Ana SayfaGüncel BilgilerSessiz İstifa: Yeni Fenomen

Sessiz İstifa: Yeni Fenomen

Yazar

Tarih

Kategori

Sessiz istifa kavramı her geçen gün daha popüler geliyor ve büyük istifa dönemi sona ererken yeni bir dönem başlıyor. Geçtiğimiz yıl popüler bir internet gönderisinden ibaret olan kavram günümüzde iş dünyasında küresel bir tehdit olarak kabul ediliyor. Çalışanlar ve işverenler için kısa ve uzun dönemli birçok olumsuz etkisi olan bu akım özellikle Z kuşağı çalışanlar tarafından olumlu karşılanıyor. İş yaşam dengesinde sağlıklı sınırlar çizme hedefi ile başlayan akım gerçekten verim kaybına neden oluyor mu? İşi minimum verimle yürütmek kişilerin kariyer yolculuğunu nasıl etkiliyor? Bu yeni fenomen tam olarak ne anlama geliyor ve neyi hedefliyor?

Sessiz İstifa Nedir?

Sessiz istifa, kişilerin yalnızca görev tanımında yer alan görevleri yerine getirmesi ve diğer tüm sorumlulukları reddetmesi olarak tanımlanıyor. Bazı kişiler tarafından iş yaşam dengesinin korunması olarak tanımlanırken bazı kişilerce iş tanımını minimum enerjiyle yürütmek olarak ifade ediliyor. Belirlenen görev tanımını yerine getiren çalışanlar yetki alanları harici hiçbir sürece dahil olmuyor. Günümüzde özellikle beyaz yaka çalışanlar organizasyonlara rollerinin ötesinde katkılar sağlayarak kariyer fırsatları yakalamayı hedefliyor. Çalıştığı kurumlarda hak ettiği değeri göremediğini hisseden çalışanlarsa farkında olmadan sessiz istifanın bir parçası haline geliyor. Pandemi ve post pandemi sürecinde insan kaynaklarının odağına yerleşen iş yaşam dengesi kavramı ile artış gösteren bu akım pasif çalışma sürecini tetikliyor. Emeğinin karşılığını alamadığını düşünen veya çok çalıştığını hisseden çalışanlar işverenlerini rutin bir çalışma düzeni ile cezalandırıyor.

Neden Sessiz İstifa?

Büyük istifanın çeşitli nedenlere bağlı olarak yeniden yorumlanması olarak görülen bu akım pasif bir tepki olarak görülüyor. Çalışanlar ekonomik kaygılar, konfor alanından çıkma korkusu ve tazminat hakkı gibi nedenlerle mevcut iş düzenini koruma eğiliminde oluyor. İşyerinde mutsuz olan ve rutinle sınırlı kalan çalışanlar kendi kariyerlerine de zarar veriyor. İşveren açısından verim kaybına neden olan bu süreç kişilerin gelişim sürecini de olumsuz etkiliyor. Uzun çalışma saatleri, stres ve sürekli baskıya maruz kalmanın sonuçları olarak görülen bu süreç sessiz vazgeçiş olarakta tanımlanıyor. Geçmiş yıllarda yaratılan işkolik kültürün uzun dönem sonuçlarından kabul edilen bu akım yakın gelecekte ağırlığını arttıracak gibi görünüyor. Haftada 4 gün çalışma, büyük istifa ve sessiz vazgeçiş gibi akımlar art arda sıralanırken iş dünyası çalışanlar tarafından tekrar tasarlanıyor!

Son içerikler

spot_img