İnsan kaynakları raporlaması, şirket bünyesinde yer alan tüm çalışanların ayrıntılı bilgilerini, insan kaynakları faaliyetlerini ve performans değerlendirmelerini içeren detaylı dokümanları ifade eder. Şirketlerin kısa ve uzun vadeli hedeflerine ilerlemesinde raporlama sürecinin güvenilir ve sistematik şekilde yürütülmesi oldukça önemlidir. İnsan kaynakları raporlama sürecinin başarılı şekilde yürütülmesi çalışanlarla kaliteli bir iletişim kurulması, sorunların tespit edilmesi ve çözüm süreçlerinin daha etkin şekilde yürütülmesini sağlar.
İnsan Kaynakları Raporlaması Nedir?
İnsan kaynakları raporlaması sürecinde işletmeler belirli insan kaynakları metriklerinden yola çıkar. Şirket hedeflerinin oluşturulması aşamasında belirlenen metriklerle ilgili düzenlenen raporlamaların tamamı veri analizi yapılması ve durum değerlendirmesine imkân tanır. İnsan kaynakları raporlama süreci performans değerlendirme, takvim yönetimi, fazla mesai, vardiya yönetimi, eğitim ve bireysel insan kaynakları raporlarını içerir. İK raporlaması sürecinin uygun şekilde yürütülmesi çalışanların genel performansının ölçülmesini ve iş gücünün doğru şekilde yönetilmesini sağlar. İK profesyonelleri 2022 yılında değişen çalışma modelleri ve pandemi etkisiyle çalışan beklentilerinde yaşanan değişimlerin yoğun şekilde hissedildiği günümüzde en önemli sorunun organizasyon eksikliği olduğunu belirtmektedir. Raporlama sürecinin otomatikleştirilmesi organizasyon eksikliğinin giderilmesinde büyük farklılıklar yaratır. Sağlam metriklere dayanan ve iyi yapılandırılmış bir raporlama süreci İK önceliklerinin belirlenmesini kolaylaştırır.
İnsan Kaynakları Raporlamasında Hangi Detaylara Dikkat Edilmeli?
İnsan kaynakları biriminde görev alan tüm çalışanların merak ettiği konuların başında yer alan sorulardan biri hiç kuşkusuz ‘İnsan kaynakları raporu hazırlarken nelere dikkate etmeliyiz?’. Doğru metriklere dayanan, güvenilir verilerle oluşturulan bir raporlama süreci planlanması ilk önceliğiniz olmalıdır. Raporlama sürecine başlamadan önce hangi verilere ihtiyaç duyduğunuzu, raporu hangi amaçla oluşturduğunuzu ve hangi sıklıkta düzenlemeniz gerektiğini belirlemelisiniz. İnsan kaynakları raporlamalarının mevcut durumu net şekilde analiz edecek ve gelecek stratejilerinizi oluşturma aşamasında yol gösterecek şekilde düzenlenmesi gerekir. Görsel olarak ilgi çeken ve etkileşim sağlayacak şekilde düzenlenen raporlarla süreci daha başarılı yönetebilirsiniz. Günümüzde insan kaynakları raporlaması sürecini otomatikleştiren İK yazılımları yardımıyla raporlama sürecini hatasız ve profesyonel şekilde yürütebilirsiniz.
İnsan Kaynakları Raporlaması Sürecini Neden Otomatize Etmelisiniz?
İnsan kaynakları departmanlarının düzenli olarak işlemesi gereken birçok bilgi vardır. Çalışanların özlük dosyaları, fazla mesaileri, maaş ve avans bilgileri, zimmet dosyaları, eğitim bilgileri ve birçok farklı veriyi İK departmanlarının kayıt altında tutması gerekir. İnsan kaynakları yazılımlarına tüm cihazlardan, internet olan tüm mekânlardan kolaylıkla erişebilir ve veri girişini gereksiz evrak yükünden kurtularak kolaylıkla kontrol altına alabilirsiniz. İK yazılımlarıyla raporlarınızı otomatize ederek kısa sürede doğru verilere ulaşabilirsiniz. Otomatik hala gelen insan kaynakları raporlamasıyla sadece dakikalar içinde net ve detaylı raporlar elde edebilirsiniz.