Ana SayfaİK Akademiİtibar Yönetimi Nedir?

İtibar Yönetimi Nedir?

Yazar

Tarih

Kategori

Bir kurum olarak kendi itibarını bilmek ve yönetmek yani itibar yönetimi İK stratejileri üzerinde çok etkilidir. Çalışan bağlılığı, yetenekli adayları çekme ve elde tutma gibi özellikler, İK uzmanlarını yakından ilgilendirir. Bir kurumun bir işveren olarak nasıl algılandığı itibar için önemli bir unsurdur.

Genel olarak bir kurumun İK uzmanlarının sorumlu olduğu alanların her birinde güçlü bir itibara sahip olması işe alım maliyetlerinden tasarruf sağlar. Yeteneklerin elde tutulmasını ve kurumun cazibesini güçlendirir, mevcut çalışanların katılımını artırır.

İtibar Yönetimi Nedir?

İtibar yönetimi, insanların kurumu algılama biçimini etkilemek için kullanılan bir stratejidir. Kurumun çevrimiçi varlığını yönetme ve izleme sürecidir. Bu, kurumun algısının olumlu şekilde yaymaya, rakipler arasından sıyrılmaya ve yeni müşteriler kazanılmasına olanak tanır. Her şeyin çevrimiçi olduğu bir dünyada, kurumlar kendileri hakkında çevrimiçi olarak söylenenleri artık görmezden gelemiyor. Güçlü ve saygın bir marka geliştirmek için çevrimiçi itibarın zayıf olması kabul edilemez bir durumdur. Bu nedenle itibar yönetimi, çevrimiçi itibar ile bütünleşmiş durumdadır. 

İtibar Yönetimi Neden Önemlidir?

Günümüzde çevrimiçi ortamın büyük bir etkiye sahip olması bir kurumun çevrimiçi itibarı aynı zamanda çevrimdışı itibarına da dönüştürüyor. İstatistikler, 18 ila 34 yaş arasındaki tüketicilerin yaklaşık %91’inin çevrimiçi incelemelere güvendiklerini belirtiyor. İnsanların %86’sı kendi bölgelerindeki yerel işletmelerle ilgili yorumları okuyor. Kişiler iş ararken de kurumda çalışan kişilerin yorumlarına güveniyor ve başvurularını bu doğrultuda şekillendiriyor. Bu durum nedeniyle kurum hakkında bir yargıya varmak çevrimiçi ortamlar vasıtasıyla gerçekleşiyor. İtibar yönetimi, tüm bu açılardan ele alındığında oldukça önem verilmesi gereken bir süreç ve uygun stratejiler ile yönetilmesi gerekiyor. 

İnsan Kaynakları Uzmanlarının İtibar Yönetiminde Rolü Nedir?

İnsan kaynakları uzmanları, kurumun dışarıdan nasıl göründüğü konusunda temsiliyet rolündedir. Kurumun çalışanları için olumlu bir imaja sahip olması, başarılı bir itibar yönetiminin sonucudur. Kurum içerisinde güçlü bir iletişim kurmak, mutsuz çalışanların sayısının en aza indirmek hatta yok etmek kurumun itibari için oluşturulması gereken bazı aşamalardır. 

Peki, İK uzmanları kurum için nasıl olumlu itibar geliştirebilir ve sürdürebilir?

İtibar Yönetimi İçin İyi Bir Kurum Kültürü Oluşturmak

Bir İK ekibinin itibar yönetimine odaklanmasının en iyi yollarından biri, içten dışa daha iyi bir kurum kültürü oluşturmaktır. Kurum için neyin önemli olduğunu ve bunun nasıl yansıtılmak istendiğini belirlemek önemlidir. Yeni bir çalışan kuruma katıldığında kurumun değerlerini anladığından emin olmak gerekir. Kurum kültürünün doğru aktarılması da İK sorumluluğundadır. 

Kurum kültürünü geliştirmek için yapılabilecekler şu şekildedir;

  • Çalışanların kurum ile ilgili olumlu deneyimlerini paylaşmaya teşvik etmek.
  • Ekibin potansiyel adaylar ile iletişime geçirmek için ekip toplantısı düzenlemek.
  • Çalışanları motive edici bir ortam sağlamak.
  • Çalışanların özel yaşamları ve programları konusunda esnek olmak.
  • Güçlü bir şirket misyonuna sahip olmak ve bu misyona uygun hareket etmek.
  • Çalışanlar ve yönetim arasında kolay iletişim kurulmasını sağlamak. 

İtibar Yönetimi İşe Alımda Önemli mi?

İşe alım sürecinde itibar yönetimi çok önemlidir. Kurum içi başlayan bu süreç ne kadar başarılıysa dışarıya da o şekilde yansır. İK ekibinin kurum kültürü üzerinde çalışırken tüm adımları bir bütün olarak değerlendirmesi gerekir. Doğru kültürü oluşturmak beraberinde sürekliliği de getirir. Bu süreklilik itibar yönetimine en büyük katkıdır. Çalışanların mutluluğu, yeni çalışanların da kuruma bağlı olarak ilerlemesini sağlar. Mutsuz çalışanlar kurum itibarına zarar verdiği gibi, yeni adayların da kurum tercihini olumsuz yönde etkiler. 

Sonuç olarak, itibar yönetimi her kurum için önemlidir. Ancak bu, yalnızca kullanıcıların veya müşterilerin kurumu olumlu görmesini sağlamak değildir. Doğru adaylara ve çalışanlara sahip olmak kurum itibarı ile doğru orantılıdır. Çalışanların kuruma bağlı ve olumlu görüşlere sahip şekilde çalışması için İK ekibinin de doğru stratejiler kurması gerekir. İtibar yönetimi, uzun bir süreç olsa da önemli olan kurum ile uyumlu şekilde sürdürülebilir olmasıdır.

Son içerikler