Ana SayfaİK Trendleriİşletmeniz İkinci Dalga ve Sonuçlarına Hazır mı?

İşletmeniz İkinci Dalga ve Sonuçlarına Hazır mı?

Yazar

Tarih

Kategori

İkinci dalga! Son günlerde uygulanan yasak ve kısıtlamalarla ilgili aklımızda tek soru var: “Başladığımız yere geri mi dönüyoruz?” Mart ayından bu yana koronavirüs nedeniyle zorlu bir dönem geçirdik ancak biraz daha zorlanabiliriz. Aldığımız derslerle ve önlemlerle önümüzdeki zor zamanları atlatabileceğimiz gibi doğru stratejilerle bu kaostan gelişmiş ve büyümüş olarak da çıkabiliriz.

UNUTMAYIN: Geçmiş global felaketlerin ardından uzun ve hızlı ekonomik büyüme dönemleri gelmiştir. Şimdi isterseniz ikinci dalga kavramı etrafında biz bu dönemi daha kolay nasıl atlarız, işletme olarak nasıl hazırlanmalıyız, bu konuları inceleyelim.

İkinci Dalga Ne Demek?

İkinci dalga dünyanın son dönemlerde başına gelenlerden hiç haberdar olmayanlar için deniz, sörf gibi egzotik çağrışımlar yapabilir. Ancak bu kavram pat diye hayatımıza giren pandeminin devamı ve uzun vadede oluşturabileceği olumsuzluklar silsilesi için kullanılıyor.

Kasım ayı itibariyle Covid-19 salgını, ülkeden ülkeye vaka sayılarında farklılıklar göstererek tüm dünyada etkisini sürdürmeye devam ediyor. Her ülke kendine özgü kademeli normalleşme adımlarıyla kendi pandemi sürecini yönetmeye çalışıyor. Birçok ülke gibi Türkiye de yeni normale hızla ayak uydurdu. Ancak bu normalleşme adımlarının hızlanması, kış mevsiminin gelmesi sonucunda ülkemizde ikinci dalganın ayak sesleri daha sık duyulmaya başlandı.

Koronavirüs, bugüne kadar dünya genelinde 21 milyondan fazla kişide tespit edildi ve 773 bin kişinin ölümüne neden oldu. Türkiye’de ise vaka sayısı 250 binden fazla ve ölüm 6 bin civarında (Ağustos 2020). Uzmanlar son günlerdeki vaka sayılarını göz önünde bulundurarak Eylül-Ekim aylarında yükselişe geçen rakamların Kasım – Aralık ayında kısıtlama ve yasaklamalara yol açacak boyutlara gelmesini bekliyor. Peki yasaklar ve kısıtlamalar gölgesinde sizin işletmeniz ikinci dalgaya hazır mı?

İkinci Dalgada Hazır Olun : Uzaktan Çalışma Sistemleri, Teknolojik Altyapı, İnsan Odaklılık

İşletmelerin birçoğu normalleşme süreciyle birlikte ofislere geri dönmüş ve uzaktan çalışma sistemlerine son vermiş olsalar da ikinci dalgayla birlikte yeniden bu sisteme dönmeleri an meselesi. Bazı işletmeler bu aşamada daha tedbirli davranarak Hibrid Model denilen, bazı günler evden çalışıldığı bazı günler ise ofise gidildiği bir sistem benimsemiş durumdalar. Bunun yanında iş modeline uyan işletmeler bu süreci ofislerini kapatıp tamamen uzaktan çalışmayla sürdürüyorlar. İş dünyası, uzaktan çalışma ile birlikte gelen risklere karşı artık daha tecrübeli olsa bile ikinci dalga geldiğinde yine oldukça dikkatli olmalı. İşletmeler teknolojik altyapılarını her an uzaktan çalışma sistemini sürdürebilecekleri şekilde konumlandırmalı.

Uzatılmış uzaktan çalışma sisteminin bir gerekliliği olarak güçlü güvenlik ve gizlilik altyapılarının işletmelere entegre edilmesi gerekli olacak. Sebebi ise işletmeleri suistimale açık hale gelmekten ve uyum riskine karşı koruyarak faaliyetlerine sağlıklı bir şekilde odaklanmalarını sağlamak. Bunun yanında çevrimiçi ürün ve hizmet sunumlarında krizden ders çıkartarak inovasyona ve yeniliklere gitmek, insan odaklı yaklaşımlarla çalışanların fiziki ve mental sağlığını korumak işletmelerin lehine olacak.

İnsan Kaynakları Yönetimini Uzaktan Yönetmeye Uygun Hale Getirin

Aynı ofiste çalışılsa bile çalışanların ihtiyaçlarını, her bir çalışanın mental durumunu ve motivasyonunu takip etmek, bunlardan ileriye dönük tahminler çıkarmak, sorun alanlarını fark edip müdahale etmek, kararlar almak çok zaman alıcı olabilir.  Tüm bunların yanında insan kaynakları departmanlarının uğraşması gereken evrak işleri, puantaj hesapları, izin yönetimleri de oldukça yorucudur.

