Ana SayfaGüncel BilgilerKüçük İşletmelerde İK Yönetimi - 2023

Küçük İşletmelerde İK Yönetimi – 2023

Yazar

Tarih

Kategori

Küçük işletmelerde İK yönetimi iyi planlanması ve takip edilmesi gereken konular arasında üst sıralarda yer alıyor. Büyük ölçekli şirketlere kıyasla daha az çalışan istihdam eden KOBİ ve orta ölçekli işletmelerde insan kaynakları stratejisinin titizlikle belirlenmesi önem taşıyor. İK işlevlerinin kapsamı, küçük işletmelerde dahi yoğun efor ve zaman ayırılmasını gerektiriyor.

Zaman ve kaynakları en verimli şekilde kullanmak küçük ve orta ölçekli işletmelerin sürdürülebilirliği için en önemli unsurlar arasındadır. KOBİ’lerin doğru yazılım ve donanımlardan faydalanarak geliştirdiği profesyonel bir İK stratejisi büyüme planlarında en önemli destekçisi konumunda yer alabilir. Peki, KOBİ’ler 2023 yılında hangi İK trendlerini önemsemeli?

İK Nedir? Küçük İşletmelerde Temel İK İşlevleri Nelerdir?

İnsan kaynakları yönetimi, bir organizasyonda yer alan tüm çalışanların organizasyonun hedeflerine etkin bir şekilde ulaşması süreci olarak tanımlanıyor. 2023 insan kaynakları trendleri incelendiğinde organizasyon hedeflerine ulaşma noktasında en önemli etken çalışan deneyimi olarak kabul ediliyor. Günümüzde kurum bağlılığı ve yetenekleri elde tutma, rekabet üstünlüğü yaratma konusunda stratejik insan kaynakları yönetimi öne çıkıyor. İşe alım, yan hakların yönetimi, bordro süreçleri benzeri rutin İK görevleri ve insanı odağa alan bir İK stratejisi geliştirilmesi için yoğun zaman ve efor harcanması gerekiyor. Bu noktada KOBİ ve küçük işletmelerin hangi noktada İKY konusunda destek alacağını doğru bir planlamayla netleştirmesi gerekiyor.

Küçük İşletmelerde Temel İK İşlevleri

İşe Alma ve Elde Tutma

Yetenek krizi büyük şirketler için dahi önemli sorunlar arasında yer alıyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için doğru yeteneklerin elde tutulması ve stratejik işe alım süreçleri bu nedenle öne çıkan İK işlevleri arasında yer alıyor. İş tanımlarının hazırlanması, özgeçmişlerin taranması, mülakat süreci ve iş sözleşmelerinin hazırlanması bu sürecin önemli aşamaları arasında bulunuyor. İşe alım sürecinde özellikle küçük işletmelerde İK yönetimi söz konusu olduğunda çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık konularının göz ardı edilmemesi gerekiyor. Çalışanların %80’i bu kavramları önemseyen bir kuruluşta çalışmak istediklerini belirtiyor.

Öte yandan, 2023 insan kaynakları gündeminde odak noktasında yer alan yetenek bağlılığı da özel planlamalar yapılmasını gerektiriyor. Çalışanların kurum bağlılığını artırma konusunda gerekli olan stratejilerin ve süreçlerin tasarımı İK’nın temel işlevleri arasında yer alıyor.

Sosyal Hak Planlamaları

İK profesyonelleri kuruluşta yer alan tüm çalışanların ücretlendirme stratejisi, yan hakları ve izin, çalışma saatlerinin takibi gibi pek çok görevle ilgileniyor. Sağlık sigortası, şirketin taban ve tavan ücret politikasının belirlenmesi, işçi tazminatı, ücretli izinler gibi pek çok yasal hakkın takibi İK’nın sorumluluğunda bulunuyor.

