Puantaj takibi, bir firmanın sağlıklı şekilde işleyebilmesi için eksiksiz olarak gerçekleştirilmesi gereken süreçler arasında yer alıyor. Puantaj takibi konusunda yapılabilecek herhangi bir hata, hem personelin motivasyonu hem de ilgili iş yerinin yasal sorumlulukları açısından ciddi problemler ortaya çıkarabiliyor. Farklı şekillerde yapılabilen puantaj takibinde, dikkat edilmesi gereken birçok detay bulunuyor.
Güncellenen mevzuatlara bağlı değişebilen bu detayların tümüne hakim olmak, yasalara karşı sorumluluklarını yerine getirmesini sağlıyor. Siz de puantaj takibine dair tüm detayları öğrenebilirsiniz. İşte puantaj takibi hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar…
Puantaj Takibi Nedir?
Bir firmadaki çalışanların, hak edişlerini hesaplamak için şirket tarafından tutulan kayıtlara işçi puantajı adı veriliyor. Puantaj takibi, tüm firmalar için önemli olsa da taşeronlar için üst düzeyde bir anlam taşıyor. Çalışanın standart çalışma günleri, işe gelmediği günler, resmî tatillerdeki mesaileri, ekstra çalışma saatleri ve daha birçok detayı barındıran puantaj tablolarının, herhangi bir hak ihlaline yol açmamak için doğru şekilde tutulması gerekiyor.
Puantaj Takibi Nasıl Yapılır?
Puantaj takibi, ilgili ay içerisinde personelin işe geliş ve çalışma sürelerine bağlı olarak ücretler oluşturuyor. Bu temel amacı sağlayan her işlem aslında puantaj takibinin yapıldığı anlamına geliyor.
Örneğin; çeşitli sebeplerden dolayı elektronik ortama ve tamamen otomatik adımlara bağlı personel devam kontrol sistemi kullanmayan veya kullanamayan firmalarda, puantaj takibi genellikle manuel ve excel üzerinden yapılıyor. Bu da puantaj takibi için çok daha fazla iş gücü, efor ve yüksek hata payı anlamına geliyor.
Bir firmanın, elektronik tabanlı personel devam kontrol sistemi kullanamıyor olmasının çalışılan ortamdan teknolojik yetersizliğe, süreden maliyete pek çok sebebi bulunabiliyor. Bu tarz durumlara ise şantiyeler başta olmak üzere, benzeri ofis dışı çalışma alanlarında rastlanıyor.
Bu yolların başındaysa direkt bilgisayar ortamında veya bilgisayardan çıktı alarak puantaj listeleri oluşturmak geliyor. Excel aracılığıyla oluşturulan bu listeler sayesinde tüm personellerin çalıştıkları günler, saat aralıkları, resmî tatillerdeki mesai durumları birlikte işe gelmedikleri günler ve benzeri detaylar kayıt altına alınıyor. Excel üzerinden veya çıktısı alınan listeler aracılığıyla manuel olarak bu işlemi gerçekleştiren görevlilere ise puantör adı veriliyor.
Puantaj Takibi İçin Excel Tablo Oluşturma
İşçi çalışma saatleri çizelgesi örneği için excel’de; çalışan isimleri, çalışma günleri not kısmı yeterli oluyor. İlk sütunda baştan aşağı çalışan isimleri yazılabiliyor. İlk satıra ise ayın başından sonuna kadar olan günler sıralanabiliyor. Böylece her çalışanın işe gelip gelmediğini, hangi saatler çalıştığını not alabileceğiniz alan yaratmış oluyorsunuz. Ayın tüm günlerinden sonra gelen son sütunu da çalışanın o ayki özel durumlarıyla ilgili; örneğin rapor nedeni, toplam ekstra mesai miktarı ve benzeri gibi ayrıntılar için not alanı olarak kullanabilirsiniz.
