitapta ekiplerin nasıl yönetileceğinden çalışan ve yönetici arasındaki iletişim diline kadar pek çok konuda sistematik bilgilere ulaşabilirsiniz. Üstelik kısa ve öz anlatımıyla bu kitap, okunması gereken en iyi kitaplar arasında yer alır.

5. Takım Oyunu

takim oyunu kitap

İnsan kaynakları yönetimi kitapları arasındaki en çok satanlardan olan Seth Godin’in Takım Oyunu adlı kitabı liderliği odak noktasına alır. İnsanları yönetmeyi bilen, fark yaratan, iyi iletişim kuran ve gerektiğinde risk alabilen başarılı liderlerin anlatıldığı kitap, lider adaylarına nasıl liderlik yapılabileceğinin yöntemlerini gösterir. Hatta Godin’e göre herkes potansiyel bir liderdir ama pek çoğu bunu istemez.

6. Liderliğin Kutsal Kitabı

liderligin kutsal kitabi

Liderlik konusunda okunması tavsiye edilen kitaplar arasında Liderliğin Kutsal Kitabı da bulunur. Jeffrey Gitomer bu kitapta 12 adet liderlik özelliğini inceler. Özellikle gerçek ve başarılı bir lider olmak istiyorsanız sahip olmanız beklenen becerileri bu kitapta bulabilirsiniz. Dolayısıyla bu kitaptaki bilgiler ışığında kendinize ekleyeceğiniz yeni özelliklerle daha başarılı ve şirkete katkı sağlayan bir lider haline gelebilirsiniz.

7. Duygusal Zeka

duygusal zeka kitap

Mutlaka okunması gereken psikoloji kitapları arasında gösterilen ve Psikolog Dr. Daniel Goleman tarafından yazılan Duygusal Zeka, iyi bir lider olabilmek için çalışanları iyi tanımanın öneminden bahseder. Duygusal zekadan yoksun olan kişilerin toplumsal ilişkilerde sorunlar yaşayabileceğini anlatan bu kitapta, iş yaşamına ve liderliğe dair çok önemli detaylar bulabilir ve kendinizi geliştirecek noktalar yakalayabilirsiniz.

8. İş Yaşamında 100 Kanguru

is yasaminda 100 kanguru kitap

İnsan kaynakları yönetimi kitap okuyarak geliştirilebilecek bir konu olduğu için Ahmet Şerif İzgören tarafından yazılan İş Yaşamında 100 Kanguru kitabı da liderlik ve iş yaşamı ile ilgili her çalışanın önemli bilgiler bulabileceği kitaplar arasında yer alır. Bu kitaptan iş yaşamınızda sizi daha başarılı yapabilecek bilgiler bulmak için yönetici veya insan kaynakları uzmanı olmanıza gerekmez.

9. Liderlik Dili – Başarılı CEO’ların İletişim Sırları

liderlik dili basarili CEOlarin iletisim sirlari kitap

Okunması gereken sosyoloji kitapları arasında yer alan ve sosyolojinin de bir parçası olan iletişim sırlarını içeren bu kitap, CEO’lar ile yapılan söyleşileri içerir. 70’ten fazla CEO’dan deneyimlerini ve iş yaşamından çıkardıkları dersleri bulabileceğiniz kitapta liderlik yolunda ilerlerken çalışanlarla başarılı bir iletişim kurabilmek için uygulamanız gereken adımlara dair önemli çıkarımlara ve bakış açılarına ulaşabilirsiniz.

10. İnsan Kaynakları Yönetimi

insan kaynaklari yonetimi kitap

İnsan kaynakları konusunda kendinizi geliştirmek veya bilgilerinizi tazelemek istiyorsanız başucu kitabı olarak alabileceğiniz bu kitapta örnek olaylara ulaşabilirsiniz. Akademik dille yazılan kitap; İ.Ü. İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri tarafından kaleme alınmıştır ve yazarların akademik birikimlerini içerir. Dilini ağır bulabilirsiniz ancak iş yaşamınıza katkı sağlamak ve kendinizi geliştirmek için göz atmanızda fayda var.

11. Nasıl Başardılar?

nasil basardilar kitap

En iyi strateji kitapları genellikle girişimcilik ile ilgili olanlardır çünkü girişimcilik salt stratejinin yeterli kalmadığı durumlarda yeni planlar ve yöntemler uygulayarak başarıya ulaşmayı konu alır. Bu yüzden Türkiye’den çıkan bazı öncü girişimlerin başarılarını ve bu yolculukta geçtikleri adımları anlatan bu kitabı okuyarak kişisel gelişiminize büyük katkılar sağlayabilirsiniz. Kitaptan fayda sağlamak için girişimci olmak zorunda değilsiniz.

12. Çavdar Tarlasında Çocuklar

cavdar tarlasinda cocuklar kitap

Uzun yıllardır dünya çapında çok satan kitaplar arasında gösterilen Çavdar Tarlasında Çocuklar kitabı Bill Gates’in de iş yaşamı üzerine okunmasını tavsiye ettiği bir kitaptır. Pek çok başarılı yönetici ve liderin favori kitabı olan kitap, farklı çıkarımlar sağlayabileceğiniz hem sürükleyici hem de etkileyici bir romandır. İş yaşamınıza katkısının yanı sıra kişisel gelişiminiz için de tercih edebilirsiniz.

13. Savaş Sanatı

savas sanati kitap

Aslında bir strateji kitabı olan ama en iyi sosyoloji kitapları ve en güzel psikoloji kitapları arasında da gösterilen Savaş Sanatı, özellikle pek çok lider tarafından rakipleri yenme konusunda önemli çıkarımlar sağlayabilecek bir yardımcı kitap olarak gösterilir. Kitapta yer alan stratejileri zihninizde iş yaşamına uyarlayarak sizi çok daha başarılı kılacak önemli bulgular elde edebilirsiniz.

14. Yeni Yöneticinin El Kitabı

yeni yoneticinin el kitabi

Liderlik ve insan yönetimi sosyolojinin bir parçası olduğu için sosyoloji kitap önerileri arasında da kendine yer bulan Yeni Yöneticinin El Kitabı, çalışanlara ilham vermek, heyecan yaratmak ve onları ikna ederek harekete geçirebilmek adına önemli yöntemler anlatır. Oldukça değerli ipuçlarının yer aldığı kitabı yöneticilik pozisyonundaki beyaz yakalı çalışanların mutlaka okuması ve kitaptaki tavsiyeleri uygulaması gerekir.

Idenfit İnsan Kaynakları Modülü

Idenfit İnsan Kaynakları Modülü, insan kaynakları uzmanları tarafından insan kaynakları departmanının iş yükünü hafifletmek için tasarlanmış bir modüldür. Çalışan özlük bilgileri,zimmet bilgileri, performans, eğitim, sağlık ve döküman gibi insan kaynakları departmanın ihtiyaç duyduğu tüm bilgiler idenfit’in bulut sistemine kaydedilir. Kağıt ve dosya tutmakla uğraştırmadan işgücünden tasarruf ettirmiş olur. Bunun yanında, kaybolma gibi durumların önüne geçilmiş olup, tüm bilgiler idenfit’in güvenli bulut sisteminde tutulur. Sistem, çalışanın iş yerine adımını attığı ilk günden, çıkış yaptığı güne kadarki tüm dataları KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu)’ya uygun şekilde tutar. Kaydedilen bu datalara internetin olduğu her yerden kolayca ulaşılabilir ve istenilen formatta raporlama yapılabilir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Son içerikler

spot_img