Ana SayfaÖğretici BilgilerYetenekleri Elde Tutmak: Çalışan Elde Tutma

Yetenekleri Elde Tutmak: Çalışan Elde Tutma

Yazar

Tarih

Kategori

Çalışan elde tutma, 2023 yılında tüm organizasyonların önceliklerinden biri haline geldi. Sessiz istifa, yetenek krizi, büyük istifa ve dijitalleşme etkisiyle artış gösteren yetenek krizi, yetenek tutma konusuna zaman ayrılmasını kaçınılmaz kıldı. Yetenek kaybının organizasyonlar açısından pek çok risk barındırdığı uzun süredir bilinen bir gerçek. Güvenilir ve yüksek yetkinliğe sahip çalışanların kaybı, değerli kurumsal bilgileri kaybetmek, ekip üyelerinin motivasyonunu düşürmek ve verimsizlik anlamına gelebilir. Bu nedenle sağlam bir çalışan elde tutma stratejisi uygulamak tüm organizasyonlar için kritik öneme sahiptir.

Çalışan Elde Tutma Nedir?

Ekibe yeni katılan üyeleri karşılamak her ne kadar çok keyifli olsa da şirketlerin ayakta kalması ve büyümesi ancak doğru yeteneklerin elde tutulmasıyla sağlanabilir. Yetenek elde tutma, yetenekli çalışanları organizasyonda tutmak ve çalışan devir oranını azaltmak amacıyla uygulanan politika ve stratejiler dizisidir. Bu politikaların temel amacı belirli zaman dilimlerinde kuruluştan ayrılan çalışan sayısını azaltmaktır.

Yetenek elde tutma hakkında fayda sağlayacağını düşündüğümüz bazı istatistikleri sizler için düzenledik. Bu ilgi çekici çalışan bağlılığı verilerine göz gezdirmeyi unutmayın.

Yetenekli Bir Çalışanı Kaybetmenin Maliyetleri Düşündüğünüzden Çok Daha Fazla

Şirket kültürü ile uyum sağlayan ve alanında yetkin bir çalışanı kaybetmenin şirketler açısından pek çok zararı bulunuyor. Doğru yetenekleri kaybetmenin maliyetlerine dair birçok araştırma yürütülüyor. 2023 yılına ışık tutacak son araştırmalar özellikle yüksek eğitimli çalışan ve yöneticileri kaybetme maliyetinin, kişilerin yıllık maaşlarının iki katını aşabileceği belirtiliyor. Bu oran hakkında şüpheleriniz varsa çalışan devir oranlarının işletmelere maliyetleri hakkında araştırma yapmanızda fayda var. Çalışan devrinin gerçek maliyetlerinin daha yüksek olabileceği belirtiliyor.

İşe Yeni Başlayan Çalışanları Elde Tutmayı Önemseyin

ABD’de 1000’den fazla çalışanın katılımıyla yürütülen bir ankete göre çalışanların yaklaşık yüzde 68’i ilk üç ay içinde istifa ediyor. İşe uyum sürecinin yani ilk üç aylık dönemin birçok çalışan için şirketteki en kritik dönem olduğu ifade ediliyor. Araştırma sonuçlarına göre adayların yüzde 76’sı ilk aylarda eğitim programları düzenlenmesini talep ediyor. Bu noktada çalışan elde tutma oranını artırmak için sağlıklı bir onboarding süreci tasarlamak önemli bir husus oluyor. Ayrıca şirket içi eğitim programları da yeni çalışanların kurum kültürüne daha hızlı adapte olmaları noktasında öne çıkıyor.

İK Liderleri Gelecek 5 Yıllık Planlarında Yetenek Tutma Konusuna Öncelik Veriyor

Kronos tarafından yürütülen bir araştırmaya göre İK liderlerinin %87’si çalışan elde tutma konusuna öncelik veriyor. İK liderlerinin ortak kaygısı olan bu konu şirketlerin süreç otomasyonu ve dijitalleşme süreçlerinin yetersizliği nedeniyle günümüze kadar sağlıklı şekilde çözülemedi. Ancak İK profesyonelleri, dijitalleşen İK süreçlerinin hemen ardından önümüzdeki beş yıllık süreçte bu konuya öncelik vermeyi planlıyor.

2022 Yılında En Sık Sunulan Yan Haklar Arasında Esnek Çalışma Modeli Öne Çıkıyor

Randstad Türkiye tarafından hazırlanan 2022 İK Trendleri ve Ücret Raporu yan haklar konusunda önemli veriler sunuyor. Çalışan bağlılığı noktasında önemli bir rol oynayan yan haklar 2023 yılında şirketlerin önem vermesi gereken konular arasında yer alıyor. Araştırma sonuçlarına göre eğitim, esnek çalışma programı ve ilave izin günleri şirketlerin iş özel yaşam dengesi ve beceri odaklı yan hakları noktasında öncelikli tercihleri oluyor. Buna ek olarak finansal yan haklar konusunda da öğle yemeği desteği, cep telefonu ve sağlık sigortası sık tercih ediliyor.

Son içerikler

spot_img