Ana SayfaİK AkademiGeri Bildirim Nedir?

Geri Bildirim Nedir?

Yazar

Tarih

Kategori

Geri bildirim nedir, geri bildirimin performansa veya çalışan motivasyonuna etkileri nelerdir, yapıcı geri bildirimler ile çalışan motivasyonu nasıl artırılır gibi çok merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik. İK uzmanları, yapıcı geri bildirimlerin her zaman çalışan performans ve motivasyonu üzerinde olumlu etkileri olduğunu gözlemlemiş ve belirtmiştir.

Çalışanın mesleki gelişimi işletme için kritik öneme sahip durumlardan biridir. Çünkü çalışan kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirdiği sürece işletmeye olan katkısı daha da artacaktır. Bu nedenle de hem insan kaynakları uzmanları hem de çalışan tarafında geri bildirimin nasıl yapıldığı ve geri bildirimin yapıldığı zaman önem arz eder.

Geri Bildirim Nedir?

Geri bildirim nedir sorusu cevaplanacak olursa; fayda ve çözüm odaklı olacak şekilde, belirli olay örgülerini kapsayan olumlu veya olumsuz görüşlerin tümüdür. Çalışanlara yapılan geri bildirimler, öncelikli olarak işletme verimliliğini gözetir. Geri bildirimler, çalışan performansını, motivasyonunu ve aidiyet duygusunu artırır. Ayrıca sağlıklı şekilde yürütülen geri bildirim süreçleri uzun vadede işletmelere kurum kültürü kazandırmada da katkı sağlar.

Yapıcı Geri Bildirim Nasıl Verilir?

Yapıcı geri bildirim, çalışanların verimli iş sonuçları elde etmelerine yardımcı olmak için onlara gerektiği zamanda gerekli ve faydalı bilgiler veya öneriler sunmaktır. Bir çalışanın performansı, becerisi, davranışları, ekip ile çalışma yeteneği gözlemlere dayanarak değerlendirilir ve çalışan olumlu tarafa doğru yönlendirilir. Peki yapıcı geri bildirimler nasıl verilir, yapıcı bildirim vermenin püf noktaları nelerdir?

Yapıcı geri bildirim ile ilgili olarak sonuçlara odaklanmalı, gözlemlere dayalı olarak bildirim gerçekleştirilmeli, doğrudan geri bildirim yapılmalı, not alarak bildirimler paylaşılmalı, kısa sürede ve yüz yüze yapıcı geri bildirimler verilmeli, yanlış kelime öbekleri kullanılmadan geri bildirim sağlanmalı gibi maddeleri alt başlıklar halinde sizler için derledik.

Sonuçlara odaklanmalı

Yapıcı geri bildirim, asla basit övgü veya eleştirilerle karıştırılmamalıdır. Aslında buradaki temel nokta hedeflenen sonuçlarla ilgilidir. Yapıcı geri bildirimin ana amacı sonuca odaklanarak çıktı başarısı sağlamaktır. Örneğin; davranışlardaki herhangi bir değişiklik, başarılı işlerin aynı şekilde devam etmesi, sorumluluğun artıyor olması gibi. Burada önemli olan sonuca odaklanarak çalışanlara bu konularda zamanında ve gerekli bildirimlerin yapılıyor olmasıdır. 

Geri bildirimler gözlemlere dayanarak paylaşılmalı

Geri bildirim verilmesi konusunda iki noktayı birbirinden çok net şekilde ayırmak gerekir. İK uzmanlarının veya yöneticilerin verdiği görüş ve gözlemler birbirlerinden çok farklıdır. Başarılı olan yapıcı geri bildirimler, yalnızca çalışan davranışlarının gözlemlendiği durumda söz konusu olur. Herhangi bir varsayım veya görüş üzerinden çalışanları değerlendirmek ve sonuca gitmek doğru yol olmayacaktır.

Geri bildirim doğrudan yapılmalı

Çalışanlara geri bildirim vermek çoğu zaman olumsuz bir durum olarak algılanabilir hatta rahatsız edici bir duruma dönüşebilir. Fakat çalışan performansı ve motivasyonu için geri bildirimin artıları oldukça fazladır. Yöneticiler veya İK uzmanları, çalışanlara hedefleri doğrultusundaki geri bildirimleri zamanlamasını iyi ayarlacak şekilde doğrudan ve net olarak sunmalıdır. Bu durumda daha efektif ve verimli sonuç elde edilir.

Not alarak geri bildirim paylaşılmalı 

Geri bildirimleri not alarak paylaşmak, en çok performans yönetimi süreçlerinde yöneticilere faydalı olur. Sözlü bildirilen yapıcı geri bildirimlerin mesleki gelişim veya maaş zamlarının konuşulduğu toplantılarda eksiksiz hatırlanması oldukça zordur. Bu nedenle çalışan ile ilgili geri bildirimlerin hem performans hem planlama açısından notlarla yazılı şekilde verilmesi her iki taraf içinde en makul olan seçenektir.

Yüz yüze geri bildirim vermeye dikkat edilmeli 

Yapıcı şekilde geri bildirim verebilmenin en önemli noktalarından biri, yüz yüze olacak şekilde ses tonu ve beden dili istenildiği gibi ayarlanarak en iyi sonuçları elde etmektir. Sanal olarak yapılan geri bildirime göre yüz yüze geri bildirim çalışanlar üzerinde daha etkilidir. Ayrıca yapıcı geri bildirimin zamanında ve doğru iletişim kanalıyla yapılması da kritik önem arz eder.

En kısa sürede geri bildirim verilmeli 

En kısa sürede geri bildirim vermek aslında hemen sıcağı sıcağına değil, doğru anda ve zamanda sakinlikle yapıcı şekilde geri bildirim vermek demektir. Performans değerlendirme sürecinden sonra ilgili geri bildirimlerin yapılması dikkat edilmesi gereken noktaların herkesin zihninde taze olması anlamına gelir. Ayrıca olumsuz dahi olsa geri bildirimlerin alelacele değil, ölçüp biçerek uygun zamanda ve uygun metodla çalışana ulaştırılması en doğru olandır.

Yanlış kelime öbekleri kullanımından kaçınılmalı 

Geri bildirimde bulunurken yöneticiler veya İK uzmanları kalıplaşmış belirli cümleleri kullanmaktan kaçınmalıdır. Örneğin; geri bildirime “şunu yapmanız gerekiyor” gibi bir cümle ile başlanmamalıdır. Çalışan bu durumda yanlış yaptığını hissederek hemen savunmaya geçecektir. Bunun yanında yöneticiler olumlu ve olumsuz geri bildirimleri bir arada barındıran cümle kalıplarından uzak durmalıdır. “Evet, ama” gibi kelimelerin içerisinde bulunduğu mesajlar hem kafa karıştırır hem de çalışanlar tarafından sahte olarak algılanır.

Idenfit Geri Bildirim Modülü

Mutlu çalışanlar ve işletme içi motivasyon için ik yazılımlarından faydalanabilirsiniz. Idenfit insan kaynakları yazılımı geri bildirim modülü aracılığıyla çalışanlar ve yöneticiler arasında iletişimi sağlar. Böylelikle olabilecek problemlerin önceden önüne geçmenize yardımcı olur.

Son içerikler

spot_img