Ana SayfaİK AkademiYol İzni Nedir?

Yol İzni Nedir?

Yazar

Tarih

Kategori

Yol izni, yıllık ücretli izne çıkan çalışanların izinlerini yolda geçirmemeleri için yapılmış bir düzenlemedir. Çalışanlar yıllık izinlerini şehir dışında veya ülke dışında geçirmek isteyebilirler. Bu durumda yolda geçen süre için ücretsiz olarak izin kullanabilirler. Bu şekilde yolda kaybedilen süre yıllık izinden sayılmamış olur. 

Yolda geçen süre için kullanılan bu izin türü, ücretsiz izin olarak kanunda düzenlenmiş olup kullanımı çalışanın isteğine bağlıdır. Çalışan yol izini talep ettiği ve bunu belgelediği taktirde işveren çalışana yol izni vermek zorundadır. Yol izniyle ilgili tüm merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik.

Yol İzni Nedir?

Çalışanların yıllık ücretli izinlerini işyerinden farklı bir yerde geçirmek isteyecekleri durumda talep ettikleri izne yol izni denir. Yol izinleri, kanunda yer alan ana izin türlerinden biri değildir. Fakat bu iznin mevzuat ve uygulamada yeri mevcuttur. Çalışan, iznini uzakta geçireceği taktirde işvereninden yol izni talebinde bulunabilir. Unutulmamalıdır ki yol izini için çalışan talebi şarttır. Ayrıca 4857 sayılı İş Kanunu 57. maddesinde yol izini ile ilgili şu ifadelere yer verilmiştir:

“İşçi, yıllık ücretli izin sürelerini iş yerinin bulunduğu konumdan farklı bir yerde geçirecekse bunun ile ilgili olarak işverenden istekte bulunmalıdır. İşçi bu durumu belgelendirebildiği takdirde gidiş ve dönüş süreleri için işverenden yol izni alabilir.”

Yıllık İzinde Yol İzin Hakkı Nasıl Elde Edilir?

Yol izinleri, dolaylı bir izin türü olduğu için tek başına kullanılması mümkün değildir. Ancak yıllık ücretli izin kullanan bir çalışan talep ettiği taktirde yol iznine hak kazanabilir. Yıllık ücretli izin kullanımı gerçekleştirmeyen bir çalışan yol izni de kullanamaz. Ayrıca yol izni kullanımı isteğe bağlıdır ve biriktirilmesi mümkün değildir.

Yol İzni Kaç Gündür?

Yol izniyle ilgili düzenlemelere İş Kanunu’nda yer verilirken, yol izninin kaç gün olduğu hakkında da kanunda düzenleme yer almıştır. Düzenlemeye göre, 1 yıl içerisinde işçinin hak ettiği toplam yol izin süresi 4 gündür. İşçi dilerse bunu yıl içinde yıllık izine ayrıldığı zaman parça parça kullanabilir. Belirtilen 4 günlük süre, azami yol izin süresidir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 56. maddesinin son paragrafına göre ise:

”Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır.”

Yol İzinleri Ücretli İzin Midir?

Yol izini, ücretsiz izin türlerinden biridir. Bu izin türünde amaç, işçinin yıllık izinde geçireceği süreyi yolda kaybetmesine engel olmaktır. İşçinin yıllık izin hakkını eksiksiz yaşaması için yolda geçireceği süre özelinde böyle ücretsiz bir izin hakkı tanınmıştır. İşçi, yol izni talep ettiği durumda işveren işçiye ücret ödemesi yapıp yapmama konusunda kendisi karar verir. Yani işveren işçiye yol izni kullandığı için ücret ödemesi yapmak zorunda değildir. 

İdenfit İzin Yönetimi

İdenfit izin yönetimi modülü, yorucu yıllık izin hesaplama süreçlerini sizin yerinize yapar. Çalışan, her izne çıktığında ilgili izin hakkı izin bakiyelerinden otomatik olarak düşer. Sistem bunu otomatik olarak yapar, böylece manuel müdahaleye gerek kalmaz. İdenfit ile elde edebileceğiniz diğer avantajlar şunlardır:

  • Dilediğiniz koşullarda izin yapısı tanımlamanıza olanak sağlar,
  • Bir izni tüm personeller için oluşturabileceğiniz gibi; departman, medeni durum, cinsiyet gibi ayırt edici özellikler üzerinden de oluşturabilirsiniz,
  • Personel, yıllık izin taleplerini kolayca mobil veya tablet uygulama üzerinden iletebilir,
  • Talep edilen bu izinler anlık olarak yöneticilere sistem bildirimi, e-mail ya da SMS olarak iletilir,
  • Yöneticiler izinleri onayladıklarında bir üst yönetici tanımlıysa onay süreci o kişiye yönlendirilir, değilse direkt onaylanır,
  • Ek olarak yıllık izin süreleri şirket tarafından belirlenir.

Son içerikler