Ana SayfaİK AkademiKimlik Bildirimi Sistemi Nedir?

Kimlik Bildirimi Sistemi Nedir?

Yazar

Tarih

Kategori

Kimlik bildirimi sistemi, işyerlerinin çalışan kimliklerini tespit ettiği ve kolluk kuvvetlerine bildirdiği sistemdir. 1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu hükümlerine göre; işyerindeki sorumlu işletici, çalışan kimlik bildirimini üç gün içerisinde kimlik bildirme belgesi ile yapması zorunludur. Kimlik bildirimleri mahalli kolluk kuvvetlerine verilmeden önce, mahalle veya köy muhtarlığına onaylatılmalıdır. 

İşverenlerin çalışanlarıyla ilgili kimlik bildirme yükümlülüğü, yeni bir çalışanın işe girişiyle başlar. Aynı zamanda çalışan işten ayrılırken de kimlik bildirimi yükümlülüğü söz konusudur. Kimlik bildirimi sistemi nedir, çalışan kimlik bildiriminde online dönem ne zaman başladı, çalışan kimlik bildirimi nasıl yapılır, kimlik bildirimi yapılmamasının cezası var mıdır? sorularının cevaplarını sizler için derledik.

Kimlik Bildirimi Sistemi Nedir?

Kimlik bildirimi sistemi, 1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu kapsamında kolluk kuvvetlerinin sorumluluk sahası içerisinde yer alan tesis ve işletmelerin personel ve konaklayan bilgilerini bildirmelerini sağlayan uygulamadır. Pandeminin akabinde sistemin, 6 Mart 2020 tarihinde yayınlanan 7226 sayılı kanun ile online ortama taşınması hüküm altına alınmıştır. Bu tarih itibariyle kimlik bildirimi sistemi tüm Türkiye’de elektronik ortamda uygulanmaya başlanmıştır.

Çalışan Kimlik Bildiriminde Online Dönem

Kimlik Bildirim Sistemi projesi önceden yalnızca konaklama işyerleri tarafından kullanılırken, bu değişiklikle birlikte Emniyet Genel Müdürlüğü projeyi tüm ülke genelinde kullanıma açmıştır. 25 Mart 2020 tarihinde 1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu 6. maddesinde aşağıdaki değişiklik yapılmıştır:

“Bu bildirimler sorumlu işleticiler tarafından, yukarıda belirtilen süre içerisinde genel kolluk kuvvetlerine elektronik ortamda da yapılabilir. Bildirimlerin elektronik ortamda yapılması durumunda üçüncü fıkra hükmü uygulanmaz. Bu fıkra kapsamında elektronik ortamda yapılan bildirimler, genel kolluk tarafından köy ve mahalle muhtarları ile paylaşılır”

Çalışan kimlik bildiriminde bulunmak isteyen işyerleri öncelikle çalışanların tümünün verilerini sisteme aktarır. Ardından ise işe giren veya çıkanların çevrimiçi olarak süreleri dahilinde sisteme bildirimlerini yapabilirler. 

Çalışan Kimlik Bildirimi Nasıl Yapılır?

Çalışan kimlik bildirimi, işyerine yeni başlayan her çalışan için yapılması gerekli olan bir bildirimdir. Bildirim için öncelikli olarak iki belgenin doldurulması gerekiyor; İşletici Kimlik Bildirme Belgesi ve Çalışan Kimlik Bildirme Belgesi. Bu iki belge doldurulduktan sonra işletmenin bulunduğu yer mahalle muhtarlığına onaylatılıp en yakın polis merkezine bildirilmelidir.

İşletme kolluk sahası olarak jandarma bölgesinde yer alıyorsa bildirim işletmenin bağlı bulunduğu jandarma komutanlığına yapılmalıdır. Ayrıca çalışana ait kimlik bildirim belgesinin bir nüshası çalışan özlük dosyasında saklanmalıdır. Aynı şekilde çalışan işten ayrılırken de çalışan kimlik bildirme belgesi belirtilen süreler dahilinde yetkili kolluk birimlerine iletilmelidir.

Çalışan kimlik bildiriminin elektronik ortama da geçilmesiyle birlikte kimlik bildirimi sistemi kullanımı için işverenlerin aşağıda yer alan gerekli evrakları toplayıp bağlı bulundukları kolluk kuvvetlerine müracaat etmeleri gerekir.

Gerçek KişilerTüzel Kişiler
İşyeri açma çalıştırma belgesi (Ruhsat)İşyeri açma çalıştırma belgesi (Ruhsat)
Vergi levhasıVergi levhası
Nüfus cüzdan fotokopisiNüfus cüzdan fotokopisi
Sistem kullanıcısı kayıt formu Sistem kullanıcısı kayıt formu 
DilekçeDilekçe
Sorumlu işletici bildirme belgesiSorumlu işletici bildirme belgesi
İmza sirküleri

Kimlik bildirimi sistemi için gerekli evraklarla birlikte başvuru yapan işverenlerin bildirmiş oldukları e-posta adreslerine sisteme giriş için şifreleri gelir. Çalışan kimlik bildirimi işlemleri için işverenler https://kbs.egm.gov.tr/ adresine girerek işe başlayan çalışanların veya işten ayrılan çalışanların bildirimini gerçekleştirebilir. 

Çalışan Kimlik Bildirimi Yapılmamasının Cezası Var Mı?

1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’na göre çalışan kimlik bildirimi yapılmaması durumunda cezai yaptırım uygulanır. Kanunun 6. maddesi yükümlülüklerine aykırı hareket edenler idari para cezası ile cezalandırılır. 2021 yılı itibariyle idari para cezası, çalışan kimlik bildirimlerini yapmayan 1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu 2. maddesinde sayılan otel, motel gibi işyerleri için 860 TL, diğer işyerleri için ise 56 TL’dir.

Son içerikler

spot_img