Ana SayfaİK AkademiÇalışan Devir Oranı Rehberi

Çalışan Devir Oranı Rehberi

Yazar

Tarih

Kategori

Çalışan devir oranı işletmeniz için düşündüğünüzden çok daha yüksek maliyetlere neden olabilir. İnsan kaynakları kavramından kısa süre sonra şekillenen ve o günden itibaren hayatımızda olan çalışan devir oranı 1900’lerden beri araştırılıyor. Çalışanlar birçok nedene bağlı olarak işten ayrılabiliyor. Pandemi sonrası etkisini arttıran büyük istifa hareketi dünya genelinde iş gücü devir oranının artmasına neden oluyor. Daha iyi iş imkanları, şehir değişikliği, acil durumlar, mobbing ve şirket kültürüne uyum sağlayamama gibi birçok nedene bağlı olarak çalışanlar istifa edebiliyor. İş gücü devir oranı yüksek olduğunda şirketler uzun ve kısa vadeli hedeflerine ulaşmakta zorluk yaşayabiliyor. Uzun süren adaptasyon süreci, işe alım sürecinde geçen kayıp zaman ve uzun süren eğitimler işverenleri zarara uğratabiliyor. Peki, şirketler için risk doğuran iş gücü devir oranı nedir? İş gücü devir oranı nasıl hesaplanır?

Turnover Rate (İş Gücü Devir Oranı) Nedir?

Çalışan devir oranı insan kaynakları dünyasında çalışan sirkülasyonunu ifade eden kavramdır. Belirli süreler içerisinde işletmeye giren ve işletmeden ayrılan çalışanların yüzde oranını ifade eder. İşletmede yer alan çalışanların ne kadar süre çalıştıkları, işten çıkma sıklığının oranı ve yeni çalışan bulunma sürelerinin tamamı İK profesyonelleri tarafından düzenli olarak takip edilmektedir. İş gücü devir oranı genellikle yıllık olarak değerlendirilir. İş gücü devir oranı hesaplanırken işten ayrılan işçi sayısının toplamı ortalama işçi sayısına bölünmektedir. Elde edilen sayının 100 ile çarpılmasıyla elde edilen yüzdelik oran turn over rate değerini ifade etmektedir.

Çalışan Devir Oranı Arttığında İşletmeler Nasıl Etkilenir?

Personel devir oranının yüksek olması durumunda işletmeler birçok yönden olumsuz şekilde etkilenmektedir. Müşterilere sunulan hizmet ve projelerde yaşanan aksaklıklar ve ilgili departmanlarda görülen verim kaybı turn over rate yüksekliğinin en sık rastlanan sonucudur. İşe alım süreci ve adaptasyon sürecinden kaynaklanan maliyetler, ekip ruhunun zedelenmesi de iş gücü devir oranı yüksekliğine bağlı gelişen sorunlar arasındadır. Küçük ve büyük işletmelerin tamamında işler çalışan sayısı ile hassas şekilde dengelenmiştir. Çalışan devir oranının fazlalığı bu dengenin bozulmasına neden olarak çalışan bağlılığının azalmasına da neden olabilmektedir. Şirketlerin elde tutma stratejisi oluşturmaları ve çalışanların ihtiyaçlarını dinlemeleri iş gücü devir oranının azaltılması için en etkili yöntemdir.

Son içerikler

spot_img