Ana SayfaİK TrendleriFarklı İş Gücü Ekosistemleri

Farklı İş Gücü Ekosistemleri

Yazar

Tarih

Kategori

Farklı iş gücü ekosistemleri, son dönemlerde İK dünyasının gündemini meşgul ediyor. Pandemi sonrasında hızla değişen çalışma modelleri ve yeni İK trendleri göz önüne alındığında bu durumu anlamak zor değil. Peki, bu farklı iş gücü ekosistemlerini birlikte incelemeye ne dersiniz? Hazırsanız başlayalım!

Farklı İş Gücü Ekosistemleri Nedir?

Verimliliğin ve yönetilebilirliğin her geçen gün daha fazla anlam ifade etmeye başladığı günlerdeyiz. İş dünyası da bu önemli kavramlara göre vizyon ve sinerji yaratma çabası güdüyor. Bu bağlamda karşımıza yeni iş gücü yönetimi modelleri çıkmaya başlıyor.

Karma İşgücü Modeli

Teknoloji faktörünün üretim ve sürdürülebilirlik alanında ağırlığını iyice arttırmasından dolayı insan faktörünü yüksek teknoloji ekosistemine entegre etme ihtiyacı doğdu. Bu ihtiyaç özellikle inovatif alanda çalışan ve verimliliğin her şey anlamına geldiği sektörleri yeni kararlar almaya itiyor. Klasik anlayışın aksine şirketlerde tüm ihtiyaçlara yanıt verecek bireyleri istihdam etme yöntemi tercih edilmiyor. Aksine dışarıdan özellikle efektifliği arttırıcı nitelikte destek almak sürecin bütünselliği açısından marjinal faydalar sağlıyor.

Özellikle niş konularda uzmanlığı olan kişileri harici işgücü olarak projelere dahil etmek iş hayatında her geçen gün daha sık duyacağınız bir kavram olarak ortaya çıkıyor. Bu yeni kavramın önümüzdeki dönemde iş yönetimi konusunda ağırlığını giderek arttıracağı değerlendiriliyor.

Sınırsız Şirket Modeli

Özellikle pandemiden sonra iç maliyet giderlerinin anlamsız olduğu bunun yerine uzaktan hatta ülkelerden uzmanların niteliklerini istihdam etmenin şirket ekosistemi açısından pek çok fayda sağladığı keşfedildi.

Özellikle yoğun Know – How gerektiren süreçler için uzun süre ve maliyet gerektiren fiziksel istihdam yaratma talebi azaldı. Verimliliğin ve sürecin dijital metalar yoluyla izlenebildiği uzmanların yetenek istihdamı yoluyla sürece dahil edilmesi günümüz iş dünyasında giderek daha fazla tercih edilmeya başladı.

Farklı İş gücü Ekosistemleri Nasıl Yönetilir?

İş Gücü Ekosisteminde Kuşak Çatışmasını Önleme

Değişen işgücü ekosistemleri anlayışının ortaya koyduğu en önemli nokta çalışan deneyiminin niteliğinin artmasıyla birlikte sürecin tamamının kalitesinin de doğrudan arttığı yönündedir. Özellikle Z kuşağının da iş hayatında yer aldığı düşünüldüğünde stratejik adımlar atıp hibrit bir sisteme geçmenin pek çok avantajı bulunuyor. Bu süreci tasarlarken insan kaynaklarına süreci etkin ve profesyonel bir şekilde dizayn edebilecekleri teknolojik çözümleri sağlamanın farklı iş gücü ekosistemlerini birbirine entegre etmede ilk adım olarak görülmesi gerekiyor.

Hibrit Çalışmanın Eşiğinde İş Gücü Kompaktlığı

Farklı uzmanların fiziksel bir ortamı paylaşmadan katkı sunabildiği hibrit çalışmayı benimseyen ve uzaktan çalışma oranını arttıran işletmeler için doğru yönetilmesi gereken işgücü ekosistem başlıklarından birisi de kompakt bir anlayışa sahip olmaktır. Buna göre farklı yerlerden hatta ülkelerden bir araya girip sinerji oluşturan işgücü öğelerinin aynı amaç etrafında toplayıp, odaklanma ve aidiyet noktasında harmanlayabilmek orta ve uzun vadeli hedeflere ulaşabilmek adına gereklidir. 

İş gücü ekosisteminde eşitlikçi ve paydaş odaklı bir yaklaşım yakalamanızı sağlayan dijitalleşmeyi sürecin temeline oturtmak verimlilik ve üretkenlik gibi kavramlarda şirket atmosferine olumlu katkılar sunacaktır.

Performans Değerlendirme Nedir?

Farklı iş gücü ekosistemleri süreç boyunca ve proses tamamlandığında performanslarının değerlendirilmesi özellikle hibrit çalışma anlayışının yaygınlaşması ile birlikte klasik anlayıştan çok daha farklı bir noktaya evrilmiştir. Süreç boyunca sisteme ve ekosisteme yaptığı katkılar konusunda anlık geri bildirimler alan çalışanlarda olumlu bir performans anlayışının gelişmesinden başka  süreç – maliyet dengesinde de iyileşme görülür. Yıllık değerlendirme yerine anlık değerlendirmeler küçük optimizasyonlara imkan tanımaları sayesinde büyük hatalardan dönülmesini sağlar. 

Yine anlık dokunuşlar özellikle uzaktan çalışma yapan çalışmalara içgörü kazandırarak sürece dahil olma seviyelerini yükseltir. Bu durumda projenin total verimliliğini etkileyen önemli bir dokunuştur.

Performans Değerlendirme Yöntemlerinin Geleceği

Farklı iş gücü ekosistemlerinin hibrit bir anlayışla her geçen gün bir bütünün parçası haline geleceği ortadadır. Bu partnerlerin sürecin totaline yaptıkları katkının izlenmesi sağlıklı bir şirket atmosferi açısından oldukça önemlidir. Sınırlardan bağımsız yetenek istihdamının gelecekte daha da artacağı öngörülmektedir.  Bu noktada çok farklı açılardan ele alınması gereken performans değerlendirme yöntemlerinin giderek simültane ve teknoloji tabanlı olacağı değerlendirilmektedir. Çalışanların kendi verimliliklerini de anlık olarak görüp kendi güncelleştirmelerini yapmaları özellikle uzaktan çalışanlar için önemli bir nokta olacaktır. 

Teknolojinin iş dünyasında performans değerlendirme kriterlerini kökten değiştireceği değerlendirilirken kendilerini bu konuda erken güncelleyen firmaların ciddi bir avantaj sağlayacağı ortadadır.

İdenfit 360 derece performans değerlendirmesi çalışanlarınızın gerçek performanslarını hesaplayarak adil bir süreç yönetmenize yardımcı olur.

Son içerikler

spot_img