Ana SayfaİK Akademiİş Yeri Kaza Bildirim Süreleri

İş Yeri Kaza Bildirim Süreleri

Yazar

Tarih

Kategori

İş yeri kaza bildirim süreleri, bildirimin yapılacağı kuruma bağlı olarak farklılık gösterebilir. Sosyal güvencesi olan ve hizmet akdi dahilinde çalışan bir kişinin iş kazası geçirmesi durumunda işveren tarafından bildirim yapılması gerekmektedir. İş kazası sayılan durumların kapsamı 5510 sayılı SSGSSK 13. madde ile belirlenmiştir. İş kazası hakkında genel bilgi sahibi olmak personel ve işverenlerin süreci daha uygun şekilde yürütmesine destek olacaktır.

İş Kazası Nedir?

5510 sayılı kanunun 13. Maddesi ile iş kazası; sigortalı çalışanın iş yerinde veya iş nedeniyle dışarıda bulunduğu sırada görevi sebebi ile meydana gelen olaylardır. Ayrıca emziren kadınların çocuğuna süt vermesi için ayrılan zamanlar ve işçinin işveren tarafından sağlanan bir taşıtla işe gidiş gelişi sırasında gerçekleşen olaylarda iş kazası kapsamında kabul edilir. Tarım veya orman işlerinde sınırsız hizmet akdi ile çalışan işçiler içinde aynı iş kazası hükümleri geçerli kabul edilir.

İş Kazası Yasal Bildirim Süreleri

İş yeri kaza bildirim süreleri 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda belirlenmiştir. İş kazası yaşanması durumunda yasal bildirim sürelerine uygun şekilde bildirim yapılması gerekir. 5510 sayılı kanun gereğince bildirim süreleri sigortalının hangi sigorta koluna tabi olduğuna göre değişiklik göstermektedir. İş kazası işverene bağlı nedenlerle geliştiği durumda yetkili kolluğun durumdan hemen haberdar edilmesi gerekmektedir. İş kazasının meydana geldiği bölgede yer alan kolluk yetkili kolluk olarak tanımlanır ve buraya derhal bildirim yapılması gerekir. Yetkili kolluk iş yeri bölgesine göre polis veya jandarma olabilir. İş kazası bildirim sürelerinde sadece mesai günleri dikkate alınır ve kazanın gerçekleştiği gün hesaba dahil edilmez. İş kazasının 3 gün içerisinde de e-Sigorta ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi veya doğrudan ya da posta yoluyla da ilgili birime iletilmesi gerekir.

İş Kazasının Bildirilmemesi

İşçinin iş kazası ilgili sürelerde bildirilmediğinde işçiye Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği işverenden geri tahsil edilir. Ayrıca mücbir sebep olmaksızın geçerli sürelerde kaza bildirimi yapmayan işletmelere yüklü miktarda idari para cezası uygulanır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Son içerikler

spot_img