Ana SayfaİK AkademiTaşınma İzni Kaç Gün? Nasıl Kullanılır?

Taşınma İzni Kaç Gün? Nasıl Kullanılır?

Yazar

Tarih

Kategori

Taşınma oldukça yorucu ve kapsamlı bir süreçtir. Bu süreç, hem nakliyat hem de abonelik, ikametgah gibi resmi kurum işleri nedeniyle uzun sürebilir. Kişilerin hangi kurum veya sektörde çalıştığı fark etmeksizin, tüm işlemlerini gerçekleştirebilmek için taşınma izni kullanma hakkı vardır. Bu izin İş Kanunu’nda taşınma izni olarak ayrıca belirtilmez. Talebe bağlı olarak taşınma için ücretli veya talep doğrultusunda ücretsiz izin kullanılabilir. Bu izin hakkının kaç gün olduğu ve şartları İş Kanunu’nda belirtilmiştir. 

Taşınma İzni Nedir?

Taşınma izni, çalışanın taşınma işlemlerini planlaması ve tamamlaması için mazeret izni kapsamında aldığı izindir. Özellikle fatura abonelikleri gibi hafta içi mesai saatleri içerisinde çözülmesi gereken işler için çalışanların izin alabilmesi oldukça önemlidir. 

Bu izin dahilinde, fatura abonelikleri gibi resmi işlerini çözebilmek ve bu resmi işleri halletmeyi amaçlamalıdır. Taşınma izinleri, kişinin taşınma süreçlerine yardımcı olmak için verilir. Bu nedenle diğer mazeret izinlerinden de farklıdır. Taşınma izinleri adı altında alınan izinler kişisel veya hastalık gibi durumlardan bağımsız alınması gerekli olan bir izin türüdür. 

Taşınma İzni Kaç Gün?

4857 sayılı İş Kanunu 55/j bendinde taşınma izinleri adı altında bir izin bulunmasa da, talebe bağlı olarak ücretsiz izin kullanma hakkına her çalışan sahiptir. Taşınma izin sürecinde, çalışanın ücretinden bir kesinti yapılmaz. Çalışanın almış olduğu taşınma izini, çalışılan gün olarak sayılır. Kanun kapsamında taşınma izininin kaç gün olduğu tam olarak belirtilmemiştir. Bu noktada, kurumun taşınma iznini kaç gün olarak belirlediği önemlidir. Taşınma izinleri, genellikle 1 veya 2 gün olarak belirlenir. Birçok kurum taşınma iznini iş sözleşmelerine ekleyebiliyor. Ayrıca çalışan ve işveren arasında izinlerin süresi de iş sözleşmesi ile artırılabilir. 

Taşınma İzinleri Nasıl Kullanılır?

Çalışanların taşınma işlemlerine başlamadan önce çalıştığı kurumun insan kaynakları departmanına en az 1 hafta öncesinden bildirmesi tavsiye edilir. Kurum içindeki prosedürlere göre izin talebi girilebilir ve açıklama olarak taşınma izni olduğu kesinlikle belirtilmelidir. İzin onayı sonrasında yine kurum içerisindeki süreçlere uygun olarak izin yazılı olarak bildirilebilir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesi 2. bendine göre; çalışılan kuruma haber verilmeden en az iki gün işe gidilmemesi durumunda kurumun çalışanın işine son verme hakkı bulunur. 

Taşınma İzni ve Mazeret İzni Arasında Fark Var mı?

Taşınma izni, sadece taşınma sürecini kapsar ve izin alınma sebebi taşınıyor olmaktır. Mazeret izinlerinin ise birkaç farklı nedeni olabilir. Özellikle hastalık veya kişisel bir nedenden dolayı alınan izinler mazeret izni kapsamına girer. İş Kanunu’nda mazeret izinleri ayrı başlık altında Ek Madde 2’de yer alır. Taşınma izininin yeterli olmadığı durumlarda, taşınma izin öncesi ve sonrasında kurumun şartlarına uygun şekilde mazeret izni alınabilir. Böyle bir durumla karşılaşma ihtimali varsa, öncesinde insan kaynakları departmanı ile görüşmek uygun olabilir. 

Taşınma İzni Yıllık İzinden Düşer mi?

Taşınmak için izin almak istenilen çalışana verilen izin, ücretli izindir. Bu ücretli izin, mazeret izni ile aynı kategoride yer alır. Yıllık izinden bağımsız olarak değerlendirilen bu izinler, çalışanın çalıştığı gün sayısından düşülmez. İzin olunan günler için maaş kesintisi yapılmaz ve sigorta primi de ödenmeye devam eder. 

Taşınma İzinleri Kapsamında Taşınma Yardımı Nedir?

Bazı kurumların, çalışanlarına yardımcı olmak adına taşınma yardımı ya da taşınma sürecini kolaylaştıracak bir taşınma desteği sağlayabilir. 6242 sayılı Harcırah Kanunu’na göre kurumlar, çalışanlarına kendi istekleri doğrultusunda harcırah sunabilir. Bu sebeple, taşınma izinleri öncesinde insan kaynakları departmanından kurumun sağladığı böyle bir yardım veya destek olup olmadığı öğrenilebilir.

Son içerikler

spot_img