Kişilik envanteri testleri, insan kaynakları yönetiminde en sık kullanılan araçlar arasında yer alır. İşe alım, yetenek yönetimi ve çalışan bağlılığı süreçlerinin iyileştirilmesi için gerekli içgörüleri sağlar. İnsan kaynakları süreçlerine yol göstermek amacıyla geliştirilen kişilik envanter testleri, bireylerin kişilik yapılarıyla ilgili ulaşılması zor bilgilerin elde edilmesini sağlar. Genel algının aksine bu testler doğru veya yanlışı ölçmek gibi bir amaç gütmeden yalnızca kişilerin kendisini en doğru ifade eden yönlerini saptamasını hedefler.
Kişilik Envanteri Nedir?
Kişilik envanteri testleri; kişilerin duygu durumları, durum ve olaylara yaklaşma biçimi, çatışmaya genel yaklaşımları, kişilik özellikleri benzeri bireylerin yapısı hakkında detaylı bilgi sağlar. Kişilik envanterleri iş dünyasında performans ölçümü ve işe alımlarda uzun süredir kullanılan araçlar arasında yer alır. İnsan kaynakları süreçlerinde karar destek mekanizması rolü oynayan bu araçlar aynı zamanda kişilerin kendilerini tanımaları ve uygun iş ilanlarını belirlemelerinde destek sağlar. Envanter testleri genel olarak %85 oranında geçerli kabul edilir ve genellikle 10-20 dakika içerisinde uygulanabilir. Kişilik envanter testlerinde genel olarak 16 farklı kişilik tipi tanımlanır. Peki, kişilik envanter değerlendirmeleri İK süreçlerinde nasıl avantajlar sağlar?
Kişilik Envanter Testleri ve İK Süreçleri
Kişilik envanterleri İK süreçlerinde birçok ciddi avantaj sağlar. Çalışan kişilik testleri özellikle işe alım süreçlerinde oldukça önemli bir rol oynar. Başvuranların becerileri ve tutumlarının ilgili pozisyonla uyumluluğu envanter testleri ile başarılı şekilde ölçülebilir. Doğru uygulanan kişilik envanter testleri ile yalnızca adayın pozisyona uygunluğu değil aynı zamanda ekip ile sağlayacağı uyumda tespit edilebilir. İşe alım süreçlerinin yanı sıra yapılacak geri bildirimlerde ve kurum kültürü geliştirme aşamasında da ciddi bilgiler sağlanabilir. Eğitim planlamalarında test sonuçları doğrultusunda kişilerin yapısına uygun öneriler ve uygulamalarla daha kısa sürede daha etkili sonuçlar sağlanabilir.
Ekiplerin uyum içerisinde çalışması organizasyonların hedeflerine ulaşmasında en önemli koşullar arasında yer alır. Uyumlu bir ekibin en büyük sırrı başarılı iletişimdir. Doğru şekilde uygulanan ve verileri herkese açık olarak paylaşılan testler ile iletişim sorunlarının önüne geçilebilir. Ayrıca her çalışan, güçlü ve zayıf yönlerini keşfederek öz farkındalık kazanır.