Ana SayfaİK AkademiMazeret İzni Nedir?

Mazeret İzni Nedir?

Yazar

Tarih

Kategori

İş hayatında herhangi bir çalışanın çeşitli nedenlerle birkaç gün izne ihtiyaç duyması oldukça olağan kabul edilen bir durumdur. İş Kanunu kapsamında mazeret izni hakkı olarak düzenlenen izinler acil durumlarda çalışanların izin kullanmasını sağlamaktadır. Mazeret izni, çalışanların kişisel hayatları ile ilgili herhangi bir nedenle kullanma hakkı olan izin türüdür. Yaygın şekilde düşünülenin aksine içeriği yıllık izinden farklıdır ve haklar birbirine karıştırılmamalıdır. İdari izinlerin hangi tarihlerde kullanılabileceğinde karar mekanizması işverendir ve işçi her istediği tarihte idari izin kullanamayabilir. Mazeret izni idari izinden farklı olarak işçinin inisiyatifindedir. İşçilerin istediği tarihte izin kullanma hakkı vardır.

Mazeret İzni Hangi Durumlarda Kullanılabilir?

Mazeret izninin kullanım hakkında farklı durumlar için farklı süreler belirlenmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanununda mazeret izni kullanım hakkı farklı şekillerde düzenlenmiştir. Kişinin evlenmesi, evlat edinmesi ve eşinin doğum yapması izin kullanmaya hak kazanılan durumlar arasındadır. Kişinin anne, baba, kardeş veya çocuğunun vefat etmesi ve çocuğunun hastalanması durumunda da izin kullanma hakkı vardır. Kişilerin %70 oranında engelli bir çocuğu olması halinde tedavi sürecinde ebeveynlerinden birinin izin kullanma hakkı vardır. İşçinin farklı durumlarda izin kullanabilmesi için toplu veya bireysel iş sözleşmeleriyle bu nedenlerin belirlenmiş olması gerekir. Farklı maddelerin eklenmesi halinde işçilerin o nedene bağlı durumlarda da ücret kesintisi yapılmadan izin kullanma hakkı bulunur. Mazeret izinleri ücretli veya ücretsiz olabilir ve genellikle herhangi bir ücret kesintisine neden olmazlar. Ücretli mazeret izinlerinde ücretler bazen işveren bazen de SGK tarafından ödenir. 2 günden uzun süren raporlar, istirahat süreleri ve evlat edinme gibi durumlarda işçilerin ücretleri SGK tarafından ödenmektedir.

Mazeret İzni Kaç Gündür?

Mazeret izni kullanım süreleri 4857 sayılı İş Kanununda düzenlenmiştir. İznin kullanım sebebine bağlı olarak süreler farklılık gösterebilir. Evlenme, 1. Derece yakınların vefatı ve evlat edinilmesi durumunda 3 gün izin hakkı bulunmaktadır. Eşi doğum yapan kişilerin izin süresi 5 gündür ve izin süresi iş günü değil takvim günü üzerinden hesaplanmaktadır. Engelli çocuğu olan ebeveynlerin bir yıl süresince tek seferde veya bölerek 10 güne kadar izin kullanma hakkı vardır. Bu izinden faydalanmak için çocuğun %70 engele sahip ya da sürekli bir hastalığı olduğu sağlık raporuyla ispatlanmalıdır.

Idenfit, ilk izin talebinden son onaylamaya kadar dinamik ve esnek panel kullanımıyla zaman tasarrufu sağlayarak, çalışanların izin yönetimini kolaylaştırır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Son içerikler

spot_img