Ana SayfaDijital İKDijital Yetenek Yönetimi

Dijital Yetenek Yönetimi

Yazar

Tarih

Kategori

İK, dijital dönüşümde hayati bir rol oynar. Dijitalleşmenin bir sonucu olarak,, insan kaynakları departmanları yetenek yönetimi gibi çeşitli rolleri daha verimli bir hale getirmek için dijital araçlardan yararlanmaya başladı. İK uzmanlarının başarısı doğru yeteneği çekmek, işe almak, elde tutmak ile doğru orantılıdır. Bu nedenle yetenek yönetimi süreçleri de dijitalleşerek dijital yetenek yönetimi olarak yenilenmeye başlamıştır. 

Dijital Yetenek Yönetimi Nedir?

Dijital yetenek yönetimi, İK sektörünün dijitalleşme süreçlerinin son adımıdır. Mobil cihazlar da dahil olmak üzere dijital teknolojiler, yetenek yönetiminin tüm süreçlerini verimli hale getiriyor. Şirketlerin sadece işe alım değil, çalışanları yönetme ve elde tutma konularında da odaklanmasına yardımcı oluyor. Şirketler işgücü havuzlarını genişlettikçe, işe alma ve eleme yöntemlerini iyileştirdikçe dijital yetenek yönetim platformları ile bir bütün olarak ilerleme şansı elde ediyor. Bu tür araçlar ve bunları içeren platformlar, doğru kişiyi doğru işe yerleştirebilir, becerilerdeki boşlukları belirleyebilir, çalışanlara yeni yetenekler konusunda yardımcı olabilir. 

Yetenek Yönetimi ve Dijital Platformlar

Dijital işgücü platformları da daha şeffaf bir iş piyasası yarattı. En iyi performans gösterenler, değerlerinin farkında olanlar olmaya başladı. Bunun sonucunda birçoğu yeni fırsatlar bulmak ve potansiyel işverenleri değerlendirmek için çevrimiçi oluyor. Dahası, artık birçok insan mevcut çalışanların iş tatminleri, şirket kültürleri ve yaşam tarzları hakkında neler söylediğini öğrenmek için online platformları araştırıyor. Şirket itibarını dikkatli bir şekilde yönetmeyen veya çalışanlarını uygun fırsatlar sunmayan şirketler, kendilerini giderek artan bir dijital yetenek savaşı içerisinde kaybeden tarafta buluyor.

Yeni bir dijital araç dalgası, şirketlerin yalnızca işe almaya değil, aynı zamanda çalışanları yönetmeye, elde tutmaya ve geliştirmeye de odaklanmasına yardımcı olabilir. Şirketler işgücü havuzlarını genişlettikçe, işe alma ve eleme yöntemlerini iyileştirdikçe ve çalışanlarını daha etkin bir şekilde görevlendirdikçe, dijital işgücü platformlarındaki başarısı da artacaktır. Bu tür araçlar ve bunları içeren platformlar, doğru kişiyi doğru işe yerleştirebilir, becerilerdeki boşlukları belirleyebilir, çalışanlara yeni yetenekler kazanmalarında yardımcı olabilir, kariyer yollarını çizebilir ve gelecek nesil liderlerin gelişimini besleyebilir.

Dijital Yetenek Yönetiminin Adımları Nelerdir?

Şirketlerin, hem doğru yetenekleri bulmak hem de başarılı bir çalışan deneyimi yaratmak için ihtiyaç duyduğu dört adım bulunuyor.

  1. En iyi yetenekleri belirlemek 
  2. İşe alım süreçlerini tamamlamak
  3. Mobil özellikli platformları kullanmak
  4. Performansa dayalı hedefler belirlemek

Mobil ve bulut teknolojilerinin işe alım süreçlerinde kullanılması daha fazla şeffaflık ve yenilik ile dijital yetenek yönetimini destekleyen bir kültür oluşturabilir.

Dijital Yetenek Yönetimi Süreçleri Nasıl Olmalıdır?

Teknoloji ile birlikte değişen çalışan ve şirket beklentilerini karşılamak için dijital dönüşümler şarttır. Etkili ve yenilikçi İK ekipleri, verimli bir şekilde dijital yetenek yönetimi süreçlerini şirket içerisinde kullanabilir. Bu şekilde İK süreçlerini otomatikleştirmeye ve analitik temel kararları kolaylaştıran daha veri odaklı bir yaklaşımla çalışma sağlanabilir. 

Öncelikle İK uzmanlarının yapması gerekenler dijital yetenek yönetimini şekillendirmek ve şirket hedeflerine ve kültürüne uyumlu hale getirmektir. Detaylı adımlar şu şekilde olabilir:

• Çeşitli mecra ve platformlardan yararlanan çok kanallı bir stratejisi oluşturmak.

• Yeni işe alınanları, kurumsal intranet siteleri ve sosyal işbirliği portalları ile güçlendirmek.

• Yeni işe alınanları, kendi ekibinin ve benzer grupların da dahil olduğu gerçek zamanlı iletişimi kolaylaştıran sosyal ağlar oluşturmak.

• İK bilgilerine 7/24 erişim sağlayan, veri silolarını entegre eden ve tüketici düzeyinde bir deneyim sunan bir bulut platformuyla esnek bir iş gücünü desteklemek.

Kısaca başarılı bir yetenek yönetimi, tek bir hedef doğrultusunda ilerler: değişen ve karmaşık bir iş ortamında doğru becerilere ve deneyime sahip doğru insanları bulmak. Dijital yetenek yönetimi ise bu hedefi en verimli ve yenilikçi şekilde yürütmeyi sağlayacaktır. 

Son içerikler

spot_img