Ana SayfaGüncel BilgilerSessiz Kısıtlama: Bu Gerçek Bir Trend mi?

Sessiz Kısıtlama: Bu Gerçek Bir Trend mi?

Yazar

Tarih

Kategori

Sessiz kısıtlama ifadesiyle ilk karşılaşmamız bizi de şaşırttı doğrusu. Büyük istifa, sessiz istifa derken sessiz bir trend daha hayatımıza katıldı. Yani anlayacağınız sessiz tehlikeler artmaya devam ediyor. Dilerseniz önce bu sessiz ama etkili trendlerin gelişim sürecini hızlıca hatırlayalım?

İş Dünyasında Yankı Uyandıran Sessiz Trendler

Sessiz kısıtlamayı anlamak için önce büyük istifa dönemine dönmemiz gerekiyor. Mevcut çalışma koşullarından memnun olmayan çalışanlar pandemi döneminde işverenleriyle yollarını ayırma yolunu seçti. Büyük istifa furyası ile bu dönemde tanıştık. Hatta öyle ki aradan geçen onca zamana rağmen hala vedalaşmış sayılmayız. Bunun ardından bir süre sonra yeni bir trend daha iş dünyasında yerini aldı. Bazı çalışanlar istifa etmedi. Ancak işlerini mümkün olduğunca görev tanımları ile sınırladı. İş geliştirme ve değer yaratacak işler üretme konularına hiç zaman ayırmamaya karar verdi. Yani sessiz istifayı tercih etti.

Sessiz İstifa Sessiz Kovulmayı Getirdi

Çalışanlar tarafından gelen sessiz kısıtlamaya karşılık yöneticilerden sessiz kovulma hamlesi geldi. İfade kulağa biraz kaba geliyor maalesef farkındayız. Ancak kavram böyle popüler hale geldi. Sessiz kovulma, yöneticilerin çalışanların kariyer gelişimi ve refahını artırma konusunda minimum çabayı göstermesi olarak tanımlanıyor. Bunun yanı sıra mobbing uygulayarak çalışanları istifa etme yolunu tercih eden yöneticilerin varlığından da bahsediliyor.

Tabi bu arada öte yandan pandemi dönemiyle artış gösteren uzaktan çalışma modelleri ile dijital göçebelerle tanıştık. Bu özgür ruhlar seyahat ederek çalışmanın keyfini deneyimledi ve vazgeçmek istemedi. Aradan geçen zamanla bazı çalışanlar geri dönme kararı aldı ve bumerang çalışan kavramı ile tanıştık. Okurken bile yorucu geldi değil mi? Neyse ki bu çok yankı uyandıran trendlerin sonuna geldik. Şimdi gündemi sessiz kısıtlama trendi meşgul ediyor. Peki, sessiz kısıtlamanın anlamı nedir?

Sessiz Kısıtlama Nedir?

Sessiz kısıtlama, bir çalışanın çalışma arkadaşlarının kariyeri olumsuz etkileme riski olan veya gelişimine destek sağlayacak özellikte bilgileri onunla paylaşmaması olarak tanımlanıyor. 2022 İş Yeri Kültürü Raporu verileri bu durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Araştırma sonuçları çalışanların %58’inin ekip arkadaşları için fayda sağlayabilecek bilgileri sakladığını gösteriyor. Geçmişte çalışan ve yöneticiler arasında devam eden sessiz çekişme bu kez takım arkadaşlarını hedef alıyor. Bireylerin kariyer gelişimini ve ekip motivasyonunu olumsuz etkileyen bu durum, en önemli zararı ise şirkete veriyor.

Sessiz Kısıtlamanın Nedenleri

Çalışanların bilgi paylaşmama nedenleri farklılık gösterebiliyor. Genel olarak bu nedenler bu şekilde sıralanıyor;

  • Çalışanların bir kısmı kendi görüşlerinin alınmadığını ve bu nedenle bilgi paylaşımında bulunmadığını ifade ediyor.
  • Ekip arkadaşlarının bilgi paylaşımına açık olmaması da çalışanların bilgi paylaşmama kararını etkileyen faktörler arasında yer alıyor.
  • Çalışanların bir kısmı ise görüşleri aktarma noktasında rahat hissetmediklerini belirtiyor. Yani bilgi aktarımının engellendiğini ifade ediyor.
  • İş süreçlerini uzaktan çalışma sistemi ile sürdüren şirketlerin takım ruhu gelişmesini engellediği ve bununda sessiz kısıtlamayı tetiklediği belirtiliyor.
  • Yakınlık önyargısı yani ofiste çalışanların ekip ruhuyla iş süreçlerini sürdürürken uzaktan çalışan takım arkadaşlarına karşı mesafeli davranması da paylaşımı engelleyen nedenler arasında yer alıyor.
  • Çalışma arkadaşlarını potansiyel rakip olarak görmekte bilgi paylaşımına engel olan nedenler arasında bulunuyor.

Sessiz Kısıtlama ve Ofis Dedikodusu İlişkili Olabilir mi?

Sessiz kısıtlamayı önlemek adına uygulanabilecek pek çok yöntem bulunuyor. Ancak bu uygulamalar öncesinde farklı bir sorunun net şekilde tespit edilmesi gerekiyor. Takım üyeleri arasında en sık rastlanan sorunlar arasında bulunan ofis dedikodusu kültürü sessiz kısıtlamayı tetikliyor. Bu nedenle yöneticilerin mutlaka bu konuyu gündeme alarak uygun bir müdahale planı belirlemesi gerekiyor. Şirket kültürü ile çelişen durumlara müdahale edilmesi önem taşıyor. Hatta gerekirse disiplin cezası uygulanması gibi sistemlerin geliştirilmesinde fayda bulunuyor.

Sessiz Kısıtlamayı Önemseyin!

Bir şirketin en değerli kaynağı olan çalışanların uyumu yani güçlü ekipler inşa edilmesi hayal ettiğiniz verimli iş süreçlerinin anahtarı olabilir. idenfit daha adil performans değerlendirme süreçleri, daha şeffaf iş gücü yönetimi ve geri bildirimi önemseyen bir kurum kültürü inşa etmeniz için ihtiyaç duyduğunuz desteği sağlar.

Başarılı işlerin arkasında, harika insanlar olduğuna inanıyoruz. Hayalinizdeki iş gücü verimini yakalamanız ve hedeflerinize ulaşmanız için sizi destekliyoruz. 

Son içerikler

spot_img