Ana SayfaİK TrendleriDijital Göçebe Trendi

Dijital Göçebe Trendi

Yazar

Tarih

Kategori

Dijital göçebe trendi, daha fazla esneklik ve özerklik hedefleyen çalışanlar tarafından tercih ediliyor. Özgürlük isteğinin biraz tutku ve cesaretle buluşmasıyla mekana bağlı kalmadan, farklı lokasyonlarda sürdürülen dijital göçebelik geleceğin iş modeli olarak tanımlanıyor. Ayrıca yeni yerler keşfetmek veya karavanda yaşamak gibi pek çok alternatifi mümkün kılan bu akımın günümüzde yaklaşık 17 milyondan fazla çalışan tarafından deneyimlendiği belirtiliyor.

Dijital Göçebelik Nedir?

İşlerini dijital ortama taşıyabilen ve mekan bağımsız olarak çalışan kişilerin tümü potansiyel bir dijital göçebe adayı diyebiliriz. Pandemi döneminde ani şekilde geçiş yapılan hibrit ve uzaktan çalışma modellerinin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan bu trend sık düşünülenin aksine yalnızca serbest çalışanlar tarafından tercih edilmiyor. Hatta dijital göçebelerin %66’sı bir kuruluş tarafından tam zamanlı olarak istihdam ediliyor. Bu çalışma modelini tercih edenler arasında dijital pazarlama uzmanları, yazılımcılar, mühendisler, tasarımcılar ve öğretmenler gibi birçok farklı meslek grubu bulunuyor. Uzaktan çalışma modelini deneyimleyen çalışanlar bu trendin popüler hale gelmesinin başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

Dijital Göçebe Trendinin Kuşaklar Üzerindeki Etkisi

Dijital göçebelerin kuşaklar üzerindeki etkisi sık merak edilen konular arasında yer alıyor. Z kuşağının öncü rolü üstlendiğini tahmin ediyorsanız yanıldınız. 2021 yılında MBO Partners tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, en sık Y kuşağı tarafından tercih ediliyor. Dijital göçebe trendinin kuşaklar arasında dağılımı bu şekilde sıralanıyor:

  • Dijital göçebelerin %44’lük kısmını Y kuşağı oluşturuyor.
  • X kuşağı %23 oranı ile ikinci sırada yer alıyor.
  • Z kuşağı %21 oranı ile üçüncü sırada yer alıyor.
  • Baby Boomers kuşağı ise %12’lik bir kitle ile bu trende katılıyor.

Bu verilere ek olarak dijital göçebelerin %70 oranında kadın cinsiyette olduğunu gösteren araştırmalar bulunuyor. Ayrıca yaygın inanışın aksine bu çalışma modelini benimseyen kişiler yılın tümünü seyahat ederek geçirmiyor. Büyük bir kesim sabit bir ikametgahta yaşayarak yılın belirli bir bölümünde farklı ülkelere seyahat ediyor.

Dijital Göçebe Trendi Nasıl Avantajlar Sağlar?

Dijital göçebe trendi uzaktan çalışma modelinin sık tercih edilmesi, dijitale taşınan iş süreçleri, büyük istifaya bağlı olarak her geçen gün daha sık tercih ediliyor. Ayrıca sık tercih edilen dijital göçebe trendinin sağladığı avantajlar bu şekilde sıralanabiliyor.

  • Kişilere iş akışı ve zaman kontrolünü kendilerinin belirlemesi avantajını sağlar.
  • İş akışı dışında kalan süreler kişisel gelişim ve farklı deneyimler için kullanılabiliyor.
  • Farklı kültürler veya mekanlar çalışanların ufkunu genişleterek iş süreçlerine verim katar.
  • Artan esneklik ve özerklik kişilerin sorumluluk duygusunu geliştirir.
  • Daha az stresli ve daha sosyal bir yaşam tarzı için olanak sağlar.
  • İşverenlerin ofis maliyetleri azalır.

Sık Sorulan Sorular

1.Dijital göçebe vizesi nasıl alınır?

Yunanistan, Polonya, İzlanda, Meksika, Kanarya Adaları, Malta, Çin, Gürcistan, Mauritus, Barbados, Kanada ve Cayman Adaları. Vize süreleri ve uygun bulunan meslek grupları ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor.

2.Dijital göçebe nasıl olunur?

Dijital göçebe olmak için öncelikle mekan bağımsız çalışma için uygun bir çalışma planı yapılması gerekiyor. İşveren ile gerekli anlaşmaların yapılması ve iş süreçlerinin dijitalde yürütülmesi önemli bir husus oluyor. Ayrıca seyahat edilen bölgelerde internet bağlantı kalitesinin dikkatli şekilde araştırılması gerekiyor.

Son içerikler

spot_img