Ana SayfaGüncel BilgilerMola Takip Sistemleri Hakkında Tüm Merak Edilenler

Mola Takip Sistemleri Hakkında Tüm Merak Edilenler

Yazar

Tarih

Kategori

Mola takip sistemleri ile çalışanların mola ve izin sürelerini dijitale taşımaya ne dersiniz? İşletmelerin hiç şüphesiz en değerli kaynağı olan insan kaynağının çalışma şartlarının takibi kritik önem taşıyor. Günlük iş rutininde önemli bir motivasyon kaynağı olan ara dinlenme sürelerini takibi de tam olarak bu nedenle önem taşıyor. İşte mola takip sistemleri bu noktada devreye giriyor. Bu sistemler sayesinde çalışanların mola süreleri eksiksiz ve net bir şekilde takip edilebiliyor.

Mola takibini dijitale taşıyan bu sistemler, insan kaynakları profesyonelleri ve işverenler açısından da birçok avantaj sağlıyor. PDKS yazılımları ile entegre çalışan mola takip yazılımları sayesinde aktif çalışma ve mola sürelerine dair ölçülebilir veriler elde ediliyor. Mola takibi sistemleri hakkında detaylı rehberimiz bu sayfada sizleri bekliyor.

Özet

Mola takip sistemleri, çalışanların mola sürelerini izleyip düzenleyerek verimliliği artırıyor. Ara dinlenmeler yasal olarak belirleniyor. Ayrıca çalışan sağlığı için kritik rol oynuyor. Bu sistemler, yasal uyumu sağlarken iş yerinde verimliliği optimize ediyor. Mola takip sistemleri hakkında tüm merak ettikleriniz bu sayfada sizleri bekliyor.

Ara Dinlenme (Mola) Nedir?

Ara dinlenme yani mola çalışanlara mesai süresi içinde verilen dinlenme süresi olarak tanımlanıyor. Mola süreleri ülkemizde genelde çay, kahve molası ve öğle yemeği gibi periyotlarda kullanılıyor. Ara dinlenmeler çalışanların ruhsal ve bedensel sağlıkları açısından önem taşıyor. Çünkü çalışanlar, ara dinlenmelerde işlerinden kısa süreli uzaklaşarak zihinsel tazelenme imkanı yakalıyor. Aynı zamanda günlük temel ihtiyaçları için zaman yaratabiliyor. Ayrıca pek çok akademik çalışma ara vermeden uzun süreli çalışmanın iş körlüğü denilen duruma yol açtığını gösteriyor. Orta ve uzun vadede verimlilik azalmasına ve hatalara neden olan iş körlüğü ile mücadele etmenin en etkili yolu belirli periyotlarda mola verilmesi oluyor.

Mola Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Mola süresi ülkemizde İş Kanunu’na göre belirlenmiştir. Buna göre 4 saatten kısa süreli çalışmalarda en az 15 dakika ara dinlenme, 4 ile 7.5 saat arasındaki çalışma süresinde en az 30 dakika ara dinlenme, 7.5 saatten uzun süren çalışmalarda ise en az 1 saat ara dinlenme yapılmalıdır. Ara dinlenme süreleri aynı zamanda İş Sağlığı ve Güvenliği açısından da mutlaka uyulması gereken asgari ara dinlenme süreleri olarak tanımlanmaktadır.

Mola sürelerinin hangi zaman dilimlerinde kullanılacağı çalışan ve işveren arasındaki sözleşmeyle kararlaştırılır. Ara dinlenme sürelerinin kullanımının belirlenmesinde yapılan işin ve işyerinin özelliği, personel sayısının ve durumunun özelliği gibi faktörler belirleyici olmaktadır. Ara dinlenme sürelerinin tüm personel için adil ve eşit bir şekilde kullanılması sağlanmalıdır.

Mola Takip Sistemi Nedir?

Mola takip sistemi çalışanların mola sürelerini izlemek ve organize etmek için kullanılan akıllı sistemlerdir. Yazılım tabanlı olan mola takip sistemi her çalışanın mola süresini düzenler, izler ve mola sürelerinin kaydını tutar.  Ayrıca fazla çalışma saatlerinden kaynaklanan yasal sorunların önüne geçer. Bununla birlikte organizasyonda karışıklığın önüne geçer. Ayrıca çalışanların yaşam-çalışma dengesine katkıda bulunarak işyeri atmosferinde olası çatışma ve verim kayıplarının önüne geçer. Personel giriş çıkış takip sistemleri farklı yazılım ve donanım seçenekleriyle sunulur.

Mola Takip Sistemi Faydaları Nelerdir?

  • İyi organize edilen mola süreleri çalışanlarda verimlilik ve odaklanma sorunlarını önler.
  • Önceden her çalışan için tanımlanan mola süreleri sayesinde mola konusunda hak kaybı yaşanması önlenir.
  • İşyerinin yasal uyum ekosistemine entegre olabilmesi için de işlevsel bir çözümdür. Bu da işveren ve çalışanı olası bir yasal uyuşmazlık anında yasal olarak korur.
  • Çeşitli yasal denetimlerde işverenin yasal dinlenme sürelerine uyduğunu göstermesine imkan tanır.
  • İşyerinde adil ve motive edici bir ekosistem yaratılmasına destek olur.
  • İşyeri için takip edilir ve raporlanır olma imkanı sunar. 
  • Her bir çalışan için mola dinlenme sürelerinin istatistiğinin çıkarılması ve bunların izlenmesi olası bir iş yükü planlamasında son derece efektif fayda sağlar.
  • Vardiya planlama gibi üretimi doğrudan etkileyen süreçlerde faydalanılır.

