Ana SayfaİK Akademiİstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır? | İstifa İhbar Süresi

İstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır? | İstifa İhbar Süresi

Yazar

Tarih

Kategori

İstifa dilekçesi nasıl yazılır? sorusu her çalışanın iş hayatında bir kez karşılaşabileceği sorulardan biridir. İstifa dilekçesi, bir iş yerinde çalışan kişinin kendi isteği dahilinde süreli veya süresiz şekilde işten ayrılmak istediği durumda yazdığı bir dilekçe türüdür. Bu dilekçenin belirli kurallara dikkat ederek kaleme alınması ve ilgili birime ulaştırılması gerekir. Aksi taktirde bu durum ayrılmak istenilen işletme ve işveren ile istenmeyen ve can sıkıcı durumlar yaşanmasına sebep olabilir. 

İstifa dilekçesi nasıl yazılır sorusundan başlayarak istifa süreci ile ilgili çalışanların aklında cevap arayan birçok soru mevcuttur. İstifa etmek kolay bir eylem olsa da karar aşaması ve sürecin ilerleyişi zaman zaman zor olabilir. Bu nedenle çalışanlar sürecin başından sonuna hatasız ilerlemek isterler. İstifa ihbar süresinin ne kadar olduğundan, istifa eden çalışanın işsizlik maaşı alıp almayacağına kadar merak edilen tüm soruların cevaplarını sizler için derledik.

İstifa Dilekçesi Nazıl Yazılır?

İstifa kararı çoğu zaman oldukça zor bir süreç olsa da istifa dilekçesi, yazılması en kolay ve en rahatlatıcı dilekçelerden biridir. İşten ayrılmaya karar verildiğinde bu durum yöneticiye veya insan kaynakları uzmanına bildirilmelidir. Ardından ise profesyonel şekilde bir istifa dilekçesi veya istifa mektubu kaleme alarak istifanın ilgili yerlere bildirilmesi gerekir. Peki istifa dilekçesi nasıl yazılır?

  • İstifa dilekçesi İK birimine hitaben yazılmalı,
  • İstifa dilekçesinde işe giriş tarihi, çalışma süresi ve o günün tarihi de yer almalı,
  • Metin içerisinde isim ve soyisim, çalışılan kurumun adı ve pozisyon belirtilmeli,
  • Dilekçe yazarken neden ve nasıllara girilmemeli yalnızca istifa amacı belirtilmeli,
  • İşten ayrılma nedenleri sade ve anlaşılır bir dille yalın şekilde yazılmalı,
  • İstifa dilekçesi zamanında teslim edilmeli ve işveren mağdur edilmemeli,
  • İş Kanunu çerçevesinde belirtilen ihbar süreleri göz önünde bulundurulmalı,
  • İstifa dilekçesine bekleme süresi sonunda istifa edildiği ve tüm yasal hakların saklı tutulduğu yazılmalıdır.

İstifa İhbar Süresi Ne Kadar?

İhbar süresi aslında işveren mağduriyetini en aza indirmeyi hedefleyen ve 4857 sayılı İş Kanunu 17. maddesinde yer alan bir kavramdır. İstifa ihbar süresi, işten ayrılmaya karar veren işçinin işverenine bu kararı ne kadar süre içerisinde bildirmesi gerektiğini ifade eder. Bu kararın bildirilmesi boşalan pozisyonun açık kaldığı sürede işverenin sıkıntı yaşamaması adına önemlidir. Peki istifa ihbar süreleri ne kadar?

  • İş yerinde çalışma süresi 6 aydan az olanlar; 2 hafta önce,
  • İş yerinde çalışma süresi 6 ay ve 1.5 yıl arasında olanlar; 4 hafta önce,
  • İş yerinde çalışma süresi 1.5 yıl ve 3 yıl arasında olanlar; 6 hafta önce,
  • İş yerinde çalışma süresi 3 yıldan fazla olanlar; 8 hafta önce,

ihbar süresi dahilinde istifalarını işverene bildirmek zorundadır. Ayrıca yeni bir işe girildikten sonra ilk 2 ay deneme süresi olduğu için herhangi bir ihbar süresi söz konusu değildir. Deneme süresi içerisindeki çalışan istediği taktirde istifa dilekçesini vererek işten ayrılabilir. Böylelikle istifa dilekçesi nasıl yazılır sorusundan sonra istifa ihbar süresinin ne kadar olduğu sorusunu da yanıtlamış olduk.

İhbar Süresine Uyulmazsa Ne Olur?

Çalışanlar ihbar sürelerine uymak zorunda değildir. Fakat uymadıkları taktirde belirli yaptırımlara tabi tutulabilirler. Bu nedenle işletme tutumuna ve kültürüne göre işten ayrılan ve ihbar süresine uymayan çalışanlar tazminat ödemek zorunda kalabilir. Ayrıca unutulmamalıdır ki ihbar süresi hem çalışanların hem de işletmenin uyması gereken bir düzenlemedir. Bu doğrultuda işletme çalışanı işten çıkaracaksa aynı ihbar süreleri işletme için de geçerlidir. 

İstifa Eden İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?

Herhangi bir gerekçe sunmadan kendi isteğiyle istifa eden veya işten ayrılan çalışan işsizlik maaşı alamaz. Fakat 4857 sayılı İş Kanunu’nda haklı fesih adı altında tanımlanan durumlar söz konusu olduğunda işsizlik maaşı hakkı kazanılabilir. Haklı fesih gerekçesi ile istifa eden kişilerin haklılığı ispatlanırsa; çalışanlar işsizlik maaşı almak için başvuruda bulunabilir. Mevzu yargıya intikal ettiği taktirde ise sonuca göre işsizlik maaşı alınabiliyor. 

İstifa Örneği

İstifa örneği, istifa dilekçesi veya istifa mektubu yazmak isteyen her çalışan için rehber görevi görür. İstifa süreci isteyerek veya istemeyerek de yaşansa sancılı bir süreç olabilir. Bu nedenle çalışanın kendini veya düşüncelerini en doğru şekilde ifade etmesi ve sınırlara hakim, açık, yalın bir istifa dilekçesi yazması gerekir. Peki istifa dilekçesi nasıl yazılır? İstifa dilekçesi örneği:

İstifa dilekçesi örneğini buradan indirebilirsiniz.

Son içerikler

spot_img