Ana SayfaİK AkademiDijital İmza Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz

Dijital İmza Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz

Yazar

Tarih

Kategori

İş dünyasında dijital dönüşüm hız kesmeden devam ediyor. Otomatize edilen rutin işler ve artan teknoloji kullanımı iş dünyası profesyonellerine hız, verimlilik ve esneklik kazandırıyor. Rutin iş süreçlerinin hemen her alanında kendisine yer bulan imza prosedürleri de bu dönüşümden payını alıyor. Böylece dijital imza kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor. Dijital imza teknolojisi, güvenli elektronik iletişimlerin kapılarını aralıyor.

Dijital imzaların nasıl çalıştığı, neden bu kadar önemli olduğu ve iş süreçlerinizde nasıl bir fark yaratabileceğini derinlemesine incelediğimiz kapsamlı rehberimiz bu sayfada sizleri bekliyor!

ÖZET

Dijital imza, dijitalleşme çağının getirdiği yenilikler arasında en hızlı yaygınlaşan ve en sık kullanılan teknolojiler arasında yer alıyor. Bu dosyamızda, dijital imzayı teknik işleyişinden, kullanım alanlarına, sağladığı avantajlardan yasal geçerliliğine kadar her yönüyle ele alıyoruz. Gelin, dijital imza süreçlerinin kapılarını birlikte aralayalım.

Dijital İmza Nedir?

Dijital imza, bir belge ile bu belgeyi imzalayanı güvenli bir şekilde ilişkilendiren, elektronik ortamda kimlik doğrulama amacıyla kullanılan bir imza türü. Bu imza, el yazısı imza gibi, belgeyi imzalayan kişiyi tanımlıyor. İmzalayan kişiye özel benzersiz şifreli bilgiler barındırıyor. 

Belgeyi elektronik ortamda imzalamak isteyen kişinin cep telefonuna tek kullanımlık bir şifre (OTP: One Time Password) SMS yoluyla gönderiliyor. Bu şifre, WEB tabanlı hizmetleri, özel kimlik bilgilerini ve verileri korumak için kullanılıyor. OTP’ler, fazladan bir kimlik doğrulama katmanı ekleyerek sahte oturum açma girişimleri riskini en aza indiren sistemler olarak kabul ediliyor.

Dijital imza; bir kullanıcı, sunucu ya da host’tan gönderilen bilgilerin o kuruma veya kişiye ait olduğunu doğruluyor. Bu sayede göndericiden alıcıya giderken belgeyle oynanmadığını kanıtlıyor. Ayrıca veriyi gönderen ile alanın kim olduğunun kanıtlanmasına imkan tanıyor.
Dijital İmza Nedir?

Dijital İmza Nasıl Oluşturulur?

Dijital imzanın oluşturulması, kriptografik tekniklerle gerçekleşir. Öncelikle, ilgili belgenin dijital bir özeti çıkarılır. Ardından bu özet, imza sahibinin özel anahtarı ile şifrelenir. Sonuç olarak mobil imza meydana gelir. Dijital imza çözümleri, siber saldırılara karşı imza süreçlerini koruyabilmek adına ortaya çıkmıştır. Bu sayede çevrimiçi yollarla paylaşılan herhangi bir hassas bilgi, yalnızca ilgili alıcılar tarafından görülecek şekilde korumaya alınır.

Hash fonksiyonları, açık anahtar kriptografisi ve şifreleme teknikleri yani kriptografik teknikler kullanılır. Değiştirilemez, kopyalanamaz ve veri bütünlüğü sağlanır. Oluşturulan QR kod ile elektronik bir parmak izi yaratır. Mobil imza, imzalanan belgeye eklenerek, bu belgenin ve imza sahibinin kimliğinin güvenliğini sağlar. 

Dijital İmzanın Kullanım Alanları Nelerdir?

  • Dijital imzalar, çeşitli elektronik sözleşme ve siparişlerin hızlı ve güvenli bir şekilde onaylanmasını sağlar.
  • Bilgi teknolojisi alanında, internet üzerinden yapılan iletişimlerin güvenliğini artırır.
  • İmza süreçlerinin uzaktan yönetilmesini mümkün kılar. Böylece çalışanların fiziki ofislerden bağımsız şekilde işlemleri tamamlamalarına olanak tanır.
  • Mobil imza kullanımı, işlemlerin hızlandırılmasını sağlar. Ayrıca kağıt, baskı gibi maliyetlerden tasarruf sağlar.
  • Kağıt kullanımını azaltarak çevresel etkiyi minimale indirger.
  • Kağıt belgelerin zarar görmesi, kaybolması ya da değiştirilmesi benzeri riskleri ortadan kaldırır.