Personel Takip Sisteminin Bileşenleri Nelerdir?

Mola takip sistemleri, çalışanların mola sürelerini etkili bir şekilde yönetmek ve izlemek için kullanılır. Bu sistemler, iş verimliliğini artırmak ve iş sağlığına katkıda bulunmak amacıyla çeşitli bileşenlerden oluşur. İşte bir mola takip sisteminin temel bileşenleri:

  • Saat ve Zaman İzleyiciler: Çalışanların molaya başladıkları ve bitirdikleri zamanları kaydeder.
  • Yazılım ve Uygulamalar: Verileri toplar, analiz eder ve yöneticilere raporlar sunar.
  • Biyometrik Cihazlar: Parmak izi veya yüz tanıma gibi yöntemlerle çalışanların kimlik doğrulamasını sağlar.
  • Mobil Entegrasyon: Çalışanların mobil cihazları üzerinden mola sürelerini takip etmelerine imkan tanır.
  • Bildirim Sistemleri: Molaların başlaması ve bitmesi gerektiğinde çalışanlara bildirimler gönderir.

PDKS Yazılımı

PDKS (Personel Devam Kontrol Sistemi) yazılımı, iş yerlerinde çalışanların giriş-çıkış saatlerini, çalışma sürelerini ve mola sürelerini izlemek ve yönetmek amacıyla kullanılan bir yazılım sistemi olarak adlandırılıyor. Bu sistemler yasal uyumluluk, işgücü kaybının önüne geçilmesi gibi konularda işverene destek sağlıyor. Ayrıca çalışanların işe giriş – çıkış saatleri, izin süreleri, fazla mesai saatleri kaydedilir.

Mola Takip Cihazları

Mola takip cihazları, çalışanların mola sürelerini izlemek, kaydetmek ve yönetmek için kullanılan teknik donanımlar oluyor. Çalışanların molaya giriş – çıkışlarını çeşitli elektronik sistemler yardımıyla takip etmeyi amaçlıyor. Mola Takip cihazları PDKS cihazları ile benzer özellikler taşıyor. Bu sistemler genellikle giriş çıkış takibi, mola takibi ve güvenlik ihtiyaçlarının tümüne aynı anda yanıt veriyor.

Ara Dinlenme (Mola) Takip Sistemleri Nasıl Çalışır?

Mola takip sistemleri kart okuyucu, biyometrik tanımlayıcı ve mobil cihazlar gibi elektronik donanımların çeşitli yazılımlar ile birlikte kullanılması esasına dayanıyor. Buna göre çalışan molaya çıkarken ve moladan dönerken kendini bu elektronik donanımlara tanıtıyor. 

Çalışanın giriş – çıkış saati ve molada kalma süresi gibi bilgiler yazılım aracılığıyla ölçülüyor. Aynı zamanda veritabanına kaydediliyor. Çalışana mola zamanının geldiği ve mola süresinin bittiği bildirim olarak haber verilebiliyor.

Mola Takip Sistemlerinin Fiyatı Nedir?

Mola takip sistemlerinin fiyatı çalışan sayısı, sistemin bulut tabanlı mı yoksa on prem sistem mi olduğu gibi pek çok parametreye göre değişkenlik gösteriyor. Bununla birlikte PDKS yazılımları ile entegre sistemlerin fiyatları da farklılık gösterebiliyor. Ayrıca bordro, puantaj takibi benzeri işlevler de sunan insan kaynakları yazılımı alternatifleri de bulunuyor.

idenfit Mola Takip Sistemi

İdenfit PDKS ile çalışanlarınızın molalarını dijital olarak organize edebilirsiniz. Son derece kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan idenfit mola takibi sistemi yasal mevzuat değişikliklerinde güncellenerek herhangi bir yasal sorun yaşamanızın önüne geçer. Bordro yazılımı ile idenfit çalışan puantajı hesaplamanıza ve bunu geriye dönük olarak kontrol etmenize imkan tanır.

idenfit’in mola takip cihazları ve PDKS yazılımı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmaya hazır mısınız? Eğer personel takibi süreçlerinizi dijitale taşımak istiyorsanız, formu doldurun. idenfit ile insan kaynakları yönetimi süreçlerinde hız, güvenilirlik ve verimliliği deneyimleyin!

Sık Sorulan Sorular

1. 12 saat çalışan biri kaç saat mola yapar?

Ülkemizde mesai süresi 8 saat olarak kabul edilmektedir. 12 saatlik bir çalışma süresi fazla mesai olarak adlandırılmaktadır. İş Kanunu’na göre 12 saatlik bir çalışmada çalışanın 1.5 saat mola yapma hakkı vardır.

2. Personel takip sistemi nedir?

Personel takip sistemi, bir işyerinin çalışanlarının çalışma sürelerini, molalarını ve diğer iş ile ilgili verilerini izlemek ve yönetmek için kullanılan yazılım ve donanım çözümleridir.

3. 8 saatlik çalışmada mola ne kadar?

Bir günlük mesai süresi olarak kabul edilen 8 saatlik bir çalışmada çalışanın 1 saatlik mola hakkı vardır.

4. Molalar nasıl olmalı?

Çalışanların molaları kanuni olarak öngörülen süreden az olamaz. Bu sürelerin kullanımı ise çalışanların optimum faydayı sağlayacağı şekilde düzenlenmelidir. Şöyle ki 8 saatlik bir mesai için yapılması gereken 1 saatlik mola 3 parçaya bölünebilir. 15 dakikalık iki çay ve kahve molası kısa mola olarak isimlendirilir.

Son içerikler