Ana SayfaGüncel Bilgilerİşçi Savunması Nasıl Hazırlanır?

İşçi Savunması Nasıl Hazırlanır?

Yazar

Tarih

Kategori

İşçi savunması, iş yerinde çalışan ve işveren arasında anlaşmazlık yaşandığı durumlarda talep edilebilir. Zorlu iş dünyasında dönem dönem yaşanabilen tartışmalar, çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşturulan şikayetler ve devamsızlık gibi konular işçiden savunma talep edilmesine neden olabilir. İşveren insan kaynakları birimi aracılığı ile ilgili işçiden savunma talebinde bulunabilir ve sonucunda işçiye uyarı verilebilir.

İşveren Hangi Koşullarda İşçiden Savunma Talep Edebilir?

İşverenin işçiden savunma talebinde bulunabilmesi için belirli şartların sağlanması gerekir. İşçinin iş akdinde belirlenen çalışma saatlerine uygun davranmaması, devamsızlık yapması ve görev tanımını yerine getirmemesi savunma konusu olabilir. İşyeri içerisinde yaşanan sözlü veya fiziki tartışmalar, işyerinin genel çalışma prensibi ile uyumlu olmayan tavır ve tutumlarda savunma talep edilmesine neden olabilir. İşverenin sözlü uyarı hakkı da bulunduğu gibi ilerleyen dönemlerde zorunlu fesih yapılma olasılığı olan işçilerden yazılı olarak savunma alınması tavsiye edilir. İşçiden savunma alınmasına dair genel çerçeve 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 109. maddesinde belirlenmiştir. İşçi kendine yöneltilen suçlamalarla ilgili savunma yapabileceği gibi savunma vermeme hakkını da kullanabilir.

İşçi Savunması Nasıl Yazılır?

İşverenin savunma talep etmesi ve işçinin savunma yapmayı tercih etmesi durumunda açıklayıcı bir savunma hazırlanması gerekir. Doğru ve ayrıntılı bir savunma hazırlanarak olası olumsuzluklar önlenebilir. Savunma hazırlanırken uygulanması gereken adımlar bu şekilde sıralanabilir:

  • Savunma hazırlanırken mutlaka boş bir A4 kağıdı kullanılmalıdır. Kağıdın çizgili veya kareli olmamasına özen gösterilmelidir.
  • İşçi savunma dilekçesi hazırlanırken el yazısı veya bilgisayar çıktısı kullanılabilir.
  • Sağ üst köşede savunmanın hazırlandığı tarih yer almalıdır.
  • Savunmanın hazırlandığı şirketin ilgili kurumuna hitap ederek savunmaya başlanmalıdır. Örnek olarak “XXX firması …….. Müdürlüğüne” gibi.
  • Başlığın ortalama iki satır altına denk gelecek şekilde savunma istenilen tarihi belirterek ”…. Tarihli savunma isteğinize istinaden” kalıbı ile savunmanıza başlayın.
  • Savunmalar maddeler halinde veya paragraf şeklinde düzenlenebilir.
  • Olayların net, açık ve gerçeği yansıtacak şekilde yazıya dökülmesine dikkat edilmelidir.
  • Savunma içerisine eklenmesi gereken görsel kanıtlar varsa savunma içerisinde konu ile ilgili bilgi verilmelidir. Görseller savunma ile birlikte klasör içerisinde ilgililere teslim edilebilir.
  • Savunma tamamlandığında bir alt satıra ”Bilgilerinize sunarım.” cümlesi eklenmeli ve sağ alt köşeye isim soy isim ve imza eklenmelidir.
  • Savunmanın bir örneği saklanarak bir nüshası ilgili birime teslim edilmelidir.

Son içerikler

spot_img