Ana SayfaÖğretici BilgilerGeri Bildirim Verme Sanatı

Geri Bildirim Verme Sanatı

Yazar

Tarih

Kategori

Geri bildirim verme sanatı ile tanışmaya hazır mısınız? Yapıcı geri bildirim, uyumlu çalışan ve nitelikli işler başaran ekipler oluşturmak için çok değerli bir araçtır. Sağlıklı iletişimin en önemli bileşenleri arasında kabul edilen geri bildirim doğru kullanıldığında motive edici rol oynar. Büyük istifa ve sessiz istifa  akımlarının etkilerinin yoğun  şekilde hissedildiği günümüzde geri bildirim kültürü daha önemli bir husus olarak kabul edilmektedir. Buna ek olarak kurum bağlılığı konusunda yaşanan sorunlar da geri bildirim kültürünün önemini artırmaktadır. Peki, şirketlerde huzurlu ve barışçıl bir diyalog sürecinin olmazsa olmazları arasında kabul edilen yapıcı geri bildirim nedir, nasıl uygulanmalıdır?

Yapıcı Geri Bildirim Nedir? 

Yapıcı geri bildirim, bir iş, ürün veya davranışla ilgili onun gelişmesini ve iyileşmesini sağlayacak bilgilerdir. Genellikle olumlu geri bildirimle karıştırılsa dahi düşünülenin aksine yapıcı eleştirilerde bu kavram dahilinde kabul edilir. Bu kavram, eylem, durum veya kişilerin bir bütün olarak değerlendirilerek olumlu ve olumsuz durumlar hakkında gerçekçi ve şeffaf yorumlar yapılmasını hedefler. 

Yapıcı geri bildirim, iş süreçlerinde iyileştirme sağlarken aynı zamanda çalışanların kişisel ve mesleki gelişimini olumlu yönde etkiler. 

Yapıcı Geri Bildirim Neden Önemlidir?

Geri bildirim verme konusunun titizlikle yürütülmesi ve iyi planlanması birçok açıdan önem taşır. Liderlerin ekiplerle ve ekip üyelerinin kendi arasında sağlıklı bir iletişim bağı kurması için iş süreçlerinde sağlıklı geri bildirim kültürünün benimsenmesi gerekir. Yapıcı geri bildirimlerin sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Çalışanların mevcut performansları ve beklentileriniz hakkında endişeleri ortadan kalkar. Ekip üyelerinin organizasyon içindeki konumları hakkında sağlıklı bilgi sahibi olmaları iyileştirmeler konusunda daha istekli olmalarına destek olabilir.
  • Çalışanların moral ve motivasyonu artar.
  • Sadece eksikler ve hatalara değil bütüne odaklanan değerlendirmeler çalışanların mesleki gelişimini olumlu yönde etkiler.
  • Ekip üyeleri arasında sağlıklı bir iletişim gelişmesi iş süreçlerinde ciddi verim artışı sağlar.

Geri Bildirim Verme Sanatı: Geri Bildirim Verirken Hangi Detaylara Dikkat Edilmeli?

Sıra geri bildirim verme sanatı hakkında kısa tavsiyelerimizi aktarmaya geldi. Hazırsanız maddelerimizi incelemeye başlayalım.

Geri Bildiriminizin Düşünce ve Öneriler İçerdiğinden Emin Olun

Geri bildirim konusunda en sık yapılan hatalardan biri hiç şüphesiz temeli olmayan eleştiriler yönlendirerek karşı tarafta belirsizlik hissi uyandırmak oluyor. Yapıcı bildirimlerin mutlaka karşı tarafa bir fikir veya ders iletmesi gerekiyor. Ayrıca olayın örneklerle detaylandırılarak kişi tarafından net şekilde anlaşıldığından emin olunması da önemli bir husus oluyor.

En Sağlıklı Geri Bildirim Doğru Zamanda Yapılandır!

Geri bildirim verme sanatı maddelerimizden bir diğeriyse zamanlama detayı oluyor. Pek çok konuda olduğu gibi geri bildirimlerin de doğru zamanda yapılması önemli taşıyor. Karşımızdaki kişinin değerlendireceği ve uygulayabileceği dönemlerde yapılan bildirimler iş süreçlerine verim katıyor.

Konunun Hem Olumlu Hem de Olumsuz Noktalarına Değinilmelidir

Çok bilinen ve çok tekrarlanan ancak bir o kadar da etkili bir öneriyi tekrar etmekte fayda görüyoruz. Bir eleştiriyi bir olumlu bildirimle birlikte ileterek daha sağlıklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Buna ek olarak olay veya kişilerin sadece olumlu taraflarına yoğunlaşmakta gelişimi engelleyen bir tutum olabilir. Bu nedenle dengeli ve gerçekçi davranılması önemlidir.

Uygulanabilir Tavsiyeler Vermeye Dikkat Edin

Çözüm önerisi sunamadığınız durumları eleştirmek karşı tarafta olumsuz duygular uyandırabilir. Buna ek olarak tavsiyelerinizi uygulanabilir olmaması karşı tarafın gelişimine katkı sağlamayacağı gibi iletişim sorunlarına da neden olabilir. Bu nedenle önerilerinizin mantıklı ve uygulanabilir olması önemlidir.

Özel Bir Alana Yoğunlaşan, Net ve Şeffaf Geri Bildirimler Verilmelidir

Bir projenin her yönü hakkında bir yorumunuz olması veya yüzeysel geri bildirimler yapmanız diyaloglarınıza zarar verebilir. Yapıcı bir geri bildirimin samimi, net ve şeffaf olması gerekir. Bütüne hakim olmadan yapılan geri bildirimlerden verimli sonuçlar alınması olası değildir.

Teknolojinin Gücünden Faydalanarak Geri Bildirimi Şirket Kültürünüz Haline Getirin

idenfit geri bildirim modülü  ile yapıcı geri bildirimlerinizi tam zamanında ve doğru şekilde iletin! Sağlıklı bir iletişimi şirket kültürünüz haline getirirken teknolojinin gücünü her an yanınızda hissedin!

Son içerikler

spot_img