İşsizlik maaşı ne kadar? sorusu her çalışanın iş hayatında zaman zaman sormak durumunda kaldığı bir sorudur. İşsizlik maaşı veya işsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için çalışanların belirli bir takım koşulları sağlaması gereklidir. Bu koşulların en başında bireyin kendi isteği ve kusuru dışında işten çıkarılmış olması gelir. Böyle bir durumda sigortalı çalışırken işsiz kalan bireyin gelir kaybını bir miktar hafifletebilmek ve yaşam standardını koruyabilmek için devlet “işsizlik maaşı” adı altında bir ödeme yapar.
İşsizlik maaşı ne kadar, işsizlik maaşı 2021, işsizlik maaşı nasıl alınır gibi sık sorulan soruların yanında işsizlik maaşı ne zaman ödenir, işsizlik ödeneği ne kadar süre boyunca alınır ve işsizlik ödeneği alanlar hangi hizmetlerden yararlanır sorularının da cevaplarını sizler için derledik. Ayrıca “istifa eden işsizlik maaşı alabilir mi?” sorusunun cevabını diğer istifa dilekçesi nasıl yazılır? yazımızda bulabilirsiniz.
İşsizlik Maaşı Ne Kadar 2021
İşsizlik maaşı ne kadar sorusu sorulduğunda cevap; her çalışan için farklı tutarlara denk gelebilir olacaktır. Çünkü işsizlik ödeneği, sigortalının son 4 aylık süre içerisindeki prime esas kazancı üzerinden belirlenir. Öncelikle çalışanın son 4 ay içerindeki günlük ortalama brüt kazancının %40’ı hesaplanır. Bu tutar güncel aylık asgari ücret brüt tutarının %80’ini geçemeyecek şekilde belirlenir.
İşsizlik maaşı ne kadar 2021 yılında diye sorulan sorunun cevabını hesaplayabiliriz. 2021 yılı için, bir çalışanın maaşı ne kadar yüksek olursa olsun alacağı işsizlik ödeneği asgari ücret brüt tutarının %80’ini geçemeyecektir. Bu nedenle 2021 yılı için bir çalışanın alabileceği en yüksek işsizlik maaşı 2.862 TL’dir. Hesaplanan bu tutar üzerinden damga vergisi kesintisi yapılarak kalan tutar sigortalı işsize ödenir. Bunun yanında son 4 aylık zaman diliminde asgari ücretle çalışan bireye ise işsizlik maaşı olarak 1.420 TL ödeme yapılır.
İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?
İşsizlik ödeneği almak isteyen bireyler, iş sözleşmesinin feshinden itibaren sonraki 30 gün içerisinde İşkur’a başvuru yapmalıdır. Birey, işsizlik maaşı başvurusunu şahsen İşkur birimine giderek yapabildiği gibi elektronik ortam üzerinden de yapabilir. İşçinin işsizlik maaşını sorunsuz şekilde alabilmesi için iş almaya hazır durumda olması gerekir. Ayrıca işsizlik ödeneği kaydına ek olarak burada bireyin iş arama kaydı da oluşturulur.
İşsizlik maaşı ne kadar sorusunun yanında işsizlik maaşı nasıl alınır sorusu da sık sorulan sorulardandır. İşsizlik maaşı alabilmesi için bireyin; sigortalı bir işte çalışırken kendi isteği ve kusuru olmadan işsiz kalması, son 3 yıl içinde 600 gün işsizlik sigorta priminin olması ve iş sözleşmesi sona ermeden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi çalışmış olması gerekir.
İşsizlik Maaşı Ne Zaman Ödenir?
Sigortalı işsizin işsizlik ödeneğine başvurduğu tarihi izleyen ayın sonuna kadar başvurusu sonuçlandırılır. Sigortalı işsiz olan birey, her ayın 5’inde nüfus cüzdanı ile birlikte herhangi bir PTT şubesine başvuru yaparak işsizlik maaşını alabilir. Bireye maaşını çekmesi için tanınan süre 6 aydır. Birey işsizlik maaşını PTT’den çekemeyecek durumda ise vekaletname ile maaşı başkası tarafından çekilebilir.
İşsizlik Ödeneği Ne Kadar Süre Boyunca Alınır?
İşsizlik maaşının ne kadar süre boyunca alınacağı, işten çıkan sigortalı işsizin iş sözleşmesinin feshinden önceki 3 yıl içerisindeki sigorta prim gün sayısına göre belirlenir.
- 600 ve 899 gün arasında sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmiş sigortalı işsize 180 gün,
- 900 ve 1079 gün arasında sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmiş sigortalı işsize 240 gün,
- 1080 gün ve daha fazla sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmiş sigortalı işsize 300 gün işsizlik maaşı verilir.
İşsizlik Ödeneği Alanlar Hangi Hizmetlerden Yararlanır?
İşsizlik maaşı ne kadar sorusu sık sorulan sorular arasında yer alsa da işsizlik maaşı alanların hangi hizmetlerden faydalandığı da çok önemli bir konu olarak karşımıza çıkar. Bir işsizin işsizlik ödeneğinden yararlanması için işinden kendi isteği ve kusuru olmadan çıkarılmış olması gerekir. Bu süre zarfında da işsizlik ödeneğinin yanında kişiler aşağıdaki hizmetlerden de yararlanma hakkına sahiptir:
- İşsizlik maaşı alınan süre boyunca kişilerin GSS (Genel sağlık sigortası) primleri İşkur tarafından ödenir. Bu nedenle bu süre zarfından sigortalı işsiz ve ailesi sağlık hizmetlerinden faydanabilir,
- İşsizler bu süreçte yeteneklerine uygun yeni bir işe yerleştirilmek için İşkur hizmetlerinden yararlanabilir,
- İşkur eğitimlerine katılarak kendi mesleki gelişimlerini ve yeteneklerini artırabilirler,
- Sigortalı işsiz, işsizliği devam ettiği uygun süre boyunca işsizlik ödeneğinden yararlanmaya devam edebilir.
İşsizlik maaşı hesaplama, işsizlik maaşı başvuru, işsizlik maaşı alma şartları gibi soruların cevaplarını işsizlik maaşı nedir? yazımızda bulabilirsiniz.