Ana SayfaGüncel BilgilerKapsayıcı İşe Alım Rehberi

Kapsayıcı İşe Alım Rehberi

Yazar

Tarih

Kategori

Kapsayıcı işe alım aradığınız yetenekleri çekmek ve elde tutmak için izlenebilecek en mantıklı yöntem olabilir. Çeşitliliğin ve kapsayıcılığın öneminden her fırsatta sık sık bahsediliyor. Neredeyse tüm işveren ve profesyoneller kapsayıcılığın sağlıklı bir kurum kültürü açısından ne kadar önemli bir konu olduğunu kabul ediyor. Buraya kadar her şey olması gerektiği gibi harika! Peki ya bilinçsiz önyargı faktörü gerçekten göz önüne alınıyor mu? Kapsayıcı ve çeşitliliğin desteklendiği bir kurum kültürü için bir çaba gösteriliyor mu? Bu noktada şüpheleriniz varsa şirketinizin işe alım süreçlerini acilen gözden geçirmelisiniz.

Kapsayıcı İşe Alım Nedir?

Özellikle sağlıklı ekipler oluşturulması açısından kritik öneme sahip işe alım süreçlerinde kapsayıcılık gerekliliklerinin sağlanması gerekir. Kapsayıcı işe alım, farklı görüşleri anlayarak ve bunlara gereken değeri veren bir tutum izleyerek çeşitli bireylerle bağlantı kurarak işe alma sürecidir. Kapsayıcı bir işe alım süreci titizlikle planlanmalıdır. Yalnızca cinsiyet veya ırk konusunda kapsayıcı bir tutum izlenmesi yeterli değildir. Gerçek kapsayıcılık farklı deneyimler, fikirler ve değerlerin tümünün dikkate alınmasını gerektirir. Gerçekten çeşitli bir iş gücü oluşturmanız ekibinizin yeni düşünce veya fikirlerle zenginleşmesi açısından önemlidir.

Kapsayıcı İşe Alım Neden Önemli?

Kapsayıcı işe alım konusu özellikle insanın bir şirketin en değerli kaynağı olduğunun bilincinde olan günümüz İKY anlayışında önemli bir rol oynuyor. Şirket kültüründe kapsayıcılık, eşitlik ve çeşitliliğe yer veren şirketlerin ciddi avantajlar sağladığı biliniyor. Bunun yanı sıra yalnız adayların mülakat sürecine tabi tutulduğu işe alım süreçleri tarihe karışıyor. Yetenek krizinin artış göstermesi ve yeni nesil çalışanların farklılaşan beklentileri işe alım süreçlerinin baştan uca değişmesini kaçınılmaz kılıyor. Günümüzde adaylar da şirketleri araştırıyor, değerlendiriyor ve belirli kriterlere uygunluğunu inceliyor. Tüm bu faktörler göz önüne alındığında bilinçsiz önyargıya engel olacak çeşitli yöntemler uygulanmasında fayda bulunuyor.

Bilinçsiz Önyargı Nedir?

Bilinçsiz önyargı, herhangi bir kişi veya durum hakkında yeterli bilgi sahibi olmadan önce bir yargı geliştirilmesi olarak tanımlanıyor. Bilinçsiz önyargı, aile, toplum ve çevreden edinilen ortak yargılara göre şekilleniyor. Farkında olunmadan belirli genel geçer önyargılar karar alma süreçlerini etkileyebiliyor. Onay yanlılığı olarak adlandırılan kavramda kararlarımız üzerinde rol oynayabiliyor. Onay yanlılığı, bir birey hakkında hızlı şekilde oluşturulan ilk fikri destekleme çabası olarak tanımlanıyor. Örneğin bir mülakatta adayın diksiyonuna odaklanırsanız bu konuda hata bulma olasılığınız artıyor. İşe alım süreçlerinin profesyonel olarak yönetilmesi bu nedenle önemlidir. Kendi önyargılarımızı kanıtlamaya çalışırken ciddi bir adayı kaybediyor olabiliriz.

