Ana SayfaİK Trendleriİş Zekası Nedir?

İş Zekası Nedir?

Yazar

Tarih

Kategori

İş zekası, başarının anahtarıdır. İK profesyonellerinin iş zekası becerisi eksik olarak görülmektedir. Çok yönlü bir başarı sağlamak ihtiyaç duyulan her becerinin ekip içerisinde olmalı gerekir. Bu nedenle iş zekasını geliştirmek, şirkete katkı sağlamak İK profesyonelleri için önemli bir hedef olmalıdır.

İK’da İş Zekası Nedir?

İş zekası, bir şirketin hedeflerini, amacını ve vizyonunu anlamak ile başlar. Şirkete en iyi hizmet eden ve onu ileriye taşıyan süreçleri oluşturma becerisini ifade eder. Finansal performansı ve liderlik gelişimini iyileştirmek için iyi bir araçtır.

İş zekasına sahip İK profesyonelleri, temel iş ilkelerini, iç ve dış operasyonları ve şirketin hedeflerini anlar. Şirkete ve müşterilere en iyi şekilde hizmet etmek için stratejik olarak uyarlayabilir. Bu şekilde hem şirket başarısı hem de ekip verimi artar. 

İş Zekası İK Profesyonelleri ve Şirketler için Neden Önemlidir?

Günümüzde İK’nın rolü farklı şekillerde gelişmektedir. İş zekasının tüm İK profesyonelleri için temel bir yetkinlik olduğu bilinir. İK ekipleri iş zekasında başarılı olduklarından tüm süreçleri etkileyebilirler. Bu, şirkete önemli bir değer katar ve rekabet gücünü artıran iş stratejileri oluşturur. İK uzmanları kuruluşun hedeflerini, değerlerini ve misyonunu anladığında, yapılması gerekenler konusunda harekete geçebilir. Uygulama konusunda da kendilerine daha çok güvenirler. 

İş Zekası Neleri İçerir?

İK profesyonelinin rollerinde etkili olması gereken bazı yetkinlikler ve beceriler vardır. İş zekası bu temel yetkinliklerden biridir.

Dört İK temel yetkinliği şunlardır:

  1. Veri tabanlı
  2. İş zekası
  3. Dijital entegrasyon
  4. Savunuculuk

İş zekası üç temel bileşenden oluşur:

  1. Bağlam yorumlama
  2. Müşteri odaklılık
  3. Stratejik düşünme

İK profesyonellerinin en azından üç bileşenin tümü hakkında temel bir anlayışa sahip olmalıdır. 

İş Zekasının Şirketlere Etkisi Nedir?

1. Şirket amacını tanımlama ve bunlarla uyum sağlama yeteneği

İK uzmanları, şirketin ne yaptığını ve neden var olduğunu açıkça ifade edebilmelidir. İK profesyonellerinin ayrıca bireysel amaçlarını ve ekiplerinin şirket ile olan bağlantısını iyi şekilde belirlemesi gerekit.r Bunu her zaman karar verme süreçlerine dahil etmelidirler.

2. Tutarlı ve etkili ölçüm

Bir şeyleri izlemeden veya ölçmeden, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlamak zordur. Bu nedenle, uygulanılan politikaların veya süreçlerin gerçek bir değeri olup olmadığı hakkında fikir sahibi olmak gereklidir. 

Bu nedenle, ROI’yi düzenli olarak ölçmek çok önemlidir. İK’nın kendilerine sorması gereken bazı yararlı sorular şunlar olabilir:

  • Çalışanlar ve müşteriler için en doğru kararlar nedir?
  • Kurumsal etki nasıl ölçülmeli?
  • Bu ölçümlerden elde edilen bilgiler kuruluşun başarısına rehberlik ediyor mu?

3. Şirketi ilk sıraya koymak

Bir kişi veya ekip sürekli olarak hedeflere ulaşırken başarısız olan ekipler var ise bu bir şeylerin yanlış olduğunu gösterir. Herkes başarılı olmalı ve ekip başarısı bireysel başarıların önünde tutulmalıdır. Bu, çalışanların kurumsal hedefler ve misyonla uyumlu başarılarını kutlayan teşvik, ödül ve takdir sistemlerinin uygulanması anlamına gelir.

4. Herkesin güçlü yönlerine odaklanmak

Herkesin kendine özgü güçlü ve zayıf yönleri vardır. Zayıf yönler geliştirilmelidir. Çalışanların güçlü yanlarını daha da güçlendirmelerine olanak sağlanmalıdır. Güçlü iş zekası sergileyen İK profesyonelleri çalışanların yeteneklerini anlar. Bu yeteneklere odaklanmasını sağlayarak çalışanların şirkete katkısını da artırır. 

İş zekasının eğitimi bugün tüm İK profesyonelleri için anahtardır. Sadece İK departmanını güçlendirmek değil, aynı zamanda İK stratejisine de katkı sağlayacaktır. İş zekasının büyüyüp gelişmesi ile bu beceri ekiplere de yansıyacaktır. Şirketin stratejilerine iş zekasını da katarak gelişim sağlanarak başarı elde edilecektir. 

Son içerikler

spot_img