Dijital İmzanın Avantajları Nelerdir?

Dijital imza teknolojisi, herhangi bir ek yazılım kurulumu gerektirmiyor. Cep telefonuna gelen bir bildirimle kolayca imza atılabiliyor. Böylece hızlı ve pratik çözümler arayan kullanıcılar için büyük bir kolaylık sağlıyor.

USB gibi fiziksel araçlara ihtiyaç duymadan ve kullanıldıkça ödeme yapılabilen bir yapıya sahip oluyor. Böylece maliyetleri düşürüyor. Ayrıca kağıt kullanımını azaltarak çevre dostu bir alternatif sunmanın yanı sıra, belgelerin fiziksel zarar görme, kaybolma veya manipüle edilme risklerini ortadan kaldırıyor. Ayrıca, imza süreçlerini dijitalleştirerek zaman ve maliyetten tasarruf sağlıyor. Dolayısıyla iş süreçlerinin verimliliğini artırır.

Elektronik İmza ve Dijital İmza Arasındaki Farklar Nelerdir?

Elektronik imza ve dijital imza arasındaki farkları merak ediyorsanız, sizi bir alt satıra alalım.

Tanım Farkları

Elektronik İmza: E-posta imzası, ticari platformlarda tıklama ile yapılan onaylar veya dokunmatik ekranlarda yapılan elle çizilen imzalar bu kategoriye girer. Her türlü elektronik veri kullanılarak yapılan imzaları içerir. Yıllık ödeme ile satın alınır. Ayrıca hizmet sağlayıcıya bireysel başvuru yapılması gerekir. 

Dijital İmza: Daha spesifiktir ve kriptografik olarak güvenli imza süreçlerini ifade eder. Açık anahtar altyapısı (PKI) kullanılarak oluşturulur.

Güvenlik Seviyesi

Dijital İmza: Yüksek güvenlikli şifreleme teknikleri kullanır. Böylece imzalanan belgenin ve imza sahibinin kimliğinin doğruluğu matematiksel olarak kanıtlanabilir.

Kullanım Alanları

Elektronik İmza: Günlük işlemlerde kullanılır. Özellikle düşük riskli işlemler için uygundur.

Dijital İmza: Sözleşmeler, resmi belgeler ve yüksek güvenlik gerektiren diğer işlemler için tercih edilir.

Yasal Geçerlilik

Elektronik İmza: Birçok ülkede yasal olarak geçerlidir. Ancak belgenin güvenlik seviyesine bağlı olarak yasal savunma gücü değişkenlik gösterir.

Dijital İmza: Dünya genelinde kabul görür. Ayrıca yasal ve teknik standartlara uygunlukla pek çok durumda yasal koruma sunar.

Biyometrik İmza ve Dijital İmza Arasındaki Farklar Nelerdir?

Dijital imza ve biyometrik imza arasındaki farkları keşfetmeye hazırsanız, böyle buyrun.

Tanım Farkları

Biyometrik İmza: Kullanıcının fiziksel özelliklerine dayanan imza türüdü. Ve parmak izi, yüz tanıma, ses tanıma ve el yazısı gibi kişiye özgü özellikler kullanılır.

Dijital İmza: Kriptografik işlemlerle oluşturulur ve elektronik belgelerin doğrulanması ve güvenliğinin sağlanması için kullanılır.

Güvenlik Protokolleri

Biyometrik İmza: Kişinin biyometrik verileri kullanılarak oluşturulur. Dolayısıyla bu verilerin güvenli bir şekilde saklanması ve işlenmesi gerekir.

Dijital İmza: Güvenlik, şifreleme algoritmaları ve hash fonksiyonları aracılığıyla sağlanır. Böylece imza sahibinin kimliği ve imzanın bütünlüğü matematiksel olarak doğrulanır.

Kullanım Alanları

Biyometrik İmza: Fiziksel güvenlik sistemlerinde, mobil cihaz kilidinde ve kişisel doğrulama sistemlerinde yaygın olarak kullanılır.