Kapsayıcı İşe Alım İçin 5 Etkili Öneri

Daha kapsayıcı bir işe alım politikası hayal ettiğiniz güçlü kurum kültürü ve verimli ekibi yaratmanıza yardımcı olabilir. İşte daha çeşitli ekipler oluşturmanız için 5 etkili önerimiz.

Takımınızı Kapsayıcılık Hakkında Bilgilendirin

Kapsayıcılık ve çeşitlilik konularında bilinçlenmeyi insan kaynakları profesyonelleriyle sınırlı tutuyorsanız hayal ettiğiniz verim yakalamanız mümkün değil. Kapsayıcılık işe alımla başlayarak tüm iş süreçlerine yayılmalıdır. Sonuçta doğru yeteneklere ve çeşitli bir takıma ulaşmak kadar onları elde tutmakta önemlidir. Doğru adayı seçtiğinizde dahil olacağı ekipte eşitlik ve kapsayıcılığı hissetmesi gerekir. Çeşitlilik ve kapsayıcılık bir eğitim değil bir süreç olarak benimsenerek rutin iş süreçlerine dahil edilmelidir. Yeşil ofis uygulamaları gibi bu konuda da başarı sağlanabilmesi adına bütüncül bir yaklaşım izlenmesi gerekir.

Doğru İşe Alım Araçlarını Seçtiğinizden Emin Olun

Söz konusu bilinçsiz önyargı olduğunda yeterli önlemlerin alındığından emin olmak hiç kolay değil. Yetenek krizinin gün geçtikçe artış göstermesi ve hatalı işe alımın etkileri göz önüne alınarak destekleyici araçlar kullanma noktasında titiz davranılması önemlidir. Bu noktada tercih edeceğiniz insan kaynakları yazılımının işe alımdan, performans değerlendirmeye ve geri bildirime kadar birçok önemli konuda destek sağlaması gerekir. Özellikle performans değerlendirme ve işe alım süreçlerinin otomatize edilmesi bilinçsiz önyargının önlenmesi konusunda önemli bir destek sağlar.

Aday Havuzunuzu Genişletin

Aday havuzunuzu oluştururken belirli kriterleri dikkate alıyor olmanız çok olası. Üniversite, eğitim durumu, yabancı dil seviyesi gibi kriterlerin artış göstermesi aday havuzunuzun birbirine çok benzer adaylarla sınırlı kalmasına neden olabilir. Bu adayların tamamının aynı platform üzerinden iş başvurusu yapmaları da olasıdır. Bu noktada öncelikle farklı platformlar üzerinden işe alım süreci yürütmek mantıklı bir adım olacaktır. Bunun yanı sıra aday seçiminde dikkate alacağınız kriterleri tekrar gözden geçirmenizde faydalı olacaktır. Yetenek krizinin etkilerini hafifletmek için aday havuzunda çeşitliliğe ulaşılması gerekir.

İşe Alım Sürecine Farklı Kişileri Dahil Edin

İşe alım sürecine farklı bakış açısına sahip bireyleri dahil etmen yalnızca belirli kalıplara uygun kişileri ekibe dahil etme olasılığını azaltacaktır. İşe alım sürecinde bilinçsiz önyargıların azaltılması konusunda da farklı bakış açıları önem taşır. Ancak sürecin başlangıcı yani özgeçmiş ayrıştırma aşamasından başlayarak sürecin birlikte yürütülmesi gerekir. Tüm elemelerin tamamlanması ve öne çıkan özgeçmişlerin değerlendirmeye alınması aşamasında destek alınması hayal ettiğiniz olumlu etkiyi sağlamaz.

idenfit ile Ekiplerinizin Çeşitliliğini Artırın

Yeni nesil insan kaynakları ve iş gücü yazılımı idenfit, çalışanlarınızı ve operasyonlarınızı tek bir platform altında konforlu ve verimli şekilde yönetmenizi sağlar. idenfit; insan kaynakları yönetimine, bütüncül bir yaklaşım getiren insan kaynakları yazılımıyla, insan kaynakları profesyonellerinin zaman ve enerjiden tasarruf etmesine destek oluyor. 

idenfit‘i hemen şimdi keşfedin!

Son içerikler

spot_img