Ana SayfaİK AkademiİK Politikalarınızı Maslow'un Gözünden İnceleyin

İK Politikalarınızı Maslow’un Gözünden İnceleyin

Yazar

Tarih

Kategori

İK politikalarınızı geliştirme aşamasında hiç şüphesiz her detayı incelikle ve uzun uzun düşündünüz. Kısa ve uzun vadeli planlar yaptınız ve ekibinizin ihtiyaçlarını sıraladınız. Peki şimdi yeni İK politikalarınızı uygulamaya koymaya hazır mısınız? Cevabınız evet olsa dahi çalışmalarınızı birde Maslow’un gözünden inceleyin.

Maslow ve İnsan Kaynakları mı?

Evet doğru duydunuz. Maslow belki bir İK profesyoneli değildi ancak ihtiyaç önceliklerini belirleme konusunda hiç şüphesiz bir dahiydi. Yeni kurulan kalabalık bir ekipte veya her geçen gün kişi sayısı artış gösteren şirketlerde ihtiyaçların ve öncelikli ihtiyaçların belirlenmesi her zaman kolay şekilde gerçekleşmeyebilir. Acil işlerle ilgilendiğiniz esnada çok daha acil bir iş çıkabilir ve öncelikleriniz karışabilir. Birçok departmanın, yöneticilerin ve ekip arkadaşlarınızın farklı istek, beklenti ve talepleri olabilir.  Vardiya değişimi, izin günü isteyen personeller, eğitim planlamaları ve performans değerlendirme süreçleri ile ilgilenirken ihtiyaçların öncelikleri karışabilir. İşte bu noktada İK politikalarınızı Maslow’un gözünden incelemeniz işinizi kolaylaştırabilir.

Önce Kısaca Maslow’u Tanıyalım

Amerikalı Psikolog Abraham Maslow  1943 yılında motivasyon kuramları arasında en popüler olan  ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramı işletme ve İK alanlarında büyük öneme sahiptir. Maslow’a göre insan ihtiyaçları sınırsızdır ve önce alt düzeyde yer alan ihtiyaçlar karşılanmalıdır.

 İhtiyaçlar hiyerarşisinde insanın gereksinimleri

  • Fizyolojik gereksinimler, 
  • Güvenlik gereksinimi,
  • Ait olma, sevgi, sevecenlik gereksinimi, 
  • Saygınlık gereksinimi,
  • Kendini gerçekleştirme gereksinimi olarak sıralanmıştır.

Maslow’a göre fizyolojik ve güvenlik gereksinimleri tam olarak karşılanan bir kişi sonrasında bir üst düzeye ihtiyaç duyacaktır. 

İK Politikalarınızı İhtiyaçlar Piramidi ile Kıyaslayın

İhtiyaçlar piramidini tam olarak anlamak ve uygulayabilmek çalışan bağlılığını sağlamak ve çalışan deneyimini arttırmak konusunda oldukça önemlidir. Her gelir grubuna ait çalışanınızın değerlendirilmesi ve piramidin hangi halkasında olduklarının değerlendirilmesi, sizin çalışanlarınızın öncelikli ihtiyaçlarını net şekilde karşıladığınızdan emin olmanız gerekir. Şirketlerde iş süreçleri genellikle nadiren uygulanan anketlere bağlı kalınan genel değerlendirmeler ve standart yöntemlerle yürütülür. Çalışanlardan bire bir geri dönüş alarak uygulanan ve piramidin en altından başlanan bir değerlendirme süreci gerçekten  kusursuz bir çalışan deneyimi sağlayabilir. 

İdenfit işlerinizi dijitale taşıyarak size zaman ve enerji sağlar. Anket ve geri bildirim modülleri ile çalışanlarınızın memnuniyet durumunu sağlam metriklere dayalı olarak takip etmenize olanak sağlar.

Son içerikler

spot_img