Dijital İmza: E-ticaret, sözleşmeler ve resmi evrakların imzalanmasında kullanılır.

Yasal Geçerlilik

Biyometrik İmza: Kullanımı bazı ülkelerde yasal düzenlemelere tabi olur. Ayrıca gizlilik kaygıları nedeniyle sıkı yönetmelikler gerektirir.

Dijital İmza: İmzanın kişisin şahsi telefon numarasına gelen SMS kodu ile oluşması, inkar edilebilirliği azaltır. Elektronik işlemlerde standart olarak kullanılır.

idenfit ile Dijital İmza Kullanımı

idenfit dijital imza

idenfit, dijital imza kullanımını Tübitak Zaman Damgası aracılığı ile kullanıcılarına sunar.

Tübitak zaman damgası, elektronik verilerin belirtilen tarihte var olduğunu kanıtlamak amacıyla uluslararası bir standart ile tanımlanıyor. Kanuni geçerliliği bulunan bir güvenlik protokolü olarak tanımlanır. 

Zaman damgası istemcisi, zaman damgası alınmak istenen dosyanın özetini alarak zaman damgası isteği oluşturur ve bu isteği belirlenen bir zaman damgası sunucusuna gönderir. Ardından sunucudan gelen zaman damgasının geçerliliğini kontrol eder. Ardından doğrular ve kaydeder. 

5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Zaman Damgası, “Bir elektronik verinin, üretildiği, değiştirildiği, gönderildiği, alındığı ve/veya kaydedildiği zamanın tespit edilmesi amacıyla, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından elektronik imzayla doğrulanan kaydı” ifade eder.

idenfit’in dijital imza aracı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmaya hazır mısınız? Eğer imza süreçlerinizi dijitale taşımak istiyorsanız, formu doldurun. idenfit ile iş süreçlerinde hız, güvenilirlik ve verimliliği deneyimleyin!

Tübitak Zaman Damgası Özellikleri 

•Damgalanmak istenen dosyanın özetini alır. Sonrasında zaman damgası isteği oluşturur. Ardından bu  isteği belirtilen zaman damgası sunucusuna gönderir. 

•Gelen zaman damgasını ve damgalanmak istenen dosyayı eşleştirir. Sonrasında zaman damgasının geçerliliğini kontrol eder. 

•Geçmişte alınmış zaman damgalarının geçerliliğini kontrol eder. 

•Politika dosyası kullanarak zaman damgası sunucusunun sertifikasını doğrulayabilir. 

•Her türlü elektronik veri için zaman damgası isteği oluşturur. 

•Vekil sunucusu (Proxy Server) ile zaman damgası isteği gönderilir. 

Tübitak Zaman Damgasının Hukuki Geçerliliği Nedir?

Zaman Damgası, kişinin yazılımı kullanmak üzere işverene değil kendisine ait şahsi telefon numarasına ya da kendisi tarafından verildiği ispat edilebilen bir telefon numarasına gönderilen sayısal kod ile kimlik onayı alınması güçlendirilmiş bir dijital onay olarak kabul edilebilir. Ayrıca belgenin üretildiği ve onaylandığı tarihin zaman damgası ile ispat edilebilmesi sayesinde kullanılan sistemin belgenin doğruluğuna ilişkin önemli bir karine oluşur ve aksinin iddia ve ispat edilmesi oldukça güçtür.

“Zaman damgası” ile imzalanan belgelerin, HMK m.199 uyarınca “Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları” olarak sayılmış olduğu için delil olarak kullanılması mümkün olacaktır.

Sık Sorulan Sorular

1.Dijital imza nedir nasıl alınır?

Belgelerin elektronik ortamda güvenli şekilde imzalanmasını sağlayan kriptografik bir yöntemdir. 

2. E-devletten e-imza alınır mı?

E-devlet üzerinden doğrudan e-imza alınamaz. Çünkü e-imza sertifikası almak için yetkili sertifika sağlayıcıları ile iletişim kurulması gerekir.

3.Dijital imza nasıl yapılır?

E-devlet üzerinden doğrudan e-imza alınamaz. Çünkü e-imza sertifikası almak için yetkili sertifika sağlayıcıları ile iletişime geçmek gerekir.

Son içerikler