Ana SayfaİK TrendleriKurumsal Aidiyet Nedir?

Kurumsal Aidiyet Nedir?

Yazar

Tarih

Kategori

Kurumsal aidiyet, çalışanların kendilerini kuruma bağlı hissettikleri, daha üretken oldukları ve kendilerini işlerine adadıkları için kurumların daha iyi performans göstermesine ve hedeflerine ulaşmasına yardımcı olur. 

Kurumsal Aidiyet Nedir?

Kurumsal aidiyet, çalışanların kurum ile olan bağlantılarını veya bağlarını ifade eder. Kurumsal aidiyet düzeyi, çalışanların katılımını, memnuniyetini ve performansını belirlemeye yardımcı olabilir. Bir çalışan güçlü bir kurumsal aidiyet duygusu hissettiğinde kurumun gelecek hedeflerini de anlar ve bu hedefe katkı sağlar. Bu durum, motivasyon ve verimlilik konusunda bir artışa da sebep olur. Aidiyet duygusu yüksek çalışanlar, kurumların sürekli artan rekabetçi doğası göz önüne alındığında kurumlar için artı bir değerdir. 

Kurumsal Aidiyet Neden Önemlidir?

Kurum içi aidiyetin hem kurum hem de çalışanlar için birçok faydası vardır. 

  • Çalışan verimliliği, bir çalışan kendi kurumuna aidiyet hissettiği zaman kurumun ortak hedefine, vizyonuna ve misyonuna inanır. Dolayısıyla daha üretken olur. İddialı hedefler belirler ve daha fazlasını yapmak için her zaman çaba harcar. Kurumsal aidiyet üretkenliği artırır. Kurum içerisinde çalışanların birbirini etkilemesi ile diğer çalışanların da verimliliği artar. Bu şekilde herkesin ortak hedeflere ulaşmak için çalışması ve üretmesi başarıyı da beraberinde getirir. 
  • Kurumsal performans çalışanların bir bütün şeklinde çalışması ile mümkündür. Ekiplerin birbirleriyle işbirliği içerisinde olması gerekir.
  • Kendini adamış bir çalışan, kurumun vizyona inanmış demektir. Kurumun amaç ve değerlerine sahip çıkarak benimsemiş ve bu değerleri çalışma hayatına katmıştır. Bu da aktif olarak kurumu desteklediği anlamına gelir.
  • Kurum içi aidiyet hisseden çalışanlar, işe daha az devamsızlık sağlar. Değerli bir ekip üyesi olmak için hedeflere ulaşmaktan vazgeçmez ve görevlerini eksiksiz tamamlar. Bu nedenle kurumda çalışma süreleri de oldukça uzundur, kurumdan ayrılmayı düşünmezler. 

İnsan Kaynakları Kurumsal Aidiyet İçin Ne Yapabilir? 

Daha yüksek iş tatmininin kurumsal aidiyeti desteklediği bilinmektedir. Peki insan kaynakları, çalışanların memnuniyetini ve kurumsal aidiyetini artırmak için ne yapabilir?

1. Şeffaflığa ve Açık İletişime Teşvik 

Bir çalışanın bir kurumun hedefleri ve vizyonu ile uyum sağlaması için bu değerlerin ne olduğu netleştirilmelidir. Bu, çalışanların nasıl katkıda bulunabileceklerini ve gelecekteki rollerini belirlemeleri için gereklidir. Çalışanların şirketin büyümesine katılmalarına izin vermek, genel misyonun bir parçası olmalarına yardımcı olur. Bir kurum bunu yaptığında güven oluşturmaya ve kurumsal aidiyet oluşmasına iimkan tanır. Çalışanlar kendilerini değerli hisseder ve performanslarının artması daha olasıdır. Ayrıca, amaç ve hedefler net olduğunda, çalışanlar günlük bazda daha iyi kararlar alabilir ve ekipleri içinde daha etkin bir şekilde işbirliği yapabilir. Bunu başarmanın yolları arasında aylık toplantılar düzenlemek, çalışanlara önemli güncellemeler içeren bir haber bülteni göndermek gibi adımlar yer alabilir. 

2. Kapsayıcı Bir Ortam Oluşturmak

Bir kurum ne kadar büyükse, bazı çalışanların kendilerini dışlanmış ve yabancı gibi hissetmesi mümkün olabilir. Kurumsal aidiyet duygusu olmadan, çalışanların mutlu ve kuruma bağlı olma olasılıkları düşüktür. Çalışanlar kuruma dahil olduklarını, onlara saygı duyulduğunu hissettiklerinde aidiyet duyguları da artar.

3. Kurumsal Aidiyetin Öneminin Gösterilmesi 

Bir kurumun, çalışan mutluluğunu çalışma koşullarının ötesine taşıması önemlidir. Çalışan mutluluğunu kapsamlı şekilde ele alarak, nasıl geliştirileceği düşünülmelidir. Çalışanların fikirlerine önem vermek, beklentilerini öğrenmek her zaman önemlidir. Bu geri bildirimler doğrultusunda düzenlemeler yapılabilir. Fikirlere ve düşüncelere değer verilen kurumlarda kurumsal aidiyet de gelişecektir. 

4. Kurumsal Aidiyetin Ölçülmesi

Kurum içi aidiyet geliştirilen birkaç anket ile ölçülebilir. En yaygın kabul edilen anket Alan ve Meyer tarafından hazırlanmıştır. Bu anket 24 maddeden oluşur, üç aşamalıdır. Her aşama 8 madde içerir. Katılımcılardan her ölçekte nasıl hissettiklerini derecelendirmeleri istenir. 

5. Kurum İçi Adalet

Yapılan araştırmalara göre çalışanlar kurumlarından ayrılma nedeni olarak yüksek ücreti gösteriyor. Çalışanlar adil ücret almadıklarını düşünmediğinde kurum aidiyeti geliştiremiyor. Çalışanların verimliliği ve mutluluğu için adil bir ücret dağılımı sağlanmalıdır. Aksi durumlarda motivasyon eksikliği, devamsızlık ve toksik bir çalışma ortamı oluşacaktır. Ücret eşitliği sağlamak için kurumun oluşturacağı kurallar, yönetmelikler her çalışan tarafından bilinmelidir. 

7. Çalışan Gelişimine Odaklanmak 

Çalışanların kurum içi gelişimlerine katkı sağlamak kurumsal aidiyet yaratacak bir başka yoldur. Çalışanların kariyerlerinin bir sonraki aşamasına ulaşmalarına yardımcı olmak için şirket içi fırsatlar yaratılmalıdır. Çalışanları daha yetkin hissederek verimliliklerini artırmaları için ortamlar sağlanmalıdır. Her çalışanın kişisel hedeflerine uygun şekilde gelişim fırsatları yaratmak çalışanlara değer verildiğinin de göstergesi olacaktır. 

Kurumsal aidiyet duygusuna sahip çalışanlara sahip olmak çok değerlidir. Bu nedenle her kurum sağlam bir strateji ile çalışanlarının mutluluğunu sağlamalıdır. Başta İK uzmanları olmak üzere bu alanda stratejiler geliştirmek kurum başarısına katkı sağlayacaktır. Kurumsal aidiyet oluşturmak, kurumun gelişmesine ve rekabet üstünlüğünün de korunmasına yardımcı olacaktır.

Son içerikler

spot_img