Ana SayfaİK TrendleriİK’da Yapay Zeka Kullanımı

İK’da Yapay Zeka Kullanımı

Yazar

Tarih

Kategori

İK’da yapay zeka kullanımı uzun süredir iş dünyasının odağında yer alıyor. Hayatımıza hızla entegre olan ve her alanda kullanımı artan yapay zeka uygulamaları İK profesyonellerine birçok avantaj sağlıyor. İnsan kaynaklarında yapay zeka kullanımı ile uzmanların yeni beceriler kazanmak için zaman kazanması, İK’nın stratejik rolünü genişletmek için yürütülen çalışmaların daha kapsamlı hale gelmesi bekleniyor. İnsan kaynakları dünyasının pandemi etkisiyle hızlı bir geçiş yaptığı İK 3.0 döneminde yapay zeka kullanımı ile hızlı bir değişim ve gelişim yaşanması bekleniyor. Peki, yakın zamanda İK’nın odağında yer alması beklenen yapay zeka uygulamaları nedir?

Yapay Zeka Nedir?

Sınırlı bir dizi işlevi  insan zekasını taklit ederek geliştirme kabiliyeti olan makinelere yapay zeka adı verilir. Yapay zeka sistemleri öğrenme, tahmin yürütme, problem çözme, hareket ve sınırlı seviyede yaratıcılık içerebilir. Karmaşık sorunları insan zekasına benzer yapıda çözebilme kabiliyeti olan yapay zeka günümüzde teknolojinin geldiği en ileri seviyedir. İnsan kaynaklarında yapay zeka kullanımının artması ile çalışan ve müşteri deneyimi konusunda önemli adımlar atılacağı düşünülmektedir. Yapılan araştırmalar ışığında İK çalışanlarının büyük bir çoğunluğu yapay zeka kullanımını olumlu karşıladığını bildirmektedir.

İK’da Yapay Zeka

Günümüzde İK’da yapay zeka uygulamaları birçok farklı alanda kullanılıyor. Tekrarlayan görev tanımının oldukça zengin olduğu İK dünyasında bu görevlerin otomatize edilmesi profesyonellere zaman ve enerji kazandırıyor.  Yeni bir çalışanın işe alımında profillerin incelenmesi ve elenmesi gibi zaman, kaynak ve enerji harcanan işler yapay zeka kullanımı ile otomatize edilebiliyor. Çalışan deneyimi odaklı İK yaklaşımının önem kazandığı bu dönemde çalışanların sisteme katılımının arttırılmasına olanak sağlayan Al sistemleri önemli avantajlar sağlıyor.  Çalışan bağlılığının arttırılmasında önemli kazanımlar sağlayan yapay zeka uygulamaları, turn over rate nedeniyle doğan kayıpları minimize ediyor ve çalışan deneyimini geliştirmek için farklı yöntemler denenmesine olanak sağlıyor. Chatbot kullanımı da İK profesyonellerine zaman kazandırma konusunda önemli avantajlar sağlayan Al teknolojileri arasında yer alıyor. Çevrimiçi sorulara otomatik yanıt veren sistemlerin kullanımı potansiyel adayların belirlenmesi ve şirket içi operasyonlarda ciddi avantajlar sağlıyor. Chatbotlar ile yapılan kısa görüşmelerle ekibin performansını arttırmak ve verimli sistemler kurmak için rutin çalışmalar yürütülebiliyor. Yapay zekanın sunduğu en önemli avantajlar arasında veri toplama kolaylığı yer alıyor. Sonsuz genişlikteki veri havuzları yapay zeka yardımıyla hızlı ve basit şekilde taranabiliyor.

 Öğrenme ve iş dünyasının geleceğinin yapay zeka teknolojileri ile beslenmeye devam etmesi bekleniyor. Teknoloji hızla hayatımızın her alanına entegre oluyor ve iş süreçleri hızla otomatize ediliyor. İdenfit olarak geleceğin teknolojide olduğuna inanıyoruz ve İK süreçlerinizi otomatize ederek veriminizi arttırmaktan mutluluk duyuyoruz.

Son içerikler

spot_img