Ana SayfaİK TrendleriİK Trendleri ve İK’nın Geleceği

İK Trendleri ve İK’nın Geleceği

Yazar

Tarih

Kategori

İK Trendleri ve İK’nın Geleceği 2021 yılının son aylarında sık merak edilen konular arasında yer alıyor. Pekii gelecekte İK profesyonellerini neler bekliyor? İnsan kaynaklarının gelişimine yön verecek olan bu İK trendleri, işletmelerin 2022 yılı hedeflerini belirleyecekleri bu aylarda büyük önem taşıyor.

Covid-19 salgını hemen hemen tüm sektörlerde etkisini hissettirmeye devam ediyor. Pandemi sonrasında iş dünyasının değişen dinamikleri şirketlerin stratejilerini yeniden şekillendirmelerinin kaçınılmaz olduğunu işaret ediyor. Artan işsizlik oranları ve zorlu piyasa koşullarına rağmen pandemi döneminde varlığını sürdürmeyi başaran şirketlerin çalışan bağlılığını arttırmak ve büyümelerini desteklemek konusunda İK trendlerini takip etmeleri büyük önem taşıyor. Teknoloji alanındaki değişimlere en hızlı adapte olması gereken departmanlar arasında yer alan insan kaynakları departmanlarını 2022 yılında neler bekliyor?

Dijital Dönüşümün Odağında İK Yer Alıyor

İnsan kaynakları profesyonelleri için 2021 yılı, dijital dönüşümün en yoğun hissedildiği zaman dilimi oldu. Bir şirketin en değerli varlıkları olan çalışanların başarılı şekilde yönetilmesi birçok detayın titizlikle düşünülmesini ve uygulanmasını gerektiren zorlu bir süreçtir. İK profesyonelleri hibrit çalışma, uzaktan çalışma gibi yeni çalışma modellerinin yaygınlaştığı bu dönemde farklı öncelikler benimsemek zorunda kalabilir. İK departmanları, gelecek yıllarda çalışanların bağlılığını sağlamak için daha yoğun mesai harcayabilir. Uzaktan çalışma ve hibrit çalışma modeli gibi farklı çalışma modellerinin yaygınlaşmasıyla kurum aidiyeti için farklı yöntemler oluşturulması gerekebilir. İK departmanları günden güne yükselişe geçen Gig ekonomisinin avantajlarıyla fiziki sınırlardan bağımsız şekilde şirkete değer katacak en donanımlı adayları işe almak gibi daha yüksek değerli hedeflere ulaşmaya odaklanarak geleceğin İK trendlerine uyum sağlayabilir. İK trendlerinin hızlı değişimi ve yapılacaklar listesinin günden güne artması İK ekiplerinin, İK yazılımı teknolojisine duyduğu ihtiyacı her geçen gün arttırıyor.

Kurumsal Strateji Planlamasında İnsan Kaynakları Yönetimi Etkisini Arttırıyor

İnsan kaynakları departmanları şirketlerin strateji planlamasında günümüzde de oldukça bir role sahip fakat gelecekte insan kaynakları yönetiminin stratejik planlamada daha önemli bir rol üstleneceği tahmin ediliyor. İş gücü yönetiminin verimli şekilde planlanması ve çalışanların performans değerlendirmesinin sistematik şekilde yürütülmesini sağlayan İK uzmanları işletmenin büyümesinde gelecek yıllarda daha aktif rol oynayabilir. İK yazılımı kullanarak zamanını daha verimli kullanan insan kaynakları departmanları değer yaratan işlerin planlanmasına daha fazla zaman ayırabilir. İK departmanlarının kurumsal stratejide rolünün artmasıyla sektörel rekabette avantaj sağlanabilir.

Dahili Yetenek Hareketliliğinin 2022 Yılında Artış Göstermesi Bekleniyor

Şirketlerin aradıkları yetenekte, pozisyona uygun donanımda çalışma arkadaşlarını ekiplerine dahil etmeleri bazen zorlayıcı olabiliyor. İK departmanı bir yandan mevcut çalışanların bağlılığını ve iş yeri aidiyetini sağlamaya çalışırken bir yandan da yeni yetenekler aramak için fazla mesai harcamak zorunda kalabiliyor.  2021 yılı itibariyle yükselişe geçen şirket içi yetenek hareketliliğini arttırma trendinin gelecek yıllarda da devam etmesi bekleniyor. Birçok şirket dahili hareketlilik programları geliştirerek aradıkları yetenekleri kendi ekiplerinde yetiştirmeyi deniyor. İş piyasasının değişen koşullarından bağımsız olarak yetenekli ve aranan niteliklere uygun adaylarla çalışmak için çeşitli eğitim programları geliştirilebiliyor. Doğru uygulamayla İK departmanlarına sürekli yetenek kaynağı sağlayan şirket içi hareketlilik, çalışanların şirket bağlılığını da arttırıyor.

İK’da Dış Kaynak Kullanımı Artmaya Devam Ediyor

İK departmanlarının sorumlu olduğu alanlar genişledikçe şirketler insan kaynakları yönetimini daha verimli hale getirmek için daha fazla yatırım yapmaya başladı. Dış kaynak kullanımı, işletmelerin bir servisi kendi bünyesinde üretmeyip, bu servisin yapılması konusunda uzmanlaşan bir firmadan hizmet alması anlamına gelir. Yapılan araştırmalar insan kaynakları dış kullanımında küresel pazarın 2024 yılına kadar 43,8 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Kurumsal strateji de insan kaynaklarının rolünün artması ve İK teknolojisinin yaygınlaşması da dış kaynak kullanımının artışında etkili faktörler arasında yer alıyor. Dış kaynak kullanımı, İK yazılımı gibi güncel yöntemler dahili İK departmanlarının değer yaratan işler yaratmasına olanak sağlayarak sektörde rekabet avantajı sağlar.

İK Ekipleri İçin Gelecek Heyecan Verici Fırsatlar Barındırıyor

2021 İK trendleri ve tahminlerinin de gösterdiği gibi gelecek yıllar İK ekipleri açısından heyecan verici fırsatlar barındırıyor. Dijital dönüşüm ve pandemi etkisiyle hızla değişen İK trendleri İK uzmanlarının iş yapma rutinlerinde devrim yaratacak gibi görünüyor. Teknolojinin sağladığı İK yazılımı gibi avantajlarla iş yükü hafifleyen İK ekiplerinin gelecekte şirketler için değer yaratan işler üretmede daha etkin rol alması öngörülüyor.

İK uzmanları gelecek yıllarda, İK Trendleri ve İK’nın Geleceği hakkında güncel bilgiler edinerek insan kaynakları endüstrisindeki değişiklikleri öngörebilir. İşgücünü yeni trendlere hazırlayarak sektörel rekabet avantajı sağlayabilir.

Son içerikler