İş gücünüzü aşırı sıcaktan korumak istiyorsanız, tam da olmanız gereken yerdesiniz! Küresel ısınmanın etkilerini iyiden iyiye hissettirdiği günümüzde aşırı sıcaklığın artık norm haline geldiğini kabul etmek gerekiyor. İş gücünü etkileyen olumsuz faktörlerden birisi olmaya başlayan aşırı sıcaklıkla ilgili alınması gereken endüstriyel bir takım önlemler bulunuyor. Şirketlere iş gücünüzü aşırı sıcaklıktan korumak ilgili aktüel ipuçları verecek bu yazıyı sizler için derledik.
Önleyici Yaklaşım Doktrinini Benimseyin
Şirketler olarak olası krizleri ve olumsuzlukları öngörüp önlemler almak hayatidir. Aşırı sıcaklıkların getireceği olumsuzluklar ile ilgili olarak da önleyici bir yaklaşım benimseyebilirsiniz. İşverenler ilk olarak çalışanları ısı stresinin ne olduğu ve nasıl önlenebileceği konusunda eğiterek işe başlamalıdır.
Bu noktada öncelikle insan vücudunun aşırı sıcaklarla nasıl başa çıktığı ve aşırı sıcaklığın hangi semptomlarla belirti verdiği öğretilebiliyor. Aşırı sıcak ortamda, insan vücudu, sağlıklı bir iç vücut sıcaklığını korumak için aşırı ısıdan kurtulma yeteneğini kullanır. Bu, terleme ve ciltte artan kan akışı yoluyla doğal olarak gerçekleşir. Böylece vücut ısısı yükselir ve ısı stresi oluşabiliyor.
Çalışanlar aşırı sıcağa maruz kaldığında, kafa karışıklığı, oryantasyon bozukluğu gibi beyin işlev bozukluklarını yaşayabiliyor. Bunlara ek olarak susuzluk, sinirlilik, isilik, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması gibi semptomlar yaşıyor. Isı stresi, yazı yazmak gibi ince motor becerileri ve görevle ilgili bilgileri işleme kapasitesini azaltıyor.
Sıcak hava dalgaları sırasında işçiler, ısıyla ilgili iki tür hastalığın bir kombinasyonunu yaşayabiliyor. Fiziksel aktivite nedeniyle “harekete bağlı ısı hastalığı” ve ortam koşulları nedeniyle “çevresel ısı hastalığı”. Sonuçta, ısı stresi hastalığa, hastaneye yatışa ve hatta ölüme yol açabiliyor. Potansiyel ciddiyet göz önüne alındığında, geniş çaplı çözümler kritiktir. Isı ile ilgili etkili bir hastalık önleme programı, şirketinizin sağlık ve güvenlik programına dahil edilmelidir. Bu konuda yapılacak her türlü eğitimin periyodik olarak tekrarlanması ve desteklenmesi gerekiyor.
Çalışanlarınızı ve Çevreyi İyi Tanıyın
Havanın hangi çalışan için ne kadar sıcak olduğunu bilin. Aşırı sıcakların hangi çalışanda ne tarzda belirtiler göstereceğini ve kimi ne kadar etkileyeceğini bilmeniz gerekir. Bu noktada şu faktörlere tamamen hakim olmanız gerekir:
- Çevre (nem, güneş ışığı ve hava akışı gibi koşullar dahil)
- İş (örneğin, fiziksel aktivite veya koruyucu ekipman içerip içermediği)
- Çalışan (yaş, önceden var olan sağlık koşulları ve yaşam tarzı gibi yaygın bireysel risk faktörlerini değerlendirmek)
- İşle ilgili fiziksel aktivite, hafiften (örn. oturma veya ayakta durma) çok ağıra (örn. yoğun aktivite) kadar sınıflandırılan iş yükü ile metabolik ısı ve iş yükü tabloları kullanılarak tahmin edilebilir. Bu tablolara göre kategorize edilen çalışanlar için alınacak aşırı sıcakta çalışma önlemleri değişiklik gösterecektir.
