Ana SayfaGüncel BilgilerGeleceğin İş Gücü: Z Kuşağı

Geleceğin İş Gücü: Z Kuşağı

Yazar

Tarih

Kategori

Geleceğin iş gücü iş dünyasında etkisini arttırmaya devam ediyor. Uzmanlar 2030 yılına kadar Z kuşağına ait çalışanların toplam iş gücünün yüzde 30’unu oluşturmasını bekliyor. Z kuşağı üyeleri tıpkı diğer kuşaklarda olduğu gibi iş dünyasına kendilerine has beklentiler ve dinamiklerle katılım sağlıyor. Z kuşağı iş dünyasının dokusunu değiştiriyor. Bu noktada İK profesyonellerinin yakın gelecekte Z kuşağının vizyonlarına uygun dönüşümlere hazır olması önem taşıyor. Z kuşağı Y kuşağına kıyasla yüzde 40 oranında daha fazla iş değiştiriyor. Kurum aidiyeti konusunda önceki nesillerden daha fazla emek ve çaba bekleyen Z kuşağı yeteneklerini kazanmak ve elde tutmak için sağlam bir strateji geliştirmek gerekiyor.

Geleceğin İş Gücü Özgürlük ve Kapsayıcılık İstiyor

Z kuşağı esneklik kavramına önem veriyor. Yeterli özgürlük sağlanmadığında bu neslin üyelerinin %72’si işten ayrılma seçeneğini değerlendirdiği belirtiliyor. Yakın gelecekte esnek çalışma modellerinin daha yaygın hale gelmesi bekleniyor. Ancak kariyerinin başlangıcında olan bu kuşak ağırlıklı olarak uzaktan çalışma sistemi yerine hibrit çalışma modelini tercih ediyor. Ofis erişiminin de mümkün olduğu karma sistemler şirketleri daha tercih edilebilir hale getiriyor. Esnek çalışma modellerinin yanı sıra eşit ve kapsayıcı bir çalışma ortamı da doğru yeteneklerin kazanılmasına olanak sağlıyor. Daha kapsayıcı ve çeşitli çalışma ortamları kurum aidiyeti geliştirilmesi konusunda da ciddi avantajlar sunuyor.

Sürekli Gelişimi Destekleyin

Kariyerinin henüz çok başında olan Z kuşağı öncelikle iş ilanlarının vazgeçilmez unsurlarından biri haline gelen 3 yıllık deneyim şartından rahatsızlık duyuyor. İşe alım sürecinin başlangıcında ve uyum sürecinde avantaj sağladığı düşünülen deneyim şartı uzun vadede yıldız yeteneklerin kaybına neden olabiliyor. Geleceğin iş gücü buna ek olarak aynı zamanda sürekli gelişim ve yetkilendirme konularına önem veriyor. Sürekli öğrenmeyi başarılı bir kariyerin anahtarı olarak kabul eden geleceğin iş gücü mentorluk ve şirket içi öğrenme programları olan şirketleri daha tercih edilebiliyor. Yakın gelecekte iş dünyasının dinamiklerinin değişimi kaçınılmaz görünüyor. Her zaman olduğu gibi bu değişime İK profesyonellerinin öncülük etmesi bekleniyor.

Son içerikler

spot_img