Ana SayfaİK Trendleri2023 İK Trendleri: İKY’nin Geleceği

2023 İK Trendleri: İKY’nin Geleceği

Yazar

Tarih

Kategori

Yeni bir yılı karşılamaya hazırlandığımız bugünlerde İK profesyonelleri tarafından en sık merak edilen konuların başında gelecek yılın İK trendleri yer alıyor. 2023 İK trendleri, geçtiğimiz yıllarda uzaktan çalışmaya geçiş, toplu istifalar ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle sürekli dönüşüm geçiren bir yapı sundu. İnsan odaklı İK yaklaşımı ağırlık kazandı ve dijitalleşen İK süreçleri birçok köklü değişime neden oldu. Peki İKY’nin geleceğinde bizleri neler bekliyor?  Yeni yılda ağırlık kazanmasını beklediğimiz trendleri sizler için derledik. 

Yetenek Avı Devam Edecek

Pandemi döneminde işgücünü terk eden deneyimli personeller, büyük istifa hareketi ve hızla dijitalleşen iş süreçlerine uyum sağlayamayan çalışanlar nedeniyle yetenek krizi etkisini her geçen gün artırıyor. 2023 yılında da işe alım süreçlerinde pek çok kriterin dikkate alınması ve çalışan deneyiminin ön planda tutulması bekleniyor. Yeni nesil çalışanların birçok farklı kriterleri bulunuyor. Güçlü yan haklar, esnek saatler ve çalışanın profesyonel gelişimini destekleyecek bir yapı sunmak yetenek avında avantaj sağlıyor. Bu noktada mevcut çalışanların referansları şirketlerin tercih edilebilirliği noktasında önemli bir husus oluyor.

Farklı İş Gücü Ekosistemlerini Yönetmek Önemini Artıracak 

Pandemi sürecine kadar geleneksel tam zamanlı çalışanlarla ilgilenen İKY’nin yeni yılda farklı çalışan ekosistemleriyle ilgilenmesi bekleniyor.  Dönemsel destek sağlayan veya dışarıdan hizmet veren çalışanların her gün artış gösterdiği göz önüne alındığında karmaşık iş gücü ekosistemlerine uygun sistemler kurmak önemini artırıyor. 2023 yılında bağımsız çalışanların sayısında artış yaşanması bekleniyor.

Şirket İçi Eğitim Kavramı Yeniden Şekillenecek

Yetenek krizinin etkileri şirket içi eğitimlerde değişikliklere ve dahili yetenek hareketliliği gibi farklı yaklaşımlara neden oluyor. Aradığı nitelikte personellere ulaşmakta zorlanan şirketler kurum içi eğitim programlarıyla mevcut çalışanlarının becerilerini geliştirmeye yöneliyor. Çalışan deneyimi noktasında da önemli olan şirket içi eğitimlerin 2023 yılında daha sık ve daha farklı şekillerde karşımıza çıkması bekleniyor. Buna ek olarak eğitim yöntemlerinde de farklılıklar görülmesi bekleniyor. 2023 İK trendleri arasında kişiselleştirilmiş iş yeri öğrenimi kavramının öne çıkması bekleniyor.

Uzaktan ve Hibrit Çalışma Sistemleri Gelişmeye Devam Edecek

Pandemiyle birlikte hayatımıza katılan yeni çalışma sistemleriyle verimli iş süreçleri için ofiste çalışmak bir zorunluluk olarak görülmüyor. Birçok çalışan esnek çalışma modelinin verimliliklerini artırdığını düşünüyor. Varlığını güçlenerek sürdüren hibrit ve uzaktan çalışma modellerinin daha verimli ve sağlıklı şekilde uygulanması 2023 yılı İKY öncelikleri arasında bulunuyor. Yakın gelecekte esnek çalışma sistemi sunmayan şirketlerin yetenek krizinde dezavantajlı konuma düşme riski göz önüne alındığında organizasyon kültürüne uygun esnek çalışma modelleri geliştirilmesi önem taşıyor.

İK’nın Odağında Yine Çalışan Deneyimi Kavramı Yer Alacak

Pandemi etkisiyle başlayan insan odaklı İK yaklaşımı tıpkı 2022 yılında olduğu gibi 2023 İK trendleri arasında da önemli bir yer kaplıyor. Elde tutma, yetenek kazanımı, kurum bağlılığını artırma ve gerçekten verimli iş süreçleri için çalışan deneyimini geliştirmek kritik rol oynuyor. Organizasyonun tüm aşamalarına yayılan ve kişisel ihtiyaçlara uygun şekilde yapılandırılmış güvenli bir ortam yaratmak, güven oluşturmaya yönelik yaklaşımlar izlenmesi gerekiyor. Çalışanların genel refahını yani zihinsel, fiziksel ve duygusal sağlığını bütünsel olarak ele alan işletmelerin ciddi avantajlar sağlaması bekleniyor.

İK’da Dijitalleşmenin Gücünü Fark Etme Zamanı!

Değişim ve dönüşümden sıkça söz ettiğimiz bu günlerde, dijitalleşen İK süreçleri organizasyonların yenilikleri benimsemesi ve bu yeniliklerin etkisini ölçmesi büyük önem taşıyor. İK süreçlerinize hız ve verim katan idenfit, ölçülebilirlik ve tüm departmanlarla yakın iletişim kurmanızı sağlarken aynı zamanda iş yükünü azaltıyor.

Son içerikler

spot_img