Ana SayfaİK Trendleriİşveren Markası Yönetimi

İşveren Markası Yönetimi

Yazar

Tarih

Kategori

İşveren markası yönetimi son dönemlerde İK departmanlarının ve iş dünyasının odak noktasında yer alıyor. İşveren markası, işletmelerin potansiyel çalışanları tarafından algılanma şekli olarak tanımlanıyor. Geleneksel yaklaşımla yürütülen pazarlama süreçleri sadece müşterileri hedeflerken işveren markası yönetiminde mevcut ve potansiyel çalışanlarda üretim süreçlerine dahil ediyor. Büyük istifa hareketinin etkisi ve dijitalleşme sürecinin kazandığı ivme ile yakın gelecekte büyük bir yetenek krizi yaşanması bekleniyor. Özel donanımlara sahip yeteneklerin dikkatini çekmek ve sektörel rekabet avantajı sağlamak için işveren markası yönetimi önem taşıyor. Çalışanlar artık sadece yan haklar ve yüksek ücret beklentisi değil kendini değerli hissetmek ve özel bir bütünün parçası olduğunu hissetmek istiyor. Peki, çalışanlar açısından önemi tartışılmaz hale gelen işveren markası işletmeler için nasıl avantajlar sağlıyor?

İşveren Markasının Sağladığı Avantajlar Nedir?

İşveren markası yönetiminde başarıyı yakalayan tüm şirketlerin ilk kazanımı düşen turn over rate oranları oluyor. Markalaşmayı başarıyla tamamlayan köklü bir kurumda ve avantajlı bir konumda yer aldığını hisseden çalışanların iş aidiyeti daha yüksek ve bunun sonucunda şirkette çalışma süreleri daha uzun oluyor. Şirketlere hayal edilenden çok daha yüksek maliyetlere neden olan iş gücü devir oranının düşmesi ile çalışanlarda kendi içlerinde daha sağlam bağlar kurabiliyor. Birbiri ile iletişim kurabilen ve işin inceliklerine hakim bir ekip hiç şüphesiz tüm sektörlerde önemli avantajlar sağlıyor.

Tüm Sorumluluk İK Profesyonellerinde mi?

İşveren markası genel olarak 5 adımda planlanıp yürütülür. Öncelikle kurumun marka değerlemesi yapılır ve potansiyel adayların marka imajı hakkında mevcut görüşleri incelenir.  Mevcut durumun incelenmesinin ardından hedeflenen nokta belirlenerek nasıl bir marka yaratmak istenildiği belirlenir. Çalışanların memnuniyet durumu incelenerek mevcut değerlendirmeler yapılır ve konumlandırma aşamasında şirketi rakiplerinden ayırt eden noktalar kuvvetlendirilir. Marka yönetimi ancak tüm departmanlar tarafından önemsendiği ve tüm çalışanlara ulaşılabildiği takdirde istenen sonuçları sağlayan oldukça kapsamlı yürütülmesi gereken bir süreçtir. Hatalı pozisyonda konumlanan toksik bir yönetici veya iş arkadaşlarına mobbing uygulayan bir çalışan kusursuz marka değeri yaratma sürecinde şirketlere ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle çalışanlardan alınan geri bildirimler ve kolaylıkla uygulanan anketler, adil şekilde yürütülen performans değerlendirme süreçleri markalaşma sürecinde büyük öneme sahiptir.

 İdenfit 360 derece performans değerlendirme, geri bildirim ve anket modülleri ile markalaşma sürecinde işletmenize ihtiyaç duyduğu desteği sağlar. 

Son içerikler

spot_img