Bordro ve vergilerin takibi de küçük işletmelerde dahi yoğun zaman ayırılmasını gerektiren karmaşık işlemler arasında yer alıyor. Belgelendirme ve takip sürecinde hata yapılması işletmelerin büyük mali zararlara uğramasına neden olabiliyor. Bu nedenle bu süreçlerin titizlikle takip edilmesi gerekiyor.

Eğitim ve Geliştirme

Eğitim ve geliştirme konusu özellikle 2023 İK’sında mutlaka önemsenmesi gereken konular arasında yer alıyor. Yetenek krizi, iş hayatına yeni katılan kuşakların farklılaşan beklentileri ve elde tutma konusu göz önüne alınarak çalışanların kariyer gelişimin desteklenmesi için özel bir strateji belirlenmesi gerekiyor. Çalışanlara dahili yetenek hareketliliği sunan gelişim fırsatları özellikle hızlı büyüyen KOBİ’lerde ciddi avantajlar sağlıyor.

İK’nın eğitim ve gelişim konusunda yürüttüğü çalışmalar uyum sürecinin sağlıklı şekilde yürütülmesi konusunda da önem taşıyor. İş gücü devir oranının artmasının başlıca nedeninin ilk üç ayda yani uyum sürecinde işten ayrılan çalışanlardan kaynaklandığı biliniyor. Bu nedenle sağlıklı bir onboarding süreci küçük işletmelerin dikkate alması gereken kriterler arasında yer alıyor.

Performans Değerlendirmesi

Çalışanın kendisinden beklenen kabiliyeti iş ortamında sergilemesinin izlenmesi olarak tanımlanan performans değerlendirme süreci küçük ve orta boyutlu işletmeler için önem taşıyor. Performans değerlendirme süreci kurum hedeflerine ulaşma ve mevcut iş gücünün verimli şekilde yönlendirilmesi noktasında önemli bir husus oluyor.

Küçük İşletmelerde İK Yönetimi Neden Önemlidir?

Etkili bir İK stratejisi küçük ve orta ölçekli işletmelerde ciddi avantajlar sağlar. Şirket kültürünün gelişmesi kadar verimlilik üzerinde de doğrudan etkili olan İK politikalarının hem kısa hem de uzun vadeli olarak incelikle planlanması gerekir. Küçük işletmelerde İK yönetiminin sağladığı avantajlar bu şekilde sıralanabilir.

  • Az sayıda personel istihdam eden işletmelerde iş gücü devir oranının artması ciddi mali kayıplar yaşanmasına neden olabilir. İKY stratejisi doğru şekilde planlanan işletmelerde devir oranı çok daha düşüktür.
  • Rutin evrak işleri, performans takibi vb. İK görevlerini otomatize edeceğiniz bir planlama size zaman ve enerji kazandırır.
  • Vergiler veya bordrolar benzeri evraklarda yapılacak hataların maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda profesyonel İK yönetimi uzun vadede çok daha avantajlı bir seçenek olacaktır.
  • Elde tutma ve çalışan bağlılığı konusunda yapılacak iyileştirmeler daha verimli ve kurum bağlılığı yüksek ekipler oluşturmanıza destek sağlar.
  • İşten çıkış, izin günleri veya prim ödemeleri gibi konuların mevzuata uygun şekilde yürütülmesi gerekir. Gerekli yasalara ve düzenlemelere uygun ilerlemeyen iş süreçleri ciddi mali kayıplar yaşanmasına neden olabilir.

Günlük görevleri otomatize etmek ve İK süreçlerini dijitale taşımak için idenfit ile hemen şimdi tanışmaya ne dersiniz? Hayalinizdeki iş gücü verimini yakalamanız ve hedeflerinize ulaşmanız için sizi destekliyoruz. 20 yıllık sektörel deneyimimiz, güçlü altyapımız ve güvenli
veritabanımızla kullanıcılarımıza 1. sınıf hizmet kalitesi garanti ediyoruz.

Son içerikler

spot_img