Ana SayfaİK TrendleriAntiwork Akımı

Antiwork Akımı

Yazar

Tarih

Kategori

Antiwork akımı ile tanışmaya hazır mısınız? Pandemi ile hayatımıza yeni katılan çalışma modelleri, dijital gezgin furyası ve büyük istifa hareketi derken son yıllarda insan kaynakları dünyasında birçok değişim yaşandı. Büyük istifa hareketi dünyayı etkisi altına aldı ve beyaz yakalılar isyan bayrağı açtı. Ülkemizde olmasa da dünyada büyük yankı uyandıran büyük istifa hareketi son günlerde yerini antiwork akımına bıraktı. Mevcut işlerinden istifa eden beyaz yakalılar beklenildiği gibi şartları daha makul olan işler aramayı değil hiç çalışmama seçeneğini değerlendirmeye başladı.

Antiwork ile Tanışmaya Hazır Olun

Antiwork akımı ilk olarak sosyal medya platformu Reddit içinde kurulan bir topluluk ile başladı. 2013 yılında kurulan topluluk pandemi dönemine kadar fazla yandaş bulamadı ve yankı uyandırmadı. Çalışmaya tamamen karşı olmak insanlarda ilk etaplarda olumlu bir etki bırakmadı ancak pandemi sonrasında akıma yaklaşımlarda ciddi değişimler yaşandı. Pandemi sonrasında azımsanmayacak kadar çok kişi bu topluluğa katılmaya başladı ve topluluğun üye sayısı 1,7 milyon üyeye ulaştı. Pandemi etkisi gerçeklikten uzak gelen hiç çalışmama yaklaşımına mantıklı gerekçeler kazandırdı. Topluluğun katılımcı sayısı arttıkça taleplerin radikalliği törpülenerek iş yaşam dengesinin kaybı, değersizlik hissi ve geçim sıkıntısı gibi gerçek sorunlar irdelenmeye ve akım gerçeklik kazanmaya başladı.

Antiwork Ne Hedefliyor?

Antiwork akımının temelinde tam olarak ne için çalışıyorum sorusu yer alıyor. Tam performansla çalışsa dahi hayat standartlarında bir değişim göremeyen çalışanların hak ettiği karşılığı alamadıklarını hissetmeleri antiwork hareketine güç katıyor. Peki bu insanlar çalışmadığında temel ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklar hiç şüphesiz herkesin aklında ilk beliren sorular arasında yer alıyor. Bu noktada iş süreçlerinde dijitalleşmenin artması ve Evrensel Temel Gelir programı gibi yeni adımlar atılması gerekiyor. Örneğin İsviçre’de başlayan çalışmalara benzer şekilde insanlara temel ihtiyaçlarını sağlayabilecekleri bir kaynak sağlanması çözüm olarak görülüyor. 7/24 üretken olan değil mutlu insanlar yaratmayı hedefleyen akım özellikle Z kuşağında olumlu etkiler bırakıyor. Antiwork akımına inananlar sadece boş boş yatarak zaman geçirmek değil mutlu ve özgür olmak istiyor. Çin, Avrupa ve ABD gibi birçok farklı bölgede etkisi hissedilen Antiwork akımı uzun bir süre daha hayatımızda varlığını sürdürecek gibi görünüyor.

Son içerikler

spot_img