Bu noktada sağlıklı bir kategorilendirme çalışması yapıldıktan sonra gerekirse daha zor ve yoğun koşullarda çalışacak çalışanlar için ekstra önlemler alınabilir. İşverenler işçi kıyafetlerinin riski artırıp artırmadığının farkında olmalı ve sıcak ortamlardaki işleri tanımalıdır. Buna göre geliştirilecek önleyici politikalar aşırı sıcaklığın etkilerinin en aza indirilmesine yardımcı olabilir.
İş Gücünüzü Aşırı Sıcaktan Korumak için İç Mekan Termal Konforu
Ofis işleri için termal konfor, esenlik ve üretkenlik için önemlidir. Çok sıcak ve soğukta çalışanlar yorgunluk hisseder veya ruh halinde rahatsızlık yaşar. Aşırı uçlarda sıcaklık, çalışanların huzursuz veya dikkati dağılmış hissetmesine neden olabiliyor. Ofis ortamında tutarlı termal koşulları koruyun. Küçük sapmalar bile strese neden oluyor ve performansı, güvenliği etkiliyor. Halihazırda stres altında olan çalışanlar rahatsız koşullara karşı daha az toleranslı oluyor. Böylece yüksek talep gören işler sıcaklık özellikle önemli hale gelir.
İş Gücünüzü Aşırı Sıcaktan Korumak için Özel Önlemler Alın
Açık havada sıcak çalışma başlamadan önce bir ısı stresi eğitim programı sağlayın. Eğitim, ısıya karşı koruyucu giysi ve ekipmanın uygun şekilde kullanılmasını, ısıyla ilgili hastalık belirtilerinin veya semptomlarının (kendinde veya iş arkadaşlarında) derhal bildirilmesini ve bu semptomlara yanıt verme prosedürlerini içeriyor.
Amir konumundaki çalışanlara ek eğitim verilmelidir. Bu, uyarı raporlarının izlenmesini, sıcak hava uyarılarına yanıt verilmesini, bir çalışanın ısıyla ilgili hastalık belirtileri veya semptomları olduğunda izlenecek prosedürleri (uygun olduğunda acil tıbbi servislerle iletişime geçmek dahil), sıvı alımını teşvik etmeyi ve dinlenme molalarını güçlendirmeyi içeriyor.
Eğitime ek olarak, işverenler mühendislik ve idari kontrolleri kullanarak iş yeri ısı stresini azaltmalıdır. Mühendislik kontrolleri, yansıtıcı veya ısı emici kalkan kullanımı gibi iş ortamı tasarımındaki değişiklikleri içerir. İdari kontroller, ısı stresini azaltan görevlerde veya programlarda yapılan değişiklikler olarak tanımlanıyor. Örneğin, sıcakta geçirilen süreyi sınırlamak, serin gölgeli alanlarda toparlanma süresini artırmak, görev başına işçi sayısını artırmak veya yeterli soğuk, içilebilir su sağlamak bu değişikliklere örnek olarak veriliyor.
Aşırı sıcaklar kötüleşmeye devam ederken, işverenlerin uzun vadeli bir yaklaşım benimsemesi gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün ısı-sağlık eylem planları kılavuzu özellikle faydalı ilkeler sunmaktadır. Havayollarının uçuş planlaması için hava durumunu nasıl takip ettiğine benzer şekilde, işverenler de hava durumuyla ilgili uyarıları tetikleyen, eylem eşiklerini belirleyen ve riskleri ileten doğru ve zamanında sıcaklık uyarı sistemlerinden yararlanmalıdır. Yerel halk sağlığı sistemleri ve acil durum müdahale hizmetleri ile bağlantılar kurmak da yardımcı olur. Bütün bu önlemler alındığında çalışanlarınızın aşırı sıcaklıklardan minimum derecede etkilenmesini sağlayabileceğiniz söyleniyor.