Ana SayfaGüncel BilgilerCHRO'lar Neden Harika CEO’lar Olur?

CHRO’lar Neden Harika CEO’lar Olur?

Yazar

Tarih

Kategori

CHRO(Chief Human Resources Officer) insan kaynakları bölüm başkanını ifade eden kavramdır. CHRO’lar bir şirket için çok daha fazlasını ifade eder. CHRO’lar bir şirketin yaşamaya devam etmesi için belki de en önemli işlevlerden birisini yerine getirirler. Ayrıca yetenek keşfederek ve yetiştirerek sağlıklı bir kurumsal iklimin  yaşamasının sigortası olurlar. Bu yazıda CHRO’ların bir şirket için en doğru CEO adayı olabileceğini inceledik. Şimdi keşfe çıkalım!

CHRO’lar Gerçekçi Öngörülerde Bulunur

CHRO’lar en doğru adayları bulup, işin niteliklerine göre yetiştirme konusunda yetkin insanlardır. Bu durum ciddi bir planlama becerisi gerektirir. Kilit pozisyonlar için görevlendirilen çalışanların başarı grafiği, acil durumlara karşı alınacak önlemler İKY biriminin sorumluluğundadır. Doğru yönetilen bir insan kaynağı şirketin gelecek projeksiyonuna yaklaşması için olmazsa olmaz değerler arasındadır. Hatta bu konuda geniş bir tecrübeye sahip olan CHRO’lar şirkete pek çok marjinal katkılar sunar. Yetenekleri bulup şirketin bünyesine katma konusunda tecrübeli birçok CEO’dan daha iyi iş çıkarır. 

Çalışanların ihtiyaçlarını anlamak ve onlarla etkili iletişim kurmak konusunda beceriklidir. İyi bir CEO, şirketin en değerli varlığı olan çalışanlarla güçlü bir ilişki kurmalıdır. Ayrıca işbirliğini teşvik etmek ve takım çalışmasını geliştirmek için stratejik yönetim becerilerini kullanır. Ayrıca CHRO’lar pek çok makro ve mikro krizi kolaylıkla atlatabilen bir operasyon inşa eder. Çalışanlar arasında güvenli arkadaşlık bağlarını inşa edecek etkinlikleri planlamak ve uygulamak CHRO’lar için oldukça kolaydır. Ayrıca CHRO’lar şirkette olumlu bir motivasyon artışı sağlayacaktır.

Kültürel çeşitlilik, iş yerinde ayrımcılıkla mücadele gibi konular CHRO’ların üzerinde çalıştıkları ve öngörebildikleri alanlardır. Ayrıca bu tarz durumlara uyum sağlama yetenekleri de CHRO’ların iyi CEO’lar olmalarının önünü açar. Çünkü bu sayılan değerlerin her birisi şirketin küresel bir aktör olması adına son derece önemlidir. 

CHRO’lar Stratejik Planlama Konusunda Harika İşler Yapabilir

CHRO’lar iş tanımları gereği çalışanların tamamının ücret ödemeleri, sosyal ve yasal hakları, izin süreleri gibi konularda sürekli bir organizasyon çalışması yaparlar. Bu konuların tamamı yasal çerçeveler ile güvence altına alınmıştır ve hata yapmayı kaldırmaz. Yasaların takibinin de düzenli olarak izlenmesi ve değişikliklerin derhal şirkete uyarlanması gerekmektedir. Bu gibi etkenler CHRO’ları harika organizatörler ve mevzuat takipçileri yapar. Geleceğe dair stratejik planlar yapmak piyasada ayakta kalmak ve büyüyebilmek için olmazsa olmaz. CHRO’lar bu konudaki kuvvetli alışkanlıkları sayesinde şirkete muazzam katkılar sunar. CHRO’lar bir süre sonra şirkete daha rekabetçi ve esnek hedefler koyar. Bu da organizasyonun organik büyümesi adına önemli bir duruştur. İş yapış şekilleri, kültür ve organizasyonel değişiklikler gibi süreçlerin yönetilmesinde önemli rol oynayan CHRO’lar verimli CEO’lar olur. Ve yönetim anlayışına yeni bir soluk getirebilirler.

Çeşitliliği Anlayabilir ve Yönetir

İnsan kaynakları yönetimi çeşitli kültür ve sosyal katmanlardan gelen çalışanları uyumlu şekilde yönetmek üzerine çalışır. Bu konuda çeşitli çözümlere, reflekslere ve uygulamalara sahiptirler. Hatta kültürel olarak global uyum açısından son derece doğru bir karardır. CEO olarak görevlendirildiğinde çeşitlilik ve kapsayıcılığı şirket kültürünü çeşitli bir şekilde oluşturabilirler. Bu yetenekleri klasik CEO’ların bir adım önüne geçirir. Unutulmamalıdır ki şirketi değerli kılan insan kaynağıdır. CHRO’lar İky geçmişlerinden dolayı çalışanlara kariyer planlamaları konusunda da çok yardımcı olur.

Kariyeri konusunda desteklendiğini düşünen çalışanlar farklı pozisyon arayışından vazgeçerek kurumsal kültürün bir parçası olmayı sürdürürler. Böylece enerjilerini kendi şirketlerinde bir kariyer inşa etmek için kullanılırlar ki bu önemli bir kazanımdır. Çeşitli kuşakları bir arada ve uyum içinde çalıştırma konusunda da deneyimlidir. Genç kuşak yetenekleri keşfedip tecrübeli çalışanlar ile kaynaştırma konusunda sıkıntı yaşamayacakları söylenir. Böyle bir durum ise şirket açısından harika bir sinerji yaratır. Farklı kuşaktan olan çalışanların birbirine tecrübelerini ve bilgilerini aktarabilecekleri çalışma alanları oluşturmak açısından diğer CEO’lara göre çok daha kolay olacaktır. Çünkü zaten insan kaynakları yönetimi deneyimleri boyunca buna benzer pek çok çalışma yapmaktadırlar. Hatta CEO’lukları döneminde elde edecekleri yetki genişlemesi sayesinde bu konuda çok daha verimli ve kapsayıcı bir çalışma yapabilirler.

Son içerikler

spot_img