Babalık izni, eşi doğum yapan babaların doğum sonrasında izin kullanmalarını sağlayan yasal olarak tanınmış bir izin türüdür. Babanın çocuğu ve eşi ile zaman geçirmesi amacı ile hak tanınan bu izin ücretli mazeret izinleri arasında yer alır. Memurlar için 657 sayılı Devlet Memurlar Kanununda ve işçiler için 4857 sayılı İş Kanununda ilgili iznin kullanımına dair açıklamalar yer alır.
Babalık İzni Kaç Gündür ve Ne Zaman Kullanılır?
Babalık izninin kullanım süresi kişinin görev yeri ve görev türüne göre farklılık gösterir. İzin süreleri farklı kanunlarla belirlenmiştir ve sonucunda farklı izin süreleri öngörülmüştür. İzin hakları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile korunan bir memurun babalık izni süresi on gündür. 4857 sayılı İş Kanununda ise babalık durumunda işçilere hak tanınan izin süresi beş gündür. Türk Silahlı Kuvvetleri İzin Yönetmeliği içerisinde belirtildiği haliyle askeri personelde babalık durumunda on gün izin kullanma hakkına sahiptir. Babalık izninin kullanılabilmesi için öncelikle erkeğin eşinin doğum yapması gerekir. Doğum öncesinde ilgili iznin kullanılması mümkün değildir. Eşinin doğum yapmasının ardından çalışan erkek izin kullanmaya hak kazanır. Doğumun ardından zaman geçmesi durumunda çalışanın babalık iznini kullanması mümkün değildir. Bu talep mazeret izninin yapısına aykırı olarak görüldüğünden örneğin doğumun bir ay sonrasında veya parça parça olarak kullanılması mümkün değildir. Kanun maddelerinde izin süresi gün olarak belirlendiği iş günü ifadesine yer verilmediği için izinler tatil süresine denk gelse dahi işlemeye devam edecektir. Babalık iznine hak kazanan çalışanların izinlerine tatil günleri de dahil edilir. İşçilerin toplu iş sözleşmesi ile işveren ile yaptığı anlaşmalar neticesinde daha uzun bir süresi kararlaştırılabilir.
Babalık İzni Hakkında Sık Merak Edilenler
Annenin doğum sırasında vefat etmesi durumunda annenin kullanma hakkı bulunan izin süreleri babaya devredilir. Evlat edinme durumunda da kanunen tanımlanan üç gün ücretli mazeret izni hakkı bulunmaktadır. Evlat edinen erkek çalışanların evlat edindikleri çocuğun 3 yaşından küçük olması durumunda hak kazandıkları bu izin çocuğun aileye teslim edildiği gün başlayacak şekilde kullanılabilir. Babalık izni kullandırılmaması yasalara aykırıdır ve haklı fesih nedenidir. Bu durumda işçi alacak davası açma hakkı kazanır. Babalık izninin ücretli izinler arasında yer alması nedeniyle maaşta kesinti yapılması da kanunlara aykırıdır.
Babalık İznine Hak Kazanan Çalışanlar Dilekçe Hazırlamalıdır
Babalık izninin kullanılabilmesi için erkek çalışanın çalıştığı kuruma dilekçe ileterek talepte bulunması gerekir. Doğrudan eşin doğum yapması ile kullanılabilen bir izin değildir. Dilekçe içerisinde çalışan kişinin eşinin doğum yaptığı tarih, kaç gün izin kullanmak istediği gibi bilgilere yer verilmelidir. Dilekçe tesliminin ardından çalışanların işyerinden alındı evrakı talep etmesi önerilir.