Ana SayfaGüncel BilgilerEtkili Bir Yönetici Olmak İçin Gereken Özellikler

Etkili Bir Yönetici Olmak İçin Gereken Özellikler

Yazar

Tarih

Kategori

Etkili yönetici kavramı herkes için farklı anlamlar ifade edebiliyor. Çalışanlar, işverenler ve çalışma arkadaşlarının yöneticilerden farklı istekleri olabiliyor. İyi bir yönetici denildiğinde herkes farklı beklentiler geliştirebiliyor. Başarılı yöneticiler sadece kurumun hedeflerine ulaşmasını sağlarken etkili yöneticiler iş arkadaşlarının, ekibinin ve işverenin taleplerine uygun bir yaklaşım izleyebiliyor. Etkin liderlik için ortak kabul gören bazı nitelikler bulunuyor. Dilerseniz bu özellikleri sırasıyla inceleyelim.

Empati İyi Bir Liderin En Güçlü Silahıdır

Özellikle astlarının duygularına ve sorunlarına kayıtsız kalmak bir yöneticinin uzak durması gerekenler tavırlar arasında ilk sırada yer alır. Çalışan deneyimini olumsuz yönde etkileyen en ciddi sorun empati yeteneği yeterince gelişmeyen liderlerdir. Yüksek iş gücü devir oranı da yetersiz empati yeteneğinin dolaylı sonuçları arasındadır. Yöneticilerin ekipleriyle daha yakın ilişkiler kurması, açık kurum kültürünün gelişimine odaklanması ve ekibin performansını olumsuz etkileme olasılığı olan detayları iyi gözlemlemesi gerekir.

Etkili Yönetici Destekleyici ve Görev Paylaşımına Açık Olmalıdır

İyi bir yöneticinin destekleyici yapıda olması yani ekibini doğru şekilde motive etmesi, yapıcı geri bildirimlerde bulunması ve gerekli kaynakları sağlaması gereklidir. Ekibinin çıkarlarını gözeten bir yönetici oldukça etkili işlere imza atabilir. Şeffaf iş süreçleri ve makul görev paylaşımı da ekiplerin gelişmesine destek sağlayacaktır. Ekibinin potansiyelini ölçmesi ve buna uygun şekilde görev dağılımını uygun şekilde yürütmesi iyi yöneticilerde aranan nitelikler arasındadır.

Sağlıklı ve Açık İletişim

Etkili yönetici ekipleriyle sağlıklı ve açık bir iletişim politikası benimsemesi gerekir. Ekibini dinleyen ve sorunları anlamak için çaba sarf eden liderler çalışan deneyimi geliştirmenin ilk ve en önemli adımı olarak kabul edilir. Yöneticiler üst yönetim ve ekipleri arasında köprü görevindedir bu nedenle iletişim yeteneklerini geliştirmeleri gerekir. Ekip üyelerine beklentiler ve kurum kültürü hakkında net bilgiler aktarılmalı aynı zamanda dikkatli şekilde dinlendiklerini hissettirilmelidir. Geri bildirim ve sağlıklı iletişim kurum bağlılığını arttırmanın en basit yolları arasında yer alır. İletişim yalnızca sözlü olarak gerçekleşmez. Özellikle onay, karar ya da iş dağıtımı gibi konularda yazılı iletişim kurmanın önemi büyük olduğu için yöneticilerin yazılı iletişimde de yetkin olmaları beklenir.

Son içerikler

spot_img