Ana SayfaİK AkademiÖlüm İzni Kimlere Verilir, Kaç Gündür?

Ölüm İzni Kimlere Verilir, Kaç Gündür?

Yazar

Tarih

Kategori

Ölüm izni süresi her çalışan grubu için farklılık göstermesi nedeniyle sık merak edilen konular arasında yer alır. Çalışanların sahip olduğu en önemli haklar arasında yer alan bu izin bir yakınınızı kaybetmeniz halinde cenaze ve taziyelere zaman ayırabilmeniz için tanımlanmıştır. Öğreneceğiniz bilgilere ihtiyacınız olmamasını umut ederek içeriğimizde ölüm izni hakkında en sık merak edilen detaylara yer verdik. Çalışanlarının yakınlarının vefat etmesi durumunda izin kullanma şartları ile ilgili tüm ayrıntıları içeriğimizde bulabilirsiniz.

Ölüm İzni Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılmaz?

Kişilerin yakın birisini kaybetmesi durumda kullanılabilen ölüm izni, çalışanın 1. dereceden akrabalarının vefat etmesi durumunda belirli bir süre çalışılmaması için tanınan bir haktır. Memurlar ve özel sektörde çalışanlar için hatta sektörel bazda izin süreleri farklılık gösterebilir. İzin süresi yasal hak sınırlarında kaldığı sürece maaştan kesinti yapılamaz ve çalışanların tüm hakları koruma altındadır. Kanunlara göre anne, baba, kardeş, eş ve çocukların kaybı nedeni ile izin kullanılabilir. Hükümlülerin, askerlik durumunda olan kişilerin, yeni işe başlayan memur ve işçilerin ve Bağkurluların ölüm izni bulunmamaktadır. Birçok şirketin bu duruma özel kurum kültürüne uygun bir izin politikası bulunmaktadır. Yakınlarını kaybeden çalışanların acısıyla baş etmesi ve işlere odaklanmadan önce kendine biraz zaman ayırması için tanımlanan bu izin çalışan odaklı İK anlayışında oldukça önemlidir.

Memurlarda ve Özel Sektörde Ölüm İzninin Süresi Nedir?

657 sayılı kanunun 104/B maddesine göre memurlar için tanımlanan ölüm izni süresi 7 gün olarak belirlenmiştir. Özel sektör çalışanları için tanımlanan izin süresi 3 gündür. Özel sektör çalışanlarının ihtiyaç duyması haline mazeret izni kullanarak süreyi uzatması mümkündür. TSK mensuplarında izin süresi 10 gün olarak belirlenmiştir. İzin çalışanın yakını vefat ettiği gün başlar ve daha sonra kullanılması mümkün değildir. İzin süresinin hafta sonu, resmi tatil veya dini bayramlara denk gelmesi durumunda süresinde bir değişim olmaz. İlgili kanunlarda izin süresi iş günü olarak tanımlanmamıştır.

Son içerikler

spot_img