Ana SayfaİK AkademiPersonel Servisi Yönetmeliği

Personel Servisi Yönetmeliği

Yazar

Tarih

Kategori

Personel servisi yönetmeliği post pandemi sürecinde en sık merak edilen konular arasında yer alıyor. Personeller İş Kanunu hükümleri gereğince işyerine ulaşımdan kendileri sorumlu kabul ediliyor. İşverenin personellerin ulaşım masraflarını karşılamak gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Ancak günümüzde birçok şirket personellerin mesaiye tam zamanında başlaması ve daha rahat bir seyahat geçirmeleri amacıyla servis olanağı sağlıyor. Özellikle şehir dışında kalan işyerlerinin servis hizmeti sağlaması personeller tarafından tercih edilebilirliklerini arttırıyor.

İşverenler Hangi Durumda Servis Hizmeti Sağlamak Zorunda?

İşverenlerin personellere servis hizmeti sağlaması zorunluluğu bulunmasa dahi iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir hüküm bulunması durumunda servis hizmeti sunulması gerekir. Personele servis hizmeti sağlanmasını zorunlu kılan tek durum gece vardiyasında çalışan kadın işçiler için Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları ile ilgili yönetmelikte belirlenmiştir. İlgili kanunda belirtildiği şekilde “Belediye sınırları dışındaki her türlü işyeri işverenleri ile belediye sınırları içinde olmakla beraber, posta değişim saatlerinde toplu taşıma araçları ile gidip gelme zorluğu bulunan işyeri işverenleri, gece postalarında çalıştıracakları kadın çalışanları, sağlayacakları uygun araçlarla ikametgâhlarına en yakın merkezden, işyerine götürüp getirmekle yükümlüdür.”

Çalışanların Serviste Geçirdiği Süre Mesaiye Dahil Edilir mi?

İşçilerin işyerine ulaşırken geçirdiği süre veya mesai sonrasında eve dönerken geçirdiği süre mesaiye dahil edilmez. İşyerinin şehir dışında olması veya ulaşımın çok zor olması dışında işveren kendi inisiyatifi ile serviste geçirilen süreleri mesaiye dahil edebilir. Bu konu ile ilgili istisna durumları 4857 Sayılı İş Kanunu Madde 66’da açıklanmıştır. İlgili maddeler gereğince; demiryolu, karayolu ve köprülerin yapılması ve onarımı, yerleşim yerlerinden uzak çalışma alanlarına işçilerin toplu şekilde götürülmesi ve getirilmesini gerektiren mesafelerde çalışan kişilerin serviste geçirdiği süreler mesaiye dahil olarak kabul edilir.

İşveren Servis Hizmeti Vermeyi Bırakabilir mi?

İşverenin personele uzun süre sağladığı menfaatler zamanla zorunlu hale gelmektedir. Servis hizmeti sunulan işyerlerinde de aynı durum geçerlidir. Personel servisi yönetmeliği gereğince işveren servis hizmetini işçilerin onayını almadan kaldıramaz. İşyerine bireysel imkanlarla ulaşımı mümkün olmayan işçiler açısından bu durum çalışma şartlarında değişiklik olarak kabul edilir ve iş sözleşmesinin haklı nedenle fesih edilmesine sebep olabilir. İşveren servis hizmetini kaldırmak istiyorsa mutlaka işçilerin onayını almalıdır.

Son içerikler