Ana SayfaİK AkademiAra Dinlenmesi (Mola) Süresi ve Uygulamaları

Ara Dinlenmesi (Mola) Süresi ve Uygulamaları

Yazar

Tarih

Kategori

Ara dinlenmesi yani mola saatleri iş hayatının vazgeçilmez bir parçasıdır ve kullanım şartları hakkında merak edilen birçok detay bulunur. Çalışanların mesai saatleri içerisinde dinlenebilmeleri ve iş süreçlerini sağlıklı şekilde sürdürebilmeleri için oldukça önemli olan mola sürelerinin kullanım şartları mevzuatta açıkça belirtilmiştir. İşveren ve işçilerin ara dinlenmesi kullanım şartları hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. İşveren tarafından mola süreleri kısıtlanabileceği gibi çalışanın mola kullanmak istememesi veya toplu olarak kullanmak istemesi gibi örnekler de mevcuttur.

Ara Dinlenmesi Nedir?

İş Kanunu’nda yer verilen hali ile ara dinlenmesi yani mola kavramı şirketlerde çay molası, yemek arası veya ara dinlenme olarak ifade edilebilir. Günlük çalışılan süre esas alınarak belirlenen sürelerle tüm çalışanlara tanınan bir haktır. İşin kapsamı, iş yeri kültürü gibi etkenler mola süresinde etkili olabilir. Bu noktada amaç çalışanların mesailerine daha verimli devam etmelerini sağlamaktır. 4857 sayılı İş Kanunu’nda işyerinde uygulanması gereken minimum ara dinlenmesi süreleri belirtilmiştir. Günlük çalışma saatine dahil edilmeyen bu süreler işverenin inisiyatifi ile artırılabilir. İş yeri kültürüne göre farklılık gösterebilmekle birlikte çalışan bu sürede kişisel işleriyle de ilgilenebilir.

Mola Süreleri Nasıl Belirlenir?

Mola süreleri mevzuatta bu şekilde belirlenmiştir:

Çalışma saati 4 saat veya daha az ise en az 15 dakika,
Çalışma saati 4 – 7,5 saat aralığında ise en az 30 dakika,
Çalışma saati 7,5 saatten çok ise en az 1 saat.

Çalışma saatinin artması ile mola süreside artış gösterir. Bu süreler belirlenen minimum sürelerdir ve isteğe bağlı olarak artırılabilir. Çalışma saatine dahil edilmeyen ara dinlenmesi sürelerini tüm işçiler aynı anda kullanabileceği gibi farklı planlamalar da yapılabilir.

İşçiler Mola Sürelerini Toplu Olarak Kullanabilir mi?

İşçilerin mola kullanmayıp erken paydos etmek veya mola sürelerini toplu olarak kullanmak benzeri talepleri olabilir. Bazı iş yerlerinde benzeri uygulamalar yürütülse de mevzuatta bu durumun uygun olmadığı açıkça belirtilmiştir. Çalışanların mola sürelerini toplu olarak veya erken paydos etmek amacıyla gün sonunda kullanması uygun değildir.

Son içerikler