Ana SayfaİK AkademiAile Durum Bildirim Formu Nasıl Doldurulur?

Aile Durum Bildirim Formu Nasıl Doldurulur?

Yazar

Tarih

Kategori

Aile durum bildirim formu, kişinin aile bilgilerinin yer aldığı formdur. Çalışanın çocuk sayısı ve eşinin iş durumuna göre yardımdan faydalanabilmesini sağlar. AGİ formu olarak da aranan ve bilinen aile durum bildirimi formu, işe girişlerde veya başka başvurularda talep edildiğinde eksiksiz ve doğru şekilde doldurularak kuruma teslim edilmelidir. 

Asgari geçim indirimi başvurusu sırasında veya aile ve çocuk yardımından yararlanabilmek için çalışanlardan bu bildirim formu talep edilir.  ‘Aile durum bildirimi formu nedir, durum bildirim formu nereden alınır, aile durum bildirim formu nasıl doldurulur, e-devlet aracılığıyla aile bildirimi yapılabilir mi’ sorularının cevaplarını sizler için derledik.

Aile Durum Bildirim Formu Nedir?

Aile durum bildirimi formu, iş, asgari geçim indirimi(AGİ), aile ve çocuk yardımı başvurusu ve daha birçok başvuruda bireylerden talep edilen bir bildirim formudur. Aile durumunu bildiren bu form, AGİ formu olarak da bilinir. Form, çocuk sayısı, medeni durum, çocukların öğrenim durumu, eşin çalışma durumu gibi değişikliklerin işyerine bildirilmesinde kullanılır.

Aile Durum Bildirim Formu Nereden Alınır?

Aile durum bildirimi, işe yeni giriş yapmış olan sigortalılara veya devlet memurlarına İK tarafından verilebilir. Aynı zamanda çalışan internet üzerinden bu formu indirebilir ve kurallara uygun şekilde doldurabilir. Ayrıca aile bildirim formunun muhtarlık veya herhangi bir kamu kurumundan alınmasına gerek yoktur.

Aile Durum Bildirimi Nasıl Doldurulur?

Bildirim formu, internet üzerinden elde edilebilir veya işyerinde İK çalışanlarından talep edilebilir. Ardından ise önemli olan form üzerindeki bilgilerin eksiksiz ve doğru olacak şekilde doldurulmasıdır. Peki aile durum bildirim formu nasıl doldurulur?

  • Öncelikle en üst kısımda yer alan “Bildirimi Verenin” kısmı doldurularak başlanmalı,
  • Form kimin adına dolduruluyorsa onun T.C. kimlik numarası, görevi, adı ve soyadı, medeni durumu belirtilmeli,
  • Bekar kişilerin bundan sonraki herhangi bir kısmı doldurması gerekli değildir,
  • Evli kişiler ise eşlerinin çalışıp çalışmama durumu başta olmak üzere eşi ile ilgili kısımları eksiksiz doldurmalı,
  • Son kısımda ise formu dolduran kişinin sahip olduğu çocukların bilgileri doğru şekilde yazılmalı,
  • Son olarak düzenleyen kişi adı ve soyadı, tarihi ve imzası eklenmelidir.

Aile Durum Bildirimi Doldurulurken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çalışanların işe girişlerde bildirim formunu doldururken oldukça dikkatli olması gerekir. Aksi taktirde aile ve çocuk gibi yardımlardan yararlanması mümkün olmayacaktır. Ayrıca bu formu ilk işe girişte doldurduktan sonra bilgiler değiştiği durumda da düzenleme yapılması, işverene bildirimin yeniden verilmesi gerekir. Ayrıca bu form ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • AGİ uygulamasında “çocuk” tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dahil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları ifade eder,
  • AGİ uygulamasında “eş” tabiri ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder,
  • Sadece ücret geliri elde eden eş, “çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş” kapsamında değerlendirilmez. Bunlar dışındakiler ise çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş kapsamında değerlendirilecek olup, münhasıran emekli maaşı alanlar da çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş olarak kabul edilir.
  • Nafakasını sağlamış oldukları çocuklara ait asgari geçim indiriminden yararlanacak olan eş tarafından, mahkeme ilamının onaylı bir örneği bildirime eklenmeli,
  • Çocuklar sosyal güvenlik açısından tabi oldukları eşin aile durum bildirimine dahil edilir.

e-Devlet Aracılığıyla Aile Bildirimi Yapılabilir Mi?

Vatandaşlar birçok işlemi uzaktan yapabilmek için e-devlet sistemini tercih ederler. Aile durum bildirimi de bu işlemlerden biridir. Birçok kişi forma hazır şekilde e-devlet kapısı üzerinden ulaşıp ulaşamayacağını merak eder. Öyleyse sorunun cevabına gelecek olursak; aile durum bildirimini yalnızca devlete bağlı olan kurumlarda çalışanlar e-devlet üzerinden yapabilirler.

Son içerikler

spot_img