Ana SayfaİK Akademiİş Gücü Nedir?

İş Gücü Nedir?

Yazar

Tarih

Kategori

İş gücü, tam anlamıyla bir işletmenin bel kemiğidir desek yanlış olmaz. Bu nedenle de son zamanlarda pek çok yönetici ve insan kaynakları uzmanının kafasında “İş gücü çeşitliliğini nasıl planlarız?” sorusu yatmaktadır. İşletmelerde hem iş gücü yönetimini verimli şekilde gerçekleştirebilmek hem de bu soruya cevap bulabilmek son derece kritik öneme sahiptir. 

İş Gücü Nedir?

İş gücü, bir ücret ödemesi veya bir gelir karşılığında bir işte istihdam edilen çalışanlardan oluşur. İş gücü yönetimi ise verimli bir iş gücünü oluşturabilmek için gerekli olan aktivitelerin tümüdür. İş gücünün yönetimi, insan kaynakları yönetimi sürecinin sağlıklı şekilde işlemesini sağlayan en kritik noktalardan biridir. Bu nedenle İK uzmanları iş gücünün yönetimine ve dolayısıyla çeşitliliğine eğilmektedir.

İşletmenizde İş Gücü Çeşitliliği İçin 6 Strateji

Çeşitli insan gücü, işletmeye iyi gelecek, bu durum işletmeye dinamik enerji olarak dönecektir. İş gücü, farklı özellikte çalışanlardan oluştuğu zaman farklı müşterileri daha iyi anlayabilir, yeniliklere her zaman açık olabilir ve durumlara daha farklı perspektiflerden bakılabilir. Peki işletmeye daha geniş bir aday yelpazesi çekmek ve işletmede iş gücündeki çeşitliliğin avantajlarından yararlanmak için hangi stratejiler uygulanmalı?

Mülakat Panellerinde Çeşitlilik Sağlanmalı

Mülakat, iş gücünde çeşitlilik sağlanması adına ilk basamak olarak görülebilir. Mutlaka önyargıdan uzak şekilde gerçekleşmelidir. Ayrıca mülakat panellerinde homojenlik ve çeşitlilik sağlanmalıdır. Bir aday mülakata geldiğinde mülakatı gerçekleştirenler veya atmosfer sebebiyle kendini işletmeye yabancı hissetmemelidir. Bunun da yolu mülakat panellerinde tek tipleşmekten çok çeşitliliğe gidilmesidir. Böyle olduğu taktirde iş gücünde çeşitlilik de mümkün olacaktır.

İş İlanları Revize Edilmeli

İş ilanlarının dili iş gücünde çeşitliliğin oluşabilmesi için önemli kıstaslardan biridir. Havuzdan çekmek istediğiniz adayların gelmesini sağlamak için doğru dil tercih ediliyor olmalıdır. İş ilanlarını yayınlarken dikkat edilmesi ve düzenlenmesi gereken noktalar mevcuttur. Öncelikle gereksiz yere karmaşık ve cinsiyetçi bir ilan dili tercih edilmemeli, okuyucu dostu olacak şekilde, objektif bir dil kullanılmalıdır. 

İş ilanında gerçekten ihtiyaç duyulan özellikler sıralanmalıdır. Özelliklerin uzun ve titiz şekilde listelenmesiyle cinsiyet arasında doğrusal bir ilişki söz konusudur. İş gücü çeşitliliğinde cinsiyet kriteri sizin için önemliyse bu noktaya mutlaka dikkat edilmelidir. Ayrıca ilanda anne-baba izni veya esnek çalışma gibi sağlanan avantajlardan kesinlikle bahsedilmelidir. Son olarak iş ilanlarınızda çeşitlilik ve kapsayıcılığa önem verildiği vurgulanmalıdır.

Dış İletişimlerde Çeşitlilik Gösterilmeli

İşletmenin işe alım videoları, sosyal medya kanalları, diğer iletişim kanalları üzerinde iş gücü çeşitliliğini vurgulayan içerikler yayınlanmalıdır. Siyah, beyaz, yaşlı veya genç diye ayırt etmeden her kesimden adaylara ilanlarda yer vererek kimsenin kendini yabancı hissetmemesi sağlanır. Çeşitli potansiyel adaylar işletmede kendilerinin temsil edildiğini düşünerek size yönelecektir. Ayrıca bu kapsayıcı kurum kültürü için gerekli ve kıymetlidir.

Daha Esnek Şirket Politikaları Oluşturulmalı

Şirket politikalarının ne kadar katı kurallar etrafında şekillendiğine dikkat edilmelidir. Eğer şirket katı kurallara sahip ve çalışanlara asla esneklik tanımıyorsa iş gücü çeşitliliği bu durumdan olumsuz etkilenir. Örneğin; çocuklarına bakan annelere esneklik sağlamadığınız durumda şirketteki kadın popülasyonunuz ister istemez azalabilir. Aynı şekilde herkesin kendi dini bayramında çalışanlara bekledikleri izin verilmez, onlara esneklik sağlanmazsa çalışan yelpazesindeki çeşitlilikten maalesef söz edilmez.

Mülakat Aşamasındaki Düzenlemelere Dikkat Edilmeli

Mülakat listenizi oluştururken adaylara görüşme ile ilgili erişim vb. konularda herhangi bir ihtiyaç veya talepleri olup olmadığını sormanız önemlidir. Bunu ilk başvuru formunda değil, mülakat öncesinde sormanız önyargılı olmama konusunda daha uygun olacaktır. Potansiyel çalışan portföyü içinde; tekerlekli sandalye kullanımı için uygun rampa, işaret dili tercümanı veya yakında bir otopark talep edecek aday çeşitliliği mevcut olabilir.

Daha Az Tercih Edilen İş Arama Kanalları Kullanılmalı

İş gücü havuzunuzu büyütmek, büyütürken çeşitlilik sağlamak istediğinizde aslında bunu tek bir kanalla sınırlamamak gerekir. Yalnızca linkedin ve kariyer.net gibi fazlasıyla bilinen ve tercih edilen iş arama kanalları kullanılırsa daha az bilinen iş arama kanallarındaki aday kitlesine ulaşılamamış olunur. Örneğin; engelli adayların veya sabıka kaydı olan adayların kullandığı iş arama kanalları mevcutsa bu kanallardan da adaylara ulaşılmalıdır.

Son içerikler

spot_img