Herkesin aynı anda aynı yerde olamadığı, olsa bile online toplantıların yapıldığı, fiziki kağıt ve evrakların kısa sürede ilgililere ulaştırılamadığı bir dönemde ise bunlar daha da zordur.

İdenfit kullanıyorsanız çalışanlarınız ister aynı odada, ister evlerinde olsun, insan kaynakları yönetiminde iletişim ve uyum sağlarsınız. 

  • PDKS, çalışanlarınız işe giriş çıkışlarını lokasyon bazlı olarak cep telefonlarından yaparken yöneticiler de sistemden takiplerini sağlayabilirler.
  • İnsan Kaynakları Yönetim Modülü,  Idenfit, insan kaynakları yönetimine bütüncül bir yaklaşım getiren insan kaynakları yazılımıyla, özlük dosyası tutmaktan işe alıma, performans değerlendirmeden eğitim planlamaya kadar insan kaynaklarının alanına giren tüm iş ve işlemleri tek bir platform altında yönetmenizi sağlar.
  • Toplu İşlemler ve Geçmiş Datalar İdenfit ile toplu işlemlerinizi hızla ve kolaylıkla yapabilirsiniz. Yapabileceğiniz toplu işlemler:
  • Toplu izin onaylama 
  • Toplu fazla mesai ekleme ve onaylama 
  • Toplu harcama yöneticisi atama; Ayrıca aşağıdaki işlemler için geçmişe dönük dataları da takip edebilirsiniz:
  • Fazla mesai talep geçmişi 
  • Harcama talep geçmişi 
  • Avans talep geçmişi 
  • Android ve iPhone uygulamaları, Idenfit ile mobil uygulamada, izin talebi, harcama & avans talebi, fazla mesai talebi, kişisel verilerin görüntülenmesi, giriş-çıkış yapılması gibi insan kaynakları modülüyle ilgili tüm işlemleri yapabilirsiniz.

İkinci Dalgaya Karşı İşletmenizi Nasıl Güçlendirirsiniz?

  • Uzaktan çalışmaya uygun olacak şekilde tüm iş modelleri, ürün ve hizmet sunumları çevrimiçi olarak uyumlu hale getirilmeli, dijital dönüşümle teknolojik altyapı kurulmalı.
  • Yazılım ve remote sistemlerden yararlanılmalı.
  • İşletmeler insan odaklı çalışma yaklaşımlarını benimseyerek, uzaktan çalışma sürecinde dijitalde ekip ruhunu korumalı, çalışanlarına değer verdiğini hissettirmeli, onları her fırsatta desteklediğini göstermeli.
  • Üst yönetim ve teknoloji birimleri bir araya gelerek gerçekleşebilecek en kötü senaryoya karşı şirket içerisinde uygulanabilir bir kriz planı hazırlamalı.
  • Esnek çalışamayacak mavi yakalı çalışanların sağlığının ve güvenliğinin sağlanması için sık denetim yapılmalı, koronavirüs tedbir prosedürleri harfiyen uygulanmalı ve iş yerinde mesafe bilekliği gibi teknolojik sosyal mesafe uygulamaları kullanılmalı. 
  • İş süreçleri gözden geçirilmeli, gerekirse yeniden yapılandırılmalı, dijital dönüşüm için altyapı sağlanmalı.
  • Dijital dönüşüm için kurum kültürü oluşturulmalı, çalışanlar eğitilmeli, özel bütçe kalemi ayrılmalı.
  • Sosyal medyada daha aktif ve şeffaf olunmalı. İşletmenin, markasını daha iyi ifade edecek yenilikçi ve özgün içerikleri üretirken bu kriz dönemlerinde rol model olabileceği düşünülmeli.
  • Tedarik zincirinde daha iyi verimlilik ve sürdürülebilirlik sağlanması için çalışmalar yürütülmeli.
  • İşletme içerisindeki ürünler, hizmetler veya markalar için yeni pazar araştırmaları yapılmalı.
  • Yalnızca çalışanlarla değil tüm paydaşlarla güçlü ve şeffaf bir iletişim ağı içerisinde olunmalı.
  • Bu süreçte yeni yatırımlar için acele edilmemeli. Gidişata göre temkinli davranılmalı.
  • Kurumsal risk yönetiminde dinamik ve proaktif şekilde yol alınmalı.
  • Pandemi sonrasında oluşacak dönemde yeni projelerle değişimler yaratmak için yoğun sosyal araştırmalar ve çalışmalar yapılmalı. Deyim yerindeyse toplumun nabzı tutulmalı.

Gelecek Daha Farklı Olacak

Zor günleri bir şekilde atlatacağız. Şimdi yapmamız gereken çalışanlarımızı motive ederek geleceğe hazırlanmak.

Satışların hızlandığı, mutlu çalışanların olduğu bir iş ortamı bizi bekliyor. O zamana kadar geçen süreyi ekibinizi daha verimli, İK süreçlerinizi “insan odaklı” hale getirmek için kullanın.

Son içerikler

spot_img