İk teknoloji trendleri son yıllarda ik trendlerinin ana konusu haline geldi. Tüm dünyada işverenler iş gücünde büyük yere ve öneme sahip olan Y ve Z kuşağının işe alımı ve yönetimi ile ilgili teknoloji destekli yeni yollara ihtiyaç duyuyor. Peki 2021 yılı için en önemli İK teknolojisi trendleri nelerdir?
- Yapay zeka algoritmaları, işe alımdan çalışan bağlılığına ve insan yönetimine kadar bir kısım insan kaynakları uygulamasını dönüştürüyor.
- Artırılmış analitik işverenlerin daha bilinçli İK kararları vermeleri için çalışanlar hakkında içgörüler elde edilmesine olanak sağlar. Bknz: İK Analitiği
- Bulut tabanlı İK teknolojisi, günümüzde uzaktan ve esnek bir ekonomi iş gücünü mümkün hale getiriyor.
- Değişen iş dünyasına hazırlanmak için devredilebilir becerilere ve özelleştirilmiş çalışan gelişimine odaklanılıyor.
- İş gücü zaman geçtikçe daha esnek ve sanal hale gelirken yönetim ve işe alım gibi süreçleri artırmak için sanal gerçeklik benimseniyor.
İK Teknoloji Trendleri ve Yapay Zeka
Yapay zeka, zamanla çoğu İK teknolojisinin ayrılmaz bir parçası haline geliyor.
- Artırılmış analitik: İK ekiplerine daha fazla zaman kazandıracak olan yapay zeka algoritmaları; derlenmiş verilere ve görselleştirmelere daha kolay erişim sağlayacak, içgörüye dayalı stratejik düşünmeyi daha da kolaylaştıracak.
- Çalışan bağlılığını iyileştirmek: Yapay zeka odaklı algoritmalar sayesinde çalışan yaşamında iyileştirmeler olacak; sürekli performans yönetimi ve özelleştirilmiş öğrenme yolları ile çalışanların üst düzey performans gösterebilecekleri ortamlar yaratılacak ve çalışan psikolojisinin güvenliği sağlanacak.
- Yapay zeka odaklı işe alım: Yapay zeka tabanlı algoritmalar ile yetenek yönetimi ve sosyal medya etkinlikleri dahil olmak üzere işverenler birçok kaynaktan yararlanarak işe alım yapacaklar. Bu da daha çok doğru eşleşmeler oluşmasına yardımcı olacak.
Bulut Tabanlı İK
Küresel olarak tüm dağılmış ekiplerin ihtiyaçlarını hızlı ve ölçeklenebilir şekilde karşılayan insan kaynakları yönetim süreçleri ancak bulut tabanlı İK ile mümkün hale gelecek. Bulut tabanlı İK ile çalışan verilerine gerçek zamanlı olarak erişilecek ve veriler üzerinde çok daha iyi kontroller sağlanmasına yardımcı olunacak.
Sürekli Öğrenme ve Geliştirme
İleride yapay zeka ile birlikte tüm işlerin otomatikleşeceği düşünülürse çalışanlar işin doğasının değişimine hazırlanmalı. Bu süreçte çalışanların öğrenimini ve gelişimini kişiselleştiren bir İK yazılımı sahibi olmak önemli. Mevcut iş rollerinin yanında becerilerin yükseltildiği, sosyal beceri eğitimlerine yatırım yapılan bir İK yazılımı her kurum için gerekli olacak.
Performans ve Sağlık
Performans yönetimi gerçek zamanlı olacak şekilde, sürekli ve entegre bir süreç haline gelecek. İK teknolojileri, çalışan performansının iyileştirilmesi için kademeli şekilde bir beklenti belirleme ve geri bildirim döngüsü geliştirme aracı olarak kullanılacak. Performans için çalışan refahı ve sağlığı çok önemli. Bu nedenle çalışanların fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlıkları açısından sağlık araçları İK yazılımlarına giderek daha fazla entegre edilecek.
İş Ekonomisi
Son zamanlarda insanların giderek daha fazla kendi şart ve koşullarına uygun şekilde çalışmak istemesi ve esnek ekonomi trendi söz konusu. Burada İK’nın rolü, farklı çalışan gruplarını tek bir platformda toplamak ve işe alım, performans, ücret gibi tüm metrikleri buradan yürütmek olacak.
İK Teknoloji Trendleri ve Sanal Gerçeklik
İK, sanal gerçekliğin dönüştürdüğü sektörlerden biri. İşe alım, röportaj ve iş önizlemeleri gibi tüm süreçler sanal gerçeklik tarafından desteklenir. Sosyal mesafe dünyada norm olmaya devam ettikçe teknoloji bu açığı kapatacak ve sanal gerçeklik kullanımı öğrenme ve gelişim alanında artmaya devam edecek.