Puantaj Takibi İçin Excel Örnekleri
Puantaj excel tablo örnekleri, genellikle tamamen aynı amaca hizmet eden ve birbirine benzeyen tablolardan oluşuyor. Yalnızca yazı tipi, zemin rengi, tablo stili gibi görsel detaylarda farklılaşan excel’de tablo ya da puantaj cetveli oluşturma yolları, size aylık olarak tüm personellerin listesini ve çalışma günlerini, saatlerini not alabilme, takip ve kontrol edebilme imkanı sunuyor. Dilerseniz internet üzerinden bulabileceğiniz hazır excel tabloları da bu konuda size büyük ölçüde yardımcı olabiliyor.
Puantaj takibinde tablolar kadar önemli olan sağlıklı şekilde çalışanları kontrol edebilmek meydana getiriyor. Çalışanların ne zaman işe geldiği, ne zaman işten ayrıldığı, raporlu ya da izinli olduğu günler, resmî tatillerdeki durumu net şekilde kontrol altında tutulmadığı takdirde doğru olmayan sonuçlar ortaya çıkabileceği için, yaşanan belirsizliğe bağlı olarak ilgili şirketin ya da çalışanın olumsuz yönde etkilenme ihtimali bulunuyor.
Excel Puantaj Cetveli Yapımı
2020 Puantaj Takibi Dikkat Edilmesi Gerekenler Listesi
Çalışan isimlerini, çalışma günlerini not aldınız. Bu çalışma günleri içerisinde yer alan resmi tatilleri işaretlediniz. Ve sonuç olarak puantaj takibi için gerekli olan excel doyasınızı hazırladınız. Ancak İş Kanunu ile tezat oluşturmamak için dikkat etmek gereken birçok detay bulunuyor. Doğru bir puantaj takibi için 2020 yılında dikkat edilmesi gerekenler…
- Her ay standart 30 gün hesaplanıyor. Bir ayın toplam 28 ya da 31 gün olması, işçinin gelmediği günler çıkarılırken dikkate alınıyor. Ve prim ödemesi yapılıyor.
- Tıpkı diğer aylarda olduğu gibi, 28 gün olmasına rağmen iş yeri tarafından çalışan primleri 30 gün olarak ödenen şubat ayında, herhangi bir işçi 2 gün devamsızlık yaptığında 28 günden 2 gün düşülüyor. Bu şubat ayında 2 gün gelmemiş olan işçiden toplam 4 gün kesinti anlamına geliyor.
- Eğer bir çalışan, işe girdiği ayda işten çıkarsa o ay 31 gün üzerinden değerlendiriliyor.
- İşçi 1 gün devamsızlık yaptığında bu durumun kayda geçirilme şekli izin günü dahil edilerek yapılıyor. Yani normal koşullarda 26 gün çalışma, + 4 gün haftalık izin şeklinde kayda geçiyor. Personel 1 gün gelmediğinde 25 gün çalışma + 3 gün haftalık izin şeklinde kayıt ediliyor.
- Aylık puantaj içerisinde herhangi bir çalışanın eksik çalışma günü SGK’ya eksik gün formu doldurularak iletiliyor.
İş yükünüzü azaltmak için siz de iş yönetimi modüllerinden faydalanabilirsiniz. Yalnızca zamandan ve maliyetten kâr etmenizi sağlamayan bu modüller, doğru puantaj takibi yapmanızı sağlıyor. Böylece hata payını sıfıra indirmiş oluyorsunuz. Puantaj takibi dahil pek çok işlemi sizin yerinize yapabilen Idenfit iş yönetimi modülleri, işinizi kolaylaştırıyor.
Idenfit ile Puantaj Takibi
Puantaj takibi yapan sistemler bilgileri manuel talep ettiği için ayrıntıları siz girmek zorunda kalırsınız. Ancak Idenfit Zaman Yönetimi, geleneksel yöntemlerden bağımsız olarak en yeni teknolojileri kullanıyor. Ve manuel müdahaleleri mümkün olduğunca azaltarak puantajın baştan sona bir sistem üzerinde akmasını sağlıyor.
Idenfit, firmanız için yalnızca puantaj takibi yapmakla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda puantaj için gereken bilgiyi, yüz tanıma ve kart okuyucu teknolojileri üzerinden alıyor. Sisteme otomatik aktarıyor. Ve bu verileri online olarak tutuyor.