Ana SayfaİK TrendleriKOBİ Dijital Dönüşümü

KOBİ Dijital Dönüşümü

Yazar

Tarih

Kategori

Kobi dijital dönüşümü pandemi sürecinin nadir olumlu etkileri arasında yer alıyor. Genellikle geleneksel şirket anlayışıyla varlığını sürdüren Kobi’ler için pandemi süreci köklü değişimleri zorunlu kıldı. Türkiye’deki işletmeler içerisinde payı 99,89 olan ve istihdam payı yılın son çeyreğinde yüzde 60’a yaklaşan Kobi’lerin dijital dönüşümü küresel pazarda rekabet olanağı sağlanıyor. Peki, dijitalleşme süreçleriyle Türkiye ekonomisinde ciddi fark yaratma potansiyeli olan KOBİ’leri yeterince tanıyor musunuz?

Kobi Nedir? Kobiler Neye Göre Sınıflandırılır?

 KOBİ; 10-250 arasında çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hâsılatı ya da mali bilançosu 125 milyon lirayı aşmayan ekonomik birimlerdir. KOBİ’ler üretim veya hizmet sektöründe faaliyet gösterebilirler. KOBİ’ler sağladıkları istihdam, sağladıkları ürün çeşitliliği ve gelir dağılımında sağladıkları denge ile piyasalar için büyük öneme sahiptir. KOBİ’ler mikro, küçük ve orta büyüklükteki şirketler olarak 3 farklı şekilde sınıflandırılır. Sınıflandırılmalarında istihdam gücü ve yıllık satış rakamları göz önünde bulundurulur.

Kobi’lerin Dijital Dönüşümünde Akıllı Kobi Sistemi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Visa, KOBİ dijital dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla Akıllı KOBİ platformunu hayata geçirdi. Geçtiğimiz günlerde lansmanı yapılan Akıllı KOBİ platformu, farklı dijital çözümlerin tanıtılmasını hedefliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,  Kobi dijital dönüşümü sürecini hızlandırmak amacıyla bir vergi teşvik programı üzerinde çalıştıklarını belirtti. Vergi teşvik programı kapsamında KOBİ’lerin dijital dönüşümü sürecinde yaptığı harcamaların vergi teşviki kapsamına alınması planlanıyor.

Kobi Dijital Dönüşümü Neden Önemli? Dijitalleşen Gelecekte “Var Olmak” ya da “Olmamak”!

Kobi dijital dönüşümü, bilgi teknolojilerinin kullanımı ve bilgilerin hızlı şekilde, maliyet ve zamandan tasarruf sağlanarak elektronik ortama taşınması olarak tanımlanıyor. KOBİ’lerin geleneksel ve teknolojiye mesafeli duran yapısı yerel ve global ekonomide rekabet etmelerinin önünde her geçen gün daha büyük bir engel haline geliyor. Dünyanın dijital uygulamaları, yazılımları, bulut teknolojisi kullanımını her alana hızla entegre ettiği iş piyasasında rekabet koşulları, yenilenme ve dönüşümü mecbur kılıyor. Son 3 yıl içerisinde teknolojik yazılım ve donanımları iş süreçlerine dahil eden KOBİ’lerin %15 daha hızlı büyümeye imza attığı saptandı.

KOBİ’lerin stoklarını, maliyetlerini takip edebilmesine olanak sağlayan, İK süreçlerini tek panel altında yürütmesini mümkün kılan, iş gücü yönetimi imkanı sağlayan yazılımlar kullanarak global piyasada rekabet avantajı sağlaması mümkündür.

Değişim insanlık tarihi kadar eskidir ve insanlar var olduğu sürece her zaman varlığını sürdürecektir. Unutmayalım ki, “Hayatta kalacak olanlar, en güçlü ya da en zeki değildir; daha ziyade, değişimi en iyi yönetebilenlerdir.”.

Son içerikler