Ana SayfaİK Akademi2022 İhbar Tazminatı Hesaplamaları

2022 İhbar Tazminatı Hesaplamaları

Yazar

Tarih

Kategori

2022 ihbar tazminatı hesaplamaları birçok çalışanın şu dönemde en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Uzun süre merakla beklenen 2022 asgari ücret zammı yüzde 50.54 seviyesinde açıklandı. 2022 yılı süresince geçerli olacak asgari ücretin net tutarı 4 bin 253 TL olarak belirlendi. Asgari ücretten alınan gelir ve damga vergileri kaldırıldı. Asgari ücrette yaşanan değişiklikler ile birlikte akıllarda ihbar ve kıdem tazminatı hesaplamalarıyla ilgili birçok soru belirdi. Peki, 2022 yılında ihbar ve kıdem tazminatı hesaplamaları nasıl yapılacak?

İhbar Tazminatı

İhbar tazminatı iş kanununda belirtilen şartlara uygun şekilde hesaplanmalıdır. Sosyal Güvenlik kapsamında herhangi bir işte çalışan işçinin ihbar tazminatı alma veya ihbar tazminatı ödeme şartlarına 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17.  Maddesinde yer veriliyor. İş akdine son verilecek olan bir işçinin işvereni tarafından belirli bir süre önce bilgilendirilmesi gerekiyor. Aynı şekilde işçinin istifa etmesi durumunda yine işverene bir süre önce haber vermesi bekleniyor. İhbar süresi belirlenirken işçinin çalıştığı süre baz alınıyor ve bu hesaplamaya bağlı olarak hak kazanılan tutar ihbar tazminatı olarak adlandırılıyor. İhbar tazminatı hesaplamalarında işçinin son olarak aldığı ücret esas kabul ediliyor. İşçinin çalıştığı süreye göre hesaplanan ihbar süresi ile haftalık brüt asgari ücret hesaplanarak ödenecek tutar hesaplanabiliyor. 2022 yılı itibariyle asgari ücretli bir çalışanın ihbar tazminatının brüt 5.004 lira üzerinden hesaplanması gerekiyor. 6 aydan kısaysa 2 hafta, 6 ay ile 1.5 yıl arasındaysa 4 hafta, 1.5 yıl ile 3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla olursa 8 hafta öncesinden haber verilmesi gerekiyor.

2022 Kıdem Tazminatı Hesaplamaları

Çalışanların güvencesi olarakta ele alınabilecek olan kıdem tazminatı hesaplamalarında da asgari ücret tutarına bağlı artışlar yaşandı. Kıdem tazminatı, son çalışılan işyerinde geçirilen her tam yıl için 30 günlük son alınan brüt ücret baz alınarak hesaplanıyor. Asgari ücretlinin kıdem tazminatı 2022 yılı itibariyle 5 bin 4 liralık brüt ücrete göre hesaplanacak. 2022 yılında kıdem tazminatı en düşük 4 bin 966 lira, en yüksek ise 10 bin 728 lira olarak açıklandı. Kıdem tazminatı hesaplamalarında tavan fiyat memur maaş katsayısına göre belirleniyor.

2022 Yılı İşsizlik Maaşı Tutarı

2022 yılında ödenecek en düşük işsizlik maaşı 2137 lira, orta kademe işsizlik maaşı 2541 lira ve en yüksek işsizlik maaşı da 4272 lira olarak belirlendi. İşsizlik maaşı almaya hak kazanılması için hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak ve son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak gerekiyor.

Son içerikler

spot_img