Ana SayfaİK AkademiBig Data Nedir?

Big Data Nedir?

Yazar

Tarih

Kategori

Big data nedir, insan kaynaklarında ve işe alım süreçlerinde big datanın rolü nedir gibi soruları sizler için derledik. Big data yani büyük veri, yüzbinlerce makinenin oluşturduğu milyonlarca veriden oluşur. Dolayısıyla günümüzü ve geleceği şekillendiren teknolojidir. Aslında her gün üretilen büyük hacimli veri ve onun depolanmasını sağlayan teknoloji olarak ifade edilir. Büyük veri, günümüzde iş dünyasının pek çok açıdan dönüşmesine neden oluyor.

Big data ile birlikte yükselen veri madenciliği iş kolu, elde bulunan ham verinin analiz edilerek anlamlandırılıp bulunulan pazarın ihtiyaçlarını en hızlı şekilde karşılamak olarak ortaya çıkıyor. Bu noktada iş dünyasında işletmelerin yoğun rekabet ortamında öne çıkabilmeleri için en önemli hazineleri olan insan kaynağını, big data temelinde verimli şekilde yönetmeleri ihtiyacı doğuyor. 

Big Data Nedir?

Büyük veri; veritabanları, işletim sistemleri, uygulamalar yani internette kaydı tutulan tüm hareketlere bağlı olarak milyonlarca verinin işlenmesi ve analiz edilmesi sonucunda fayda sağlayan teknoloji şeklinde tanımlanır. “Big data nedir?” sorusuna verilebilecek bir diğer cevap ise; çok büyük miktarlarda verinin işlenmesi. Ve derine inerek veriler arasındaki bağlantıların sağlanması için güçlü algoritmaların kapasitesi şeklinde ifade edilir.

Big data doğru analizlerle desteklendiği zaman işletmelerin kritik ve doğru karar almalarında önemli rol oynar. İşletme verilerinin işlenmesi, stratejilerin belirlenmesi, geleceğe yönelik hızlı kararlar alabilmeleri eskisinden çok daha kolaydır. Bununla birlikte big datanın amacı; verilerin dijitalleşmesiyle insan davranışlarını anlama, yorumlama ve teknolojik bir yönetim anlayışı sağlamaktır.      

İnsan Kaynaklarında Big Datanın Önemi

Big data nedir konusundan sonra sırada insan kaynaklarında big data neden önemlidir konusu var. Aslında öncelikle ilk big data uygulamalarına, satış, pazarlama ve müşteri yönetimi taraflarında rastlansa da fazlasıyla faydalı oluyor. O da hiç şüphesiz; insan kaynakları yönetimi. Çünkü İK yönetimi, içerisinde işe alım süreçlerinden performans değerlendirmeye, turnover oranından eğitime kadar çok büyük bir veri havuzuna sahiptir.

İşletmenin en kritik stratejik yatırımı olarak gören işletmelerin big datadan yararlanıp büyük başarılar elde ettiği biliniyor. İK süreçlerinde kişisel bilgiler, eğitim, bordro, prim, performans, terfi vb. depolanan birçok veri mevcuttur. Büyük veri hacminin analiziyle beraber yorumlanması sayesinde İK yönetimleri veriye dayalı gerçekçi kararlar alabiliyor. Ve kritik anlarda hızlı ve doğru müdahaleler yapar.

Big Data İK’da Nasıl Kullanılır?

Big data analizleri ile pek çok farklı sektörde ve pek çok farklı iş kolunda verimli ve başarılı yaklaşımlar hayata geçirir. İK’nın en birincil görevi işletme hedefleri için stratejileri harekete geçirecek iş gücünü sağlamak olur. 

Günümüzde big data analizi, iş dünyasındaki rekabetçi ortamın belirleyicisi konumunda olduğu için insan kaynakları tarafında da oldukça revaçtadır. Örneğin; işletme içerisindeki satış rakamları ve işletme çalışma süreleri arasındaki analizin yorumlanması ile satış performanslarının nelere bağlı olduğu sonucuna ulaşır.   Peki big data İK’da hangi alanlarda ve nasıl kullanılıyor?

  • Çalışan profillerinin analiz edilmesi,
  • İşletmenin yedekleme planının oluşturulması,
  • İşletmeye bağlılığın artırılması ve muhtemel işgücü kayıplarının azaltılması,
  • Çalışan performans analizi ve performans iyileştirmeleri yapılması,
  • İşletmedeki mevcut risk ve tehditlerin belirlenmesi,
  • İK’nın etkin ve verimli stratejiler üretmesi,
  • Açık pozisyonlara uygun yeteneklere sahip adayların alınması,
  • Çalışanlara gerekli olan eğitimlerin belirlenmesi ve eğitimlerin geri dönüşümü.

İşe Alım Sürecinde Big Datanın Rolü

Big data nedir, big data İK’da nasıl kullanılıyor ve sıra işe alımda big datanın rolüne geliyor. Big data temel olarak insan kaynakları fonksiyonlarına veri odaklı çözümler ve öneriler getirir. Özellikle de çalışan sayılarının hacim olarak yüksek olduğu işletmelerde büyük verinin analizi daha önemlidir.

Çalışan hacmi yüksek olan işletmelerin işe alım süreçlerinde yaşadıkları sancılar daha farklı ve sıkıntılı olur. Doğru pozisyonlara doğru adayların yerleştirilmesi işletme verimi ve sürdürülebilirliği açısından oldukça önemlidir. Bu noktada ise işe alım süreçlerinin ne kadar kritik öneme sahip olduğu anlaşılıyor. İşletmelerin işe alımda yapacakları yanlış bir tercih, işletmeye uzun vadede büyük zararlara mal olur.

Big data sayesinde işe alım süreçlerinde İK yöneticileri, potansiyel özgeçmişleri takip etme fırsatı yakalıyor. Yetenekleri ölçümleyip sınıflandırabilen insan kaynakları uzmanları, büyük veri ile uygunsuz profilleri eleyebiliyor. Böylelikle işletme profiline daha uygun adaylar, daha doğru tercihlerle işletmeye kazandırılıyor. Big datanın işe alım süreçlerine katkıları;

  • Adayların kalite ve konumlandırmalarının iyileştirilmesi,
  • İşe alım performansı ile işletme performansının ilişkilendirilmesi,
  • Uygun adayın bulunmasında daha stratejik ve analitik olunması,
  • Çevrimiçi özgeçmiş ile veri tabanlarına hızlıca ulaşarak sosyal medya hesaplarına veya diğer yetenek verilerine erişilmesi,
  • Yetenek havuzunun filtrelerle daha da daraltılması ve potansiyel adaylara kolaylıkla ulaşılması,
  • Çalışan duygu değişimlerinin ölçülmesi, çalışan memnuniyet anketleri veya performans değerlendirmeler ile turnover oranının düşürülmesi.

İK danışmanlık hizmeti veren kuruluşlar da big datanın nimetlerinden bu alanda faydalananlar arasında. Doğru ve yetkin adayın uygun işletmelerle buluşturulması onlara da önemli derecede yardımcı oluyor. Adayların iş ararken kullandığı kelimeler big data sayesinde iş ilanları bunlara göre revize ediliyor. Böylece bu alandaki vakit ve maddi kayıpların azaltılması sağlanıyor.

Big datanın dijital dönüşüm katkısı ile birlikte işe alım süreçlerinde değişimler yaratmış olduğuna şahit olduk. Herkes gibi İK profesyonelleri de big datanın geleceğini heyecanla bekliyor.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